Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Για ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Του Γρ. Εδιρνέλη

Αποτελεί μονότονη κοινοτυπία να επαναλαμβάνει κανείς την επελθούσα αλλά και επερχόμενη καταστρεπτική μανία των μνημονίων ενάντια στην «ανάπηρη» και «καχεκτική» Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αποτέλεσε και αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα, κυριολεκτικά το Δούρειο Ίππο θα έλεγα, για την υλοποίηση και την επιτόπια εφαρμογή αυτής της αντι-αυτοδιοικητικής και αντι-λαϊκής καταστρεπτικής πολιτικής. Και βέβαια, η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδας, συνειδητή αρωγός, πρόθυμη και συνεργός σ’ αυτήν την προσπάθεια, είναι πλέον ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα οργανικό και ενεργό μέρος των απαράδεκτων κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Οι «νεκροθάφτες» ενός λαϊκού θεσμού δεν βρίσκονται μόνο εκτός των τειχών αλλά και εντός της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσεχής λοιπόν εκλογική αναμέτρηση στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και αξία.
Η πολιτική στάση των, εκ της Ν.Δ. προερχομένων υποψηφίων δημάρχων παραπλανεί και κουκουλώνει εσκεμμένα την πηγή και καρκινογόνο εστία των προβλημάτων του Δήμου Ωραιοκάστρου, βαφτίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε «τοπικές» είτε «μη κομματικές» είτε «απολίτικες» είτε «εξωκυβερνητικές» είτε «αχρωμάτιστες» και ούτω καθεξής, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ο Δήμος μας ειδικότερα, (πέρα από την κοντόφθαλμη και μικροωφελιμίστικη τακτική τους) είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων και του Καλλικράτη στους ΟΤΑ. Δυστυχώς, όμως, για τους ίδιους, τους «απαγορεύεται» να πάρουν θέση ενάντια στη χαραγμένη κυβερνητική μνημονιακή πολιτική στην Τ.Α.
Τα διλήμματα είναι πάραυτα σαφή, παρόντα και ζητούν επιτακτικά ξεκάθαρηαπάντηση και στάση:
§  Θα συνεχίσει να υπάρχει μετά τις εκλογές, ένας Δήμος που θα λειτουργεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής και θεσμικής καχεξίας και αδιαφάνειας ή ένας Δήμος που θα διεκδικεί, θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες, θα βελτιώνει τις υπηρεσίες στους δημότες του και θα διεκδικεί την οικονομική του αυτοτέλεια;
§  Θα εξακολουθήσει να επιβιώνει ένα παλαιοκομματικό σύστημα πολιτικής εξουσίας που είναι ξένο προς τους πολίτες και διαπλέκεται καθημερινά με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ή θα εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα νέων θεσμών αντιπροσώπευσης και έκφρασης των δημοτών (εμβάθυνση τοπικής δημοκρατίας, υπέρβαση δημαρχοκεντρικού μοντέλου, ενίσχυση κοινωνικού ελέγχου, διαφάνεια και αντιμετώπιση τοπικών πελατειακών σχέσεων);
Η καλλικρατική αυτή αντίληψη σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, έδωσε απτά τα «αποτελέσματα» της. Αποτελέσματα τα οποία τεχνηέντως παρακάμπτουν, αποσιωπούν, παραμερίζουν σκόπιμα οι προαναφερόμενοι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες.
Παρακάτω σας απαριθμώ ενδεικτικά μερικά από αυτά που «καίνε» και τα οποία «θάβουν» οι υποψήφιοι δήμαρχοι, υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων:
üΕμφανής προοπτική ξεπουλήματος Δημοσίων τόπων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος (π.χ. «επίσκεψη» Φούχτελ στο Ωραιόκαστρο για τις δήθεν ΑΠΕ, καμιά αντίρρηση – αντίδραση στο σχεδιασμό για το εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων στη Μαυροράχη ή κατά της άδειας καύσης απορριμάτων από τον ΤΙΤΑΝΑ ή στην κατασκευή του θηριώδους Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – ΣΜΑ).
üΟικονομική κατάρρευση των δικτύων παροχής δημόσιων αγαθών (βλ. την κεντρικά επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της καθαριότητας που έχει στόχο την κατάργηση των  Δημοτικών επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση τους).  Καμία αντίδραση και εδώ από τους κ.κ. υποψηφίους των κυβερνητικών επιλογών. Καμιά δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα τους. 
üΈλλειψη στοιχειώδους μηχανισμού, μέσων και προσωπικού που θα στηρίζει το Δήμο στις εσκεμμένα υπέρμετρα και υπερβολικά διογκωμένες από τον Καλλικράτη νέες αρμοδιότητες του. Καμιά ένδειξη για αγωνιστική διεκδίκηση τους από την κεντρική εξουσία.
üΑπολύσεις δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και δημοτικών υπαλλήλων σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις και υπερχρέωση των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας,κ.λ.π. Δεν υφίσταται και εδώ καμία σαφής θέση και δέσμευση από τους υποψηφίους της Ν.Δ. στο πρόβλημα των επικείμενων απολύσεων. Αντίθετα, αμφότεροι επικροτούν έμμεσα ή άμεσα τις ρουσφετολογικές ασπιρίνες των 6μηνων και 8μηνων εργασιακών συμβάσεων και της συνεπαγόμενης ομηρίας των ανέργων συνδημοτών από την κυβέρνηση αλλά και τον εκάστοτε Δήμαρχο.
üΕγκατάλειψη κοινωνικών δομών του Δήμου και βασικών προγραμμάτων που έχουν μπει στην οικονομική κλίνη του Προκρούστη (π.χ. «Βοήθεια στο σπίτι», αποσπασματική και ελλιπής παρουσία αγροτικού γιατρού στα χωριά, μερική διακοπή λειτουργίας γραφείου ΕΛΤΑ στο Μελισσοχώρι, κ.α.).
üΆναρθρες μοιρολατρικές κραυγές για τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων στην Τ.Α. αλλά καμία αγωνιστική φωνή και δέσμευση για αντίδραση σ’ αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης.
üΑπόλυτη εγκατάλειψη και μαρασμός των πρώην Δήμων, των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα την παντελή απουσία κοινωνικής συνοχής και συναίνεσης στον ενιαίο «Καλλικρατικό» Δήμο μεταξύ των δημοτών του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματική λειτουργία του.
Συμπερασματικά:
Οι Δημοτικές Αρχές των τελευταίων χρόνων απαξίωσαν και το θεσμό και το Δήμο. Η Αυτοδιοίκηση που ζήσαμε δεν είναι σε καμιά περίπτωση η Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε. Μικροπολιτικές τακτικές χωρίς όραμα και στόχευση. Πολιτικές προσωπικής προβολής που πίσω τους δεν αφήνουν τίποτε το ουσιαστικό. Επικοινωνιακές αλληλομεταγραφές άνευ ουσίας σε επίπεδο ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού αλλά και συνωστισμός υποψηφίων, συνήθως ανίκανων, με μεγάλες όμως δεξαμενές «κουκιών».
Δυστυχώς οι κ.κ. κυβερνητικοί υποψήφιοι  του Δήμου μας κινούνται μεταξύ ενός (δια κοινού οφθαλμού) φθηνού επικοινωνιακού παιχνιδιού και επενδύουν στο «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου».  Όμως όλα αυτά κάποια στιγμή έχουν ένα ωραίο (;) τέλος. Και τότε ο βασιλιάς είναι γυμνός, αν κοιτάξουμε τους καθρέφτες.
Σήμερα, λοιπόν, αυτό που προέχει είναι ότι οι νέες αυτοδιοικητικές δημοτικές κινήσεις πολιτών (παντού στην Ελλάδα αλλά και στο Δήμο μας) δεν μπορεί να απευθύνονται σε εκτεθειμένους τοπικούς παράγοντες – που δεν είναι λίγοι – αλλά στην κοινωνία, στους πολίτες, σε φορείς, κινήματα και ομάδες που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα μνημόνια και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»και είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μιαν άλλη πρόταση που βρίσκεται στη βάση αυτών που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου.
Μιλάμε δηλαδή για ένα διαφορετικό μοντέλο Αυτοδιοίκησης!
Ας μετατρέψουμε λοιπόν ΤΩΡΑ, τον χρόνο σε δικό μας σύμμαχο, ξεκινώντας ένα ωραίο και διαφορετικό «Αυτοδιοικητικό ταξίδι». Κανείς δεν έχει να χάσει. Όλοι θα κερδίσουμε!
                                                ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ
                                      Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου
                                          Δ.Κ.Π.Ω. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.