Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ. Του Ηλία Καραγκουνίδη


Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το πιο άδικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων του κράτους, προέρχεται από την έμμεση φορολογία. Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν πάνω από το 70% του συνόλου των φορολογικών εσόδων , χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η φορολογική ικανότητα του φορολογούμενου, που δυστυχώς στην χώρα μας όσοι είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τόσοι ακριβώς είναι και οι άνεργοι, περίπου 1.400.000 με βάση τα στοιχεία του υπουργείου. Από αυτούς που εργάζονται οι 300.000 βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, άλλοι πληρώνονται και άλλοι όχι, και όσοι πληρώνονται έχουν μισθούς πείνας που δεν φτάνει να ζήσουν και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Δυστυχώς για κάποιους δεν έχει καμιά ιδιαίτερη πολιτική σημασία αν η χώρα που με δική τους διαχρονικά ευθύνη έφτασε εδώ που έφτασε και ασχολούνται με ζητήματα που δεν απασχολούν την συντριπτική μερίδα του κόσμου. Από την άλλη έχουμε την αντικοινωνική τακτική των Γερμανών που ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν, είναι να δουν τους άλλους Ευρωπαίους να αλλάζουν και να συμπεριφέρονται σαν Γερμανοί. Ξεχνάνε τον δραματικό πληθωρισμό που τους οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας και την άνοδο των Ναζί. Η Γερμανία τύπωνε χρήμα για να πληρώσει τις αποζημιώσεις μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και κυρίως ξεχνάνε την μεγαλοψυχία των νικητών να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.
Το δυσάρεστο αυτό σκηνικό με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων χωρίς να υπάρχει και ένα ανταποδοτικό μέτρο , αλλοιώνει την εικόνα που θέλησε να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός μιας και υπάρχει κύμα αντιδράσεων για την κυβερνητική πολιτική. Η επιβολή νέων φόρων, ρίχνει ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια αυξάνοντας τις ανισότητες μιας και μεγάλο ποσοστό πληθυσμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες και με μεγάλη δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί στις συνήθεις ανάγκες καθώς και στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών.

ΗΛΙΑΣ Π. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.