Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις για την υγεία στο νέο Δ. Ωραιοκάστρου

Η πρόοδος και η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Νέες ειδικότητες και υποειδικότητες δημιουργούνται με πολύ μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες στο επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και στις δυνατότητες της εργαστηριακής διάγνωσης.


Η πρόοδος και η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Νέες ειδικότητες και υποειδικότητες δημιουργούνται με πολύ μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες στο επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και στις δυνατότητες της εργαστηριακής διάγνωσης.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα αρνητικά στοιχεία όπως η υπερπληθώρα και η ανισοκατανομή των νέων γιατρών, με αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν η λήψη ειδικότητας να είναι χρονοβόρα και αφ’ ετέρου ο αγώνας επιβίωσης να είναι οξύτατος με πολλές γνωστές παρενέργειες. Από την άλλη μεριά η αδυναμία της Πολιτείας να αναπτύξει την πρωτοβάθμια περίθαλψη ισομερώς σε όλη την επικράτεια, έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ασθενή από τον γιατρό του. Ο γιατρός θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει φιλική σχέση με τον ασθενή του, να γνωρίζει το ιστορικό καθώς και το περιβάλλον του και να τον παρακολουθεί διαρκώς.


Δυστυχώς και λόγω των οικονομικών δυσχερειών ο περισσότερος πληθυσμός ταλαιπωρείται με ραντεβού πολλών ημερών για να εξετασθεί, αλλά και για να του δώσουν συνταγή για χρόνια ή επείγοντα φάρμακα. Έτσι όμως χάνεται η εύκολη επαφή με τον γιατρό του. Αναγκάζεται ακόμα και για απλά περιστατικά να καταφεύγει στα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και την ταλαιπωρία όλων.
Μια καλή λύση θα ήταν η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών τους ιατρείων παντού σε όλη την επικράτεια, με ολοκληρωμένη όμως στελέχωση. Στατιστικά, σε εφημερία αργίας σε ένα Κ.Υ. από τα 100 περιστατικά τα 92 επιστρέφουν στο σπίτι τους έχοντας εξετασθεί και παίρνοντας, αν χρειάζεται, την ανάλογη συνταγή που εκτελείται άμεσα στο εφημερεύον φαρμακείο. Τα υπόλοιπα 8 προωθούνται προς το Νοσοκομείο έχοντας λάβει τις πρώτες βοήθειες.
Στον καινούργιο Δήμο Ωραιοκάστρου ευχής έργον θα ήταν η δημιουργία Κ.Υ. πλήρως στελεχωμένου.
Σήμερα η Μυγδονία διαθέτει τρία ιατρεία με ικανοποιητικό εξοπλισμό που εξυπηρετούνται από δύο μονίμους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς Ε.Σ.Υ. που υπάγονται στο Κ.Υ. Λαγκαδά. Στερείται όμως νοσηλευτικού προσωπικού λόγω προσφάτου συνταξιοδοτήσεως της μαίας και από παλιά της νοσηλεύτριας. Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν αυτά τα κενά. Υπάρχει ακόμα υποκατάστημα Ι.Κ.Α. στην έδρα του Δήμου με παθολόγο, παιδίατρο και οδοντίατρο.
Στην Καλλιθέα, που καλύπτεται από το Κ.Υ. Διαβατών, υπάρχει περιφερειακό ιατρείο στη Νεοχωρούδα, με δύο μονίμους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς Ε.Σ.Υ. που επισκέπτονται ορισμένες μέρες και ώρες τις διάφορες κοινότητες. Στερείται όμως και αυτό νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η σωστή λειτουργία του. Θα πρέπει ακόμη να λάβουμε υπ’ όψιν την έκταση του Δήμου και τον αριθμό των κοινοτήτων που τον απαρτίζουν. Και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Στο Ωραιόκαστρο τέλος με την τόσο μεγάλη οικιστική ανάπτυξη υπάρχει υποκατάστημα Ι.Κ.Α. με ένα γιατρό παθολόγο και έναν καρδιολόγο και το επισκέπτονται περιοδικά γιατροί άλλων ειδικοτήτων, πάντα σε πρωινό ωράριο. Είναι αισθητή η έλλειψη παιδιάτρου. Η εξέταση και η συνταγογράφηση γίνεται με ραντεβού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Το ελάχιστο που θα πρέπει να γίνει είναι η στελέχωση με τρείς ακόμη γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς ή παθολόγους και ενός παιδιάτρου σε μόνιμη βάση, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε και σε πρωινό και σε απογευματινό ωράριο η εξυπηρέτηση των ασθενών να είναι κατά πολύ καλύτερη. Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. εξυπηρετούνται μία φορά την εβδομάδα με γιατρό στο Κ.Α.Π.Η. Και αυτή η κατάσταση είναι ανάγκη να βελτιωθεί άμεσα.
Βέβαια είναι πάρα πολλά τα προβλήματα στον χώρο της υγείας αλλά, με αρκετή προσπάθεια και πίεση, χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση ελπίζουμε ότι θα βελτιώνεται έχοντας απαραίτητα μαζί μας την συμπαράσταση του κόσμου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ    ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ωραιοκάστρου
“Πολιτεία με όραμα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.