Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η άλλη άποψη για το Ν. Σ. «Καλλικράτης» • 22.04.2010

Η άλλη άποψη για το Ν. Σ. «Καλλικράτης» • 22.04.2010


Προς την εφημερίδα “Χρόνος” Ωραιοκάστρου

Σήμερα η κυρίαρχη άποψη των αστικών κομμάτων και των παρατάξεων-συνδυασμών που στηρίζουν στην Τ.Α. είναι η παραπέρα συγκέντρωση της… αποκέντρωσης και η παραπέρα μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες-Δήμους.

Στην εφημερίδα σας επανειλημμένα εκφράστηκε, με ελάχιστες ενστάσεις, από διάφορους δημάρχους, παρατρεχάμενους ειδικούς και “αντιπολιτευόμενους”, η ομοφωνία στην δημιουργία ενός μηχανισμού στον οποίο όλοι ευελπιστούν να παίξουν μεγαλύτερους ρόλους. Η άκρατη φιλοδοξία τους θολώνει την πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφηκε μέχρι τώρα:

- Με τον “Καποδίστρια” η εξυπηρέτηση του πολίτη βελτιώθηκε; Τα τέλη μειώθηκαν, οι δημοτικοί φόροι έπαψαν να αυξάνονται;

- Με τον “Καποδίστρια”, οι κοινωνικές υπηρεσίες καλυτέρευσαν και έπαψε η εμπορευματοποίησή τους; Έπαψαν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις;

- Οι οφειλές του Κράτους προς την Τ.Α. καταβλήθηκαν, οι τοπικοί άρχοντες υπήρξαν διεκδικητές των λαϊκών αιτημάτων;

- Ποιά είναι η εμπειρία από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες που εφάρμοσαν εδώ και πολλά χρόνια παρόμοιες “μεταρρυθμίσεις” όπως για παράδειγμα από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δανίας με 40 μαθητές ανά τάξη, γιατί οι δήμοι δεν ανταπεξέρχονται στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων;

Όλοι, συντηρητικοί και προοδευτικοί, ανεξάρτητοι και μη, κρύβουν το γεγονός ότι δεν είναι οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που καθορίζουν την ασκούμενη πολιτική, αλλά είναι η κατεύθυνση της ασκούμενης πολιτικής που καθορίζει το περιεχόμενο και τη στόχευση της εκάστοτε διοικητικής παρέμβασης. Κι όταν αυτή γίνεται από τα πάνω, έστω και με τη συναίνεση του τοπικού κατεστημένου, τότε η αυτοδιοίκηση και ως έννοια χάνει το νόημά της. Γίνεται ακόμα ένα όργανο περάσματος της εγχώριας αστικής πολιτικής, με τις ευλογίες πάντοτε της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα:

Με τον “Καλλικράτη” θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση μιας σειράς κοινωνικών παροχών (δημόσια υγεία, προστασία παιδικής και τρίτης ηλικίας, παιδείας) αλλά και για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων. Νέος γύρος συσσώρευσης κεφαλαίου μέσω των τοπικών έργων, διαχείρισης απορριμμάτων, υποδομών πρόνοιας κλπ. Αυτά σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια στις πλάτες του λαού και προσφυγές σε χορηγούς (με το αζημίωτο για τους τελευταίους). Επισημαίνουμε τη θέσπιση του Συνηγόρου του πολίτη και της επιχείρησης για την Τ.Α.

Θα διαλυθεί κάθε έννοια ενιαίου χαρακτήρα για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες που αποτελούν υποχρέωση του κράτους να παρέχει ισότιμα και ομοιόμορφα σε όλους τους πολίτες. Η Τ.Α. αναλαμβάνει το ρόλο διαχειριστή της ακραίας φτώχειας. Συμβάλλει στη προσπάθεια να υποβιβαστούν οι λαϊκές ανάγκες στο επίπεδο του φτωχοκομείου. Σε συνεργασία με “φιλανθρωπικές” οργανώσεις. Με λειτουργία των υπηρεσιών με ανταποδοτικά κριτήρια (π.χ. Τροφεία) και μέσω της επιβολής τοπικής φορολογίας και της άτυπης μέριμνας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Εκπαίδευσης.

Ο “Καλλικράτης” διαλύει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα μέσω της μεταφοράς υπηρεσιών. Αποτελεί εφιάλτη για 200.000 εργαζόμενους. Θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις από το δημόσιο προς τους δήμους με αμφίβολο εργασιακό καθεστώς ενώ 35.000 συμβασιούχοι θα απολυθούν λόγω της κατάργησης 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αντιδράσουν έγκαιρα, να αντιληφθούν ότι χρειάζεται οργάνωση και αγώνας, να μην συμβιβαστούν με όσα τους ετοιμάζουν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθ. 261), δίνεται η δυνατότητα να αυξάνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι σε εκείνους τους δήμους στους οποίους θα υπάρξει αύξηση των εσόδων από το Φ.Π.Α. Επίσης ορίζεται ότι ποσοστό 20% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να ορίζεται ως τοπικό έσοδο των δήμων, ανάλογα με τα έσοδα που θα εισπράττονται από τον φόρο αυτόν στη διοικητική τους περιφέρεια. Δηλαδή οι δήμοι υποχρεώνονται να γίνουν φοροκυνηγοί ή να ασκούν πίεση στους φορολογούμενους για την απόδοση των φόρων.

Υπάρχει και μία σειρά από ειδικότερα ζητήματα:

1. Όσον αφορά την πραγματική γεωγραφική ενότητα. Ποιά θα είναι η έδρα του νέου δήμου, θα πρόκειται για πόλη-κέντρο που για την ώρα δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές; Είναι δυνατόν οι δημότες ενός τέως δήμου να μη συνδέονται με το νέο διοικητικό τους κέντρο;

2. Πώς θα συντελεσθεί η οικονομική αυτοδυναμία των νέων δήμων όταν σήμερα 4 από τους 5 παλιούς είναι προβληματικοί; Τί θα γίνει με τα 9 δισ. οφειλόμενα από το κράτος στην Τ.Α.; Ποιές θα είναι οι νέες τοπικές και περιφερειακές φορολογίες και ποιούς θα πλήξουν;

3. Ευρύτερα να σκεφθούμε για το ποιές θα είναι οι ξεκάθαρες και μη επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες των αιρετών 13 περιφερειαρχών, των 7 διορισμένων διοικητών και των νέων υπερ-δημάρχων. Θα μπορούν και πρέπει αυτοί να ελέγχονται μόνον από τα θεσμοθετημένα όργανα του συστήματος ή και από μία ταξική-λαϊκή αντιπολίτευση με παράλληλους θεσμούς; Δεδομένο είναι ότι οι εκλεγμένοι των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ, στήριξαν τα αντεργατικά μέτρα στις περιοχές τους και σήμερα βάζουν πλάτη σε ένα ακόμα τερατούργημα.

4. Τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και ρουσφετολογίας που τάχα θα αντιμετωπίσει ο “Καλλικράτης” δεν είναι ζητήματα κυρίως της διοικητικής διάρθρωσης αλλά της πολιτικής βούλησης.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης και συνολικά της Ε.Ε. και στον τομέα της Τ.Α. στοχεύουν στο να μειώσουν το κόστος εργασίας και να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα κερδοφόρο διέξοδο για το κεφάλαιο.

Η αντίσταση σε όλα αυτά έχει προοπτική εφόσον αποτελεί πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα και δεν περιορίζεται σε επιμέρους μόνο αιτήματα. Η βελτίωση των όρων ζωής μας θα γίνει εφικτή εφόσον αντιμετωπισθεί και καταδικασθεί συνολικά η αντιδραστική πολιτική και οι φορείς της, εφόσον υπάρξει συμπόρευση των τοπικών κινημάτων με το ταξικό εργατικό κίνημα. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα για τη μόνιμη λύση και σοβαρών τοπικών προβλημάτων και για τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων.

Ειδάλλως, είτε όμορφους πράσινους είτε γαλάζιους δήμους με ροζ και γκρίζες ανταύγειες θα έχουμε, οι κάτοικοί τους εφόσον είναι άνθρωποι του μόχθου, άσπρη μέρα δεν θα δουν.-
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


(Δ.Α.Κ.Ω.)


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.