Αναδημοσίευση απο voria.gr
Εγκρίθηκε η κατασκευή της «EuroEnergy Biogas», που θα διαχειρίζεται τα κτηνοτροφικά απόβλητα και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα
του Τάσου Τασιούλα
Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην παραγωγή βιοαερίου από τηνκοπριά των ζώων κατασκευάζεται σε μια από τις πιο ενεργές κτηνοτροφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στον Πεντάλοφο. Η μονάδα, που ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται –πέρα από τα οφέλη του βιοαερίου- να απαλλάξει από τα ρυπογόνα κτηνοτροφικά απόβλητα όλη την περιοχή, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος 999 kW, της εταιρείας «EuroEnergy Biogas Pentalofos I ΑΕ» σε αγροτεμάχιο 30 στρεμμάτων στη θέση «Πλαγιά» του Πενταλόφου.
«Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θα είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο μεταφοράς. Συγκεκριμένα θα γίνεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση μηχανής εσωτερικής καύσης και στη συνέχεια πώληση της ενέργειας προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)», τόνισε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.
Ως εισηγητής ο κ. Γιουτίκας επισήμανε πως η μονάδα βρίσκεται σε γεωργική περιοχή, η οποία αποτελεί βέλτιστη χωροθετική επιλογή, με αναπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο διευκολύνει τον τρόπο συλλογής και χρήσης της πρώτης ύλης. Η περιοχή μάλιστα αντιμετωπίζει αυξημένο το πρόβλημα ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση της κοπριάς. Στα θετικά της μονάδας είναι η φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα να αποτελέσει «πυρήνα» για την αναζωογόνηση της περιοχής και πόλο για την τοπική ανάπτυξη με την προώθηση συναφών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα ενεργειακών καλλιεργειών.
Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογράμμισε πως ακόμη και η παραγόμενη θερμότητα στη μονάδα μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου για τη θέρμανση θερμοκηπίων στην περιοχή, συνεισφέροντας τόσο στην ίδια τη μονάδα και στους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, όσο και στο περιβάλλον και την κατανάλωση ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κτηνοτροφικά απόβλητα (κοπριές κτλ.) διαχρονικά απορρίπτονται στην ύπαιθρο και δε γίνεται καμιά διαχείρισή τους. Όπως τόνισαν τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής, με μονάδες όπως αυτή επιτυγχάνεται η διαχείρισή τους και η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης όπως είπε ο κ. Τρεμόπουλος, ότι παρά το γεγονός πως γίνεται καύση στο εσωτερικό της μονάδας, τα αέρια που τελικά φεύγουν στην ατμόσφαιρα είναι 100 φορές λιγότερο βλαπτικά από το μεθάνιο που εκλύεται τώρα από τη μη διαχειριζόμενη κοπριά!
Στα οφέλη επίσης, όπως περιέγραψε ο κ. Γιουτίκας, περιλαμβάνεται «η δυνατότητα δημιουργίας νέων και η επέκταση υπαρχόντων κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή, η δημιουργία νέου πυρήνα για την αναζωογόνηση της περιοχής τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο για την τοπική ανάπτυξη, με προώθηση ανάλογων επενδύσεων (π.χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες), σημαντικά έσοδα στο δήμο (Ωραιοκάστρου) και στην τοπική οικονομία, δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, καθώς πρόκειται για επένδυση εντάσεως εργασίας και πολυεπίπεδη συνεισφορά στη χώρα (συμμόρφωση με οδηγίες της ΕΕ, διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και αποφυγή αγοράς δικαιωμάτων ρύπων)».
Το έργο επίσης προσφέρει τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη στον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής γιατί επιλύει με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων διάφορων γεωργικών μονάδων που έχουν μεγάλο οργανικό φορτίο και η επεξεργασία και διαχείρισή τους ενέχει πολλές δυσκολίες.
Ο κ. Τρεμόπουλος προσέθεσε ότι «το χωνεμένο υπόλειμμα της μονάδας θεωρείται άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό και οργανικό λίπασμα, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής, με βελτιωμένη απόδοση και εξοικονόμηση χρημάτων για τους αγρότες, αλλά και με περιορισμό της χρήσης των κλασικών ρυπογόνων λιπασμάτων. Πρόκειται για μια οικονομική και περιβαλλοντικά αποδεκτή ανακύκλωση οργανικών ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων, αρκεί να προσεχτεί η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και επιπλέον να ελεγχθεί και η συσσώρευση βαρέων μετάλλων, που εμπεριέχονται στα ζωικά απόβλητα».
Τη συναίνεσή της στη δημιουργία της μονάδας εξέφρασε και η περιφερειακή σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Νιόβη Παυλίδου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις οσμές, που είναι το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, ώστε και η τοπική κοινωνία να μην επιβαρυνθεί από τη λειτουργία της μονάδας.
Στο νομό Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί άλλες πέντε μονάδες παραγωγής βιοαερίου, αποδεικνύοντας πως η επένδυση στις ΑΠΕ έχει μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.