Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

«45άρια»: Ανοίγει η βεντάλια των κατηγοριών για τους αδερφούς Ψωμιάδη


Με βούλευμα επιστρέφει στην ανάκριση η ογκώδης δικογραφία για τη ζημία των 4 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το βούλευμα, εκτός της κατηγορίας της απιστίας για την κατάτμηση των έργων των 45.000 ευρώ, αποφασίστηκε να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση για να απαγγελθούν σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη επιπλέον οι κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που τέλεσαν για τα συγκεκριμένα έργα πέντε υπάλληλοι, που είναι κατηγορούμενοι.

Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com

Με βαρύτερο κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του πρώην αντινομάρχη Διονύση Ψωμιάδη επιστρέφει στην ανάκριση η δικογραφία για την περιβόητη υπόθεση με τα “45άρια”, που αποκαλύφτηκε με δημοσίευμα της “Θεσσαλονίκης”. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμά του που δημοσιεύτηκε χθες στέλνει την υπόθεση στον ανακριτή για να επεκταθούν οι κατηγορίες, αλλά και να ληφθούν νέες καταθέσεις από πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο συντακτών της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”.

Η υπόθεση με τα 45άρια αλλά και συμβάσεις έργων με προσλήψεις που έγιναν το διάστημα 2005-2010, με τη συνολική ζημία να προσδιορίζεται σε 4 εκατ. ευρώ, βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, όταν ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, του αδερφού του Διονύση ως αναπληρωτή νομάρχη και ακόμη έξι ατόμων για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για ψευδή βεβαίωση, που προβλέπουν ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

Το δικαστικό συμβούλιο με το με αριθμό 821/2015 βούλευμά του χθες αποφάσισε να στείλει την υπόθεση να επανεξεταστεί από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και παραγγελία για απαγγελία νέων κατηγοριών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα, τα αδέρφια Ψωμιάδη εκτός της κατηγορίας της απιστίας για την κατάτμηση των έργων των 45.000 ευρώ, αποφασίστηκε να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση για να απαγγελθούν σε βάρος τους επιπλέον οι κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που τέλεσαν για τα συγκεκριμένα έργα πέντε υπάλληλοι, που είναι κατηγορούμενοι.

Με την απόφαση αυτή, δικαστικές πηγές έλεγαν χθες στη “Μ” ότι ουσιαστικά ανοίγει η βεντάλια των κατηγοριών για τους αδερφούς Ψωμιάδη, οι οποίοι στο κατηγορητήριο αντιμετώπιζαν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένο αριθμό έργων ο καθένας, τα οποία ενέκριναν ως πρόεδροι των αρμόδιων νομαρχιακών επιτροπών, ενώ με την κατηγορία αυτή το βάρος επεκτείνεται και στα 456 έργα -τα 45άρια- του κατηγορητηρίου. Οι αδερφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται επιπλέον και για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου.

Επίσης, στο “στόχαστρο” του δικαστικού συμβουλίου μπαίνει πλέον και ο πρώην γενικός γραμματέας της νομαρχίας, για τον οποίο ζητείται να απαγγελθεί κατηγορία για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία, που αφορά τις συμβάσεις των έργων με τις προσλήψεις. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν ήταν εξ αυτών που είχε ζητηθεί η παραπομπή τους από τον εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο έκρινε χθες πως ο πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος προΐσταται αμέσως μετά το νομάρχη όλων των υπηρεσιών, “είχε πλήρη γνώση όλων των εικονικών συμβάσεων μισθώσεων έργου και των διαδικασιών διεκπεραίωσής τους, καθώς επίσης και των ψευδών βεβαιώσεων που συντάσσονταν από τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, και των παράνομων εκταμιεύσεων που ελάμβαναν χώρα”, όπως αναφέρεται στο διατακτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμά του ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η ανακριτική έρευνα για την υπόθεση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με τη λήψη καταθέσεων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων οι συντάκτες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη", οι οποίοι τον Απρίλιο του 2010 είχαν συγκεκριμένα ρεπορτάζ για το θέμα στη “Θεσσαλονίκη”. Το συμβούλιο, δίνοντας κατευθύνσεις στον ανακριτή, ζήτησε να εξεταστούν οι δημοσιογράφοι για τα δημοσιεύματα που αφορούν τη στάση συγκεκριμένων κατασκευαστών, οι οποίοι απείχαν από τις διαδικασίες διεκδίκησης ανάληψης των επίμαχων έργων, όπως και τα σχόλια που γίνονταν την περίοδο εκείνη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη με το βούλευμα ζητήθηκε να ληφθούν καταθέσεις από δύο προϊσταμένους του τμήματος Μελετών Κατασκευών Έργων της νομαρχίας, ένας εκ των οποίων δεν εξετάστηκε ποτέ, όπως και του προϊσταμένου του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας. Το Συμβούλιο στην απόφασή του παρατηρεί πως “αυτά τα τμήματα είναι τα μόνα κατασκευαστικά, στα οποία το διάστημα 2006-10 δεν παρατηρήθηκε αθρόα ανάθεση έργων προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, είτε με απευθείας ανάθεση είτε με πρόχειρο διαγωνισμό”, υπογραμμίζεται.

Το συμβούλιο δίνει κατευθύνσεις στον ανακριτή προκειμένου οι συγκεκριμένοι μάρτυρες “να ερωτηθούν σχετικά με τη συνδρομή ή όχι των νομίμων προϋποθέσεων της ανάθεσης έργων με απευθείας ανάθεση ή πρόχειρο διαγωνισμό στις συγκεκριμένες δύο υποθέσεις καθώς επίσης και τις κατατμήσεις έργων”, σημειώνεται. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών διερωτώνται εάν οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι είχαν διαφωνίες με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΈΔΕΙΞΕ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΟΚΤΩ

Στην πρότασή του ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης είχε ζητήσει την παραπομπή οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων οι αδερφοί Ψωμιάδη. “Ενέκριναν την εκτέλεση, είτε με πρόχειρο διαγωνισμό είτε με απευθείας ανάθεση, δημοσίων έργων που ήταν κατατετμημένα με ανώτατο προϋπολογισμό το ποσό των 45.000 ευρώ, κατά παράβαση του νόμου”, σημείωνε ο εισαγγελέας για τον πρώτο πυλώνα της υπόθεσης, τα “45άρια”. Για τα ίδια έργα και την κατάτμησή τους είχε προτείνει να παραπεμφθούν ο τότε διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας, όπως και τέσσερις επικεφαλής τμημάτων της ίδιας υπηρεσίας, από τα χέρια των οποίων πέρασαν οι εγκρίσεις της κατάτμησης των συγκεκριμένων έργων.

Αναφορικά με τις συμβάσεις έργων, εκτός των αδερφών Ψωμιάδη προτάθηκε η παραπομπή και άλλου πρώην αντινομάρχη. “Εξέδωσαν ψευδείς βεβαιώσεις έργων, με τις οποίες βεβαίωναν εκτέλεση τμηματικών εργασιών από την απασχόληση των συμβασιούχων. Η αλήθεια όμως είναι, την οποία γνώριζαν οι κατηγορούμενοι, πως τα έργα δεν εκτελούνταν καθότι οι ανάδοχοι συμβασιούχοι απασχολούνταν σε άλλα άσχετα έργα και είχαν τοποθετηθεί σε διαφορετικές υπηρεσίες σαν να ήταν υπάλληλοι”, τονίζεται στην πρόταση που πλέον δεν ισχύει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.