Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της κατάστασης ζητά ο κ. Παπούλιας

3.5.2010

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της κατάστασης ζητά ο κ. Παπούλιας



Ρεπορτάζ: Γ. Σμυρνής, Γ. Πιτταράς,

Γ. Βλάχος, Δ. Αλιφερόπουλος, Ε. Τσικρικά



Με μια νέα εποχή σκληρής λιτότητας και εργασιακής ανασφάλειας βρίσκονται αντιμέτωποι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, συνέπεια του δανεισμού-μαμούθ ύψους 110 δισ. ευρώ. Την Δευτέρα η Γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το πακέτο στήριξης προς την χώρα μας και σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν τα πρώτα κονδύλια. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την τιμωρία όλων, όσοι πλούτισαν εις βάρος του λαού.



Κατά την 75λεπτη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπούλιας είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί, ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. Ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να παταχθούν όλοι αυτοί, που πλούτισαν σε βάρος του Ελληνικού λαού». Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι πρώτο μέλημά μας να δημιουργήσουμε μια Πολιτεία ευνομίας. Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Ακόμα πιο σκληρή ήταν η δεύτερη παρέμβαση Παπούλια κατά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στην οποία είπε ότι «πρέπει να κερδίσουμε το μέλλον μας, ένα μέλλον καλύτερο, με κοινωνική δικαιοσύνη, με κοινωνική αλληλεγγύη και να πατάξουμε τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος».



Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, αποφάσεις αναγκαίες για τον Ελληνισμό, για την πατρίδα. Από την άλλη, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να κάνουμε μια νέα αρχή». Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με 22,4 δισ. ευρώ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ότι «η αντίδραση που υπήρξε, δεν βοήθησε μόνο την Ελλάδα. Βοήθησε και το ευρώ να σταθεροποιηθεί, αλλά και τον Γερμανικό λαό».



Την Παρασκευή το πακέτο στήριξης έρχεται στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και ήδη στο Βερολίνο βρίσκεται ο επίτροπος Όλι Ρεν, για να κάμψει και τις τελευταίες ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς αν η Ελλάδα τελεί υπό κηδεμονία, ξέσπασε απαντώντας ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία» και πρόσθεσε ότι «πρέπει πάντα να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των άλλων». Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν δήλωσε απ’ την πλευρά του μιλώντας στον ALPHA, ότι «θεωρώ ότι σε 3 χρόνια η Ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται έχοντας αφήσει πίσω της 2 πολύ δύσκολα χρόνια». Ανάσα για τα Ελληνικά ομόλογα αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να δέχεται όλους τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ανεξαρτήτως πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πάντως προειδοποιεί ότι πρέπει «να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι Ελληνικές αρχές να λάβουν πιθανόν επιπλέον μέτρα».

Την ίδια ώρα, «ναυαγεί» όπως φαίνεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά τα απανωτά «όχι» κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το μεσημέρι της Δευτέρας εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας και μετέφερε την άποψη του προέδρου της ΝΔ, ότι δεν έχει νόημα πλέον να γίνει η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αφενός γιατί ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να συγκληθεί πριν υπογραφεί η συμφωνία και αφετέρου γιατί οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς αρνούνται να συμμετάσχουν. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να συμμετάσχει λέγοντας ότι «αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα».



Την αρνητική στάση του εξήγησε στον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αργότερα σε δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, για να κρίνει ο λαός, αν θα ακολουθήσει αυτόν τον ολισθηρό, επικίνδυνο δρόμο που του προτείνεται, ένα δρόμο που είναι σκοτεινός για την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον». Την Τρίτη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σε δηλώσεις του την Δευτέρα υποστήριξε για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι «είναι απαραίτητη η παρουσία όλων μας εκεί, ανεξαρτήτως αν κάποιοι από μας διαφωνούν με κάποιους άλλους. Εγώ απευθύνω μια πρόσκληση, έστω και την υστάτη στιγμή να αντιληφθούν ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία». Την Τρίτη αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα.



Πηγή: ALPHA



Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.