Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τακτοποιούνται αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι, με εκπτώσεις και 60 δόσεις η ρύθμιση

Χωρίς το άγχος μήπως κηρυχθεί ο νόμος για τα αυθαίρετα (4178/2013) αντισυνταγματικός, όπως έγινε με τον αντίστοιχο «νόμο Παπακωνσταντίνου», μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες κτιρίων με αυθαιρεσίες ή εξ ολοκλήρου αυθαιρέτων να υποβάλλουν αιτήσεις νομιμοποίησης.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατό να ενταχθούν στο νόμο, γιατί, αφενός μεν η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο 4178/13 λήγει σε λιγότερο από 10 μήνες (8 Φεβρουαρίου 2016), αφετέρου δε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τσιρώνης, έχει δηλώσει ότι προσανατολίζεται σε αλλαγές στον εν λόγω νόμο.


Η προσφυγή
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο νόμος 4178 δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη και ότι οι ρυθμίσεις του που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στο νόμο 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. 

Έτσι, αφού ξεπεράστηκε και ο σκόπελος του ΣτΕ, λύνονται τα χέρια τόσο του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όσο και των χιλιάδων μηχανικών που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τις υπαγωγές αυθαιρέτων στο ν. 4178.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει πει πως ο υφιστάμενος νόμος 4178/13 θα αλλάξει, με κατεύθυνση να προστατευθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα στις επιβαρυμένες περιοχές, με εργαλείο τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Διαβεβαιώνει πάντως ότι η παράταση που έχει δοθεί για την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, θα ισχύσει κανονικά. 

Διευκρινίζει πως για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο και έχουν καταθέσει τους φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς υπαγωγής στο νόμο και δεν πρόκειται να θιγούν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν πως το 50% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση ουδέποτε εμφανίστηκε. Το 20% έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας νομιμοποίησης και το 30% βρίσκεται στο αρχικό, δηλαδή δεν έχει καταθέσει το φάκελο με τα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 870.000 δηλώσεις υπαγωγής στον εν λόγω νόμο.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.