Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η θέση του συνδυασμού «Ωραιόκαστρο - Όραμα Δημιουργίας» για το χωροταξικό σχέδιο «Καλλικράτης»



 
Ιστορική πρόταση απο τον συνδυασμό "Ωραιόκαστρο - όραμα δημιουργίας"

Ιστορική πρόταση κατατέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε ο συνδυασμός μας το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, με το ερώτημα "Που πάμε με τον Καλλικράτη;"
Για πρώτη φορά οι κάτοικοι της πόλης μας και των όμορων Δήμων είχαν την δυνατότητα να ακούσουν μια εμπερειστατωμένη ανάλυση του σχεδίου "Καλλικράτης" απο τον καθηγητή του Α.Π.Θ. και μέλος του Ι.Τ.Α. κ Θ. Χατζηπαντελή, καθώς και τις τοποθετήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων Ευκαρπίας, Καλλιθέας, Μυγδονίας, Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου.

Η θέση του συνδυασμού μας για το χωροταξικό σχέδιο "Καλλικράτης" είχε ως εξής:
Η πρότασή μας δεν μπαίνει στη λογική της δημιουργίας ενός βορειοδυτικού τόξου, αλλά στη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ενός πόλου ανάπτυξης στη βάση του χωροταξικού σχεδιασμού του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για την βορειοδυτική πλευρά της πόλης (οικιστικός πόλος Ωραιοκάστρου - Νοεχωρούδας - Πενταλόφου). Ενός πόλου που χωροθετείται εντός των οδικών αξόνων:

- Νότια, ο εξωτερικός περιφερειακός (Εγνατία) στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος,
- Ανατολικά, εγνατία οδός προς Καβάλα,
- Βόρεια, η νέα Εθνική οδός προς Κιλκίς,
- Δυτικά, η παλαιά Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.
Εντός των ορίων αυών των αξόνων βρίσκονται οι Δήμοι της β΄περιφέρειας, Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας.
Δήμοι με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά με ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό της γεωγρφικής τους θέσης. Μιας θέσης που δεσπόζει βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκεντρώνει λόγω της ύπαρξης ελεύθερων χώρων και του ορεινού όγκου, όλες αυτές τις προυποθέσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο στη βάση ενός ολόκληρωμένου Master Plan για όλη την περιοχή. Ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα οριοθετεί μακροπρόθεσμα τους στρατηγικούς στόχους και θα καθορίζει τους άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Στο χέρι μας είναι να αγωνισθούμε πέρα απο προσωπικά και κομματικά κριτήρια για την επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης.
Όσο πιο πολύ τολμήσουμε τόσο πιο κοντά μας θα έχουμε την κοινωνία και τον πολίτη.
Αυτή η τόσο προικισμένη γεωγραφικά και σε ανθρώπινο δυναμικό περιοχή μπορεί και πρέπει να γίνει το θέρετρο όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Να γίνει η πρώτη επιλογή για κατοικία, εργασία, επιχειρηματικότητα, διασκέδαση, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ας το τολμήσουμε!!!
για τον Συνδυασμό
Ανέστης Πολυχρονίδης
Χωροτάκτης Μηχανικός


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΠΗΓΗ: "Ωραιόκαστρο - όραμα δημιουργίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.