Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Νεκρές αγελάδες πετιούνται μέσα σε ρέματα, ποτάμια και χειμάρρους ή θάβονται σε χωράφια

Χωματερή νεκρών ζώων η ύπαιθρος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Νεκρές αγελάδες πετιούνται μέσα σε ρέματα, ποτάμια και χειμάρρους ή θάβονται σε χωράφια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Σε χωματερή νεκρών ζώων και επικίνδυνων ζωικών αποβλήτων έχει μετατραπεί η ύπαιθρος του νομού Θεσσαλονίκης και ειδικά στη δυτική πλευρά του νομού και στην επαρχία Λαγκαδά, όπου η κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη.

Την τριτοκοσμική εικόνα που επικρατεί αποκάλυψαν στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης χτες οι συναρμόδιοι φορείς, με αφορμή την προσπάθεια για τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων στην περιοχή του δήμου Καλλιθέας, που θα αναλάβουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Οπως είπε ο συντονιστής του νομαρχιακού έργου, Γιώργος Τσαμασλής, «στο νομό υπάρχει έντονο πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων και θεωρείται ο πιο επιβαρυμένος της Ελλάδας».

Εικόνα αηδίας

Τα στοιχεία του εργαστηρίου είναι αποκαλυπτικά. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 2.020 βουστάσια, 44 χοιροστάσια, οχτώ σφαγεία, 38 τυροκομεία και πλήθος πτηνοτροφικών μονάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Σαραμάντο, «μόνο στον Πεντάλοφο υπάρχουν 15.000 βοοειδή και 1,5 εκατομμύριο πουλερικά σε πτηνοτροφεία. Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα απόβλητά τους και με τα νεκρά ζώα».

Στις μονάδες αυτές δεν υπολογίζονται και οι μονάδες αιγοπροβάτων. Τα παραγόμενα απόβλητα μόνον από αυτές τις δράσεις είναι ετησίως 2.173 τόνοι και αντιστοιχούν σε 42 μεγαβάτ εγκαταστημένης ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει των υπολογισμών του εργαστηρίου, 593.229 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. «Γνωρίζοντας ότι το μεθάνιο είναι 33 φορές πιο επιβλαβές -για το φαινόμενο του θερμοκηπίου- του διοξειδίου του άνθρακα, αναλογιστείτε το μέγεθος της επιβάρυνσης που υπάρχει στο νομό», αναφέρει στη σχετική εισήγησή της η αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας.

Συνολικά, στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 131.184 βοοειδή. Με μέσο όρο θνησιμότητας 10%, ετησίως υπάρχουν 13.184 νεκρά ζώα. Με μέσο όρο 400 κιλά ανά ζώο, σημαίνει ότι για 5.273.972 κιλά κρέατος νεκρών ζώων δεν υπάρχει διαχείριση αυτών των αποβλήτων, τα οποία εναποτίθενται και θάβονται ανεξέλεγκτα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία, τονίζει η διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας. Επίσης, σε 12.000 τόνους ετησίως υπολογίζονται τα απόβλητα των σφαγείων που υπάρχουν στο νομό και που αυτά δε διαχειρίζονται σωστά και απορρίπτονται ανεξέλεγκτα.Τα απόβλητα των τυροκομείων υπολογίζονται σε 68.350 τόνους ετησίως τυρόγαλο (από τα πιο επικίνδυνα απόβλητα), που θεωρείται πολύ επιβαρυμένο οργανικό φορτίο το οποίο κι αυτό διοχετεύεται ανεξέλεγκτα!

Ολες οι παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου συμφώνησαν πως η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι τραγική. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Τσαμασλής είναι ότι «όταν ο ΟΣΕ έσκαβε για τη δημιουργία γραμμής στη Φιλαδέλφεια, έβρισκε θαμμένα νεκρά ζώα!».

ΠΗΓΗ: Αγγελιοφόρος

4 σχόλια:

  1. ΑΙΣΧΟΣ! ΑΙΣΧΟΣ! ΑΙΣΧΟΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ!

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΝΟΜΑΡΧΗ,ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

    ΑΙΣΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την κατάσταση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πεταχτούν μαζί με τις γελάδες στα ρέματα και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος μαζί της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
    ΑΙΣΧΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους δημότες τους ανεγκέφαλους που πετάνε τις αγελάδες με τόσες αρρώστιες που κουβαλάνε, δεν αναφέρει κανείς τίποτα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.