Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΟΤΑΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΟΤΑΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗ

1)Εξήγησέ μας με ποιο σκεπτικό, για ποιους λόγους έθεσες υποψηφιότητα με την παράταξη του Σαραμάντου;

Ασχολούμενος επί 25 και πλέον έτη με τα κοινά, σε αποτελεσματικές δράσεις και παρουσίες (ιδρυτικό μέλος πολλών κοινωνικών φορέων και σωματείων, σήμερα Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά) σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρόγραμμα Καλλικράτης), πολλοί φίλοι και συναγωνιστές του π.Δήμου Μυγδονίας με πρότειναν να ασχοληθώ με το νέο Δήμο. Σεβόμενος και αξιοποιώντας την πρότασή τους και αφού έγινε ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε 30 μέρες πριν τις εκλογές να συστρατευθώ με την παράταξη Σαραμάντου. Ο Σαραμάντος είχε σοβαρότατο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στη Μυγδονία (πρώτη Κυριακή 11,15%) και αυτό είχε σαν συνέπεια την πεσμένη σταυροδοσία των υποψηφίων της Μυγδονίας σε σχέση με υποψηφίους άλλων παρατάξεων.
Ο Σαραμάντος δεσμεύτηκε, δημοσίως και κατ’ επανάληψιν, ότι εάν με ψηφίσετε θα κάνω Αντιδήμαρχο Μυγδονίας τον Χατζηπαραδείση που θέλετε και μπορεί να εκπροσωπήσει την περιοχή, γνωρίζοντας τα προβλήματά της. Αυτό κατέστη από εμένα και τους κατοίκους της Μυγδονίας όρος απαράβατος, κυρίως από το Δρυμό και τη Λητή, όπου η Λητή δεν εκπροσωπείται με κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο του Σαραμάντου, καθώς επίσης και τη δέσμευση παραίτησης εκλεγέντος, μεταφερόμενου από Καλλιθέα, υποψηφίου για να εκλεγεί επιλαχών από Δρυμό. Όμως τη δεύτερη Κυριακή, κυρίως ο Δρυμός και η Λητή γέμισαν τη «δεξαμενή» των ψήφων ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ και πιστεύοντας στις δεσμεύσεις Σαραμάντου. Έτσι το ποσοστό του στη Μυγδονία από 11,15% εκτινάχθηκε στο 52,96% και πήρε τη νίκη.
Σήμερα ο Δρυμός και η Λητή δεν έχουν Διοικητική εκπροσώπηση στο Δήμο.

2) Γιατί αποχώρησες από τη Διοικούσα παράταξη;

Όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, πορεύτηκα με σύνθημα: ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ανεχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση αυτού του τρίπτυχου.
Ο Σαραμάντος αθετώντας τις παραπάνω δεσμεύσεις δημιούργησε μείζον θέμα αξιοπιστίας και ισοπολιτείας στη Μυγδονία. Και εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα! Το έκανε μόνος του; Δέχθηκε πιέσεις από συμφέροντα που διαφεντεύουν χρόνια την περιοχή; Μήπως η όλη μεθόδευση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Χατζηπαραδείσης είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά, όπου με τους αγώνες μας διώξαμε τα βαφεία της περιοχής που κατέστρεψαν τη Λίμνη Κορώνεια, ματαιώσαμε προς το παρόν το εργοστάσιο καύσης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κ.λ.π. και φοβούνται μήπως τους βλάψει τα συμφέροντά τους ως Αντιδήμαρχος; Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται η επίμονη πρόταση να αναλάμβανα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ή Δημοτικής Επιχείρησης;
 Ύστερα από όλα τα παραπάνω και κατόπιν Λαϊκής Συνέλευσης με στελέχη και ψηφοφόρους στη Μυγδονία, θεωρώντας μεγάλη προσβολή και εξαπάτησή μας από την ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ που έδειξε ο Σαραμάντος, μη τηρώντας τα υπεσχημένα και υφαρπάζοντας την ψήφο μας, ομόφωνα όλοι συντάχθηκαν με την πρότασή μου για ανεξαρτητοποίηση.
 Προσωπικά ήθελα να προσφέρω στην περιοχή της Μυγδονίας, όπου και η καταγωγή μου, γιατί γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή και τους κατοίκους.

3)Ποια η άποψή σου για τη μέχρι σήμερα πορεία της Διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Ο Δήμος, ως έκφραση της Λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη θεσμό του δημοσίου βίου των πολιτών. Αυτόν τον θεσμό, λοιπόν, η σημερινή Διοίκηση απεδείχθη ότι δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει επάξια και αποτελεσματικά. Στα θετικά της Διοίκησης καταγράφεται ο εξορθολογισμός των Δημοτικών τελών του νέου διευρυμένου Δήμου. Τα αρνητικά είναι πολλά και θα σας αναφέρω μερικά.
Ο Σαραμάντος απέδειξε ότι δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία που να συνοδεύεται από θεσμικό εξορθολογισμό και πολιτική εξυγίανση. Με πονηριές και μεθοδεύσεις δεν γίνεται Διοίκηση και αυτό είναι εις βάρος της ανάπτυξης του Δήμου και των Πολιτών.
Δεν μπορεί να διορίζει αρχικά Πρόεδρο σε όλες τις επιτροπές τον εαυτό του, γιατί άραγε; Δεν μπορεί να διορίζει αναπληρωτή Δημάρχου από την Καλλιθέα, αγνοώντας τη δικαιωματική αξίωση των πολιτών της πόλης Ωραιοκάστρου. Γιατί άραγε; Ποιον δεν εμπιστεύεται; Ζητήθηκε διαπαραταξιακή Επιτροπή ελέγχου όλων των Οικονομικών του Δήμου, μηδέ εξαιρουμένων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και δεν τελεσφόρησε.
Δεν είχε το σθένος να ζητήσει (όπως έγινε σε άλλους Δήμους) για τον ύψιστο θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ώστε να εκλέξουμε πρόσωπο κοινής αποδοχής, πραγματικό συμπαραστάτη του Δημότη και όχι του Δημάρχου, που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα οι πολίτες μπρος στην οικονομική περιδίνηση που υπάρχει.
Βέβαια, χρειάζεται τόλμη και θάρρος να κάνεις τις σωστές επιλογές στην ώρα τους. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο απροετοίμαστα και να αναβάλλονται. Δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία την οποία η Διοίκηση «επικαλείται», επιλεκτικά! Π.χ. πότε επιτέλους θα δοθεί χώρος στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης με γραμματειακή υποστήριξη, στην έδρα του Δήμου, όπως επιτάσσει το άρθρ.66 παρ.7 του Ν.3852/10; Μήπως συμφέρει τη Διοίκηση η «χύμα» κατάσταση και όχι η οργάνωση; Μια οργανωμένη αντιπολίτευση ασκεί απερίσπαστη τα καθήκοντά της και αυτό είναι προς όφελος της Διοίκησης γιατί γίνεται καλύτερη, άρα προς το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών. Πότε επιτέλους θα τροποποιήσουμε και θα ψηφίσουμε το νέο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργείου;
Γιατί απαξιώθηκε ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στο Ωραιόκαστρο; Έκανε αλγεινή εντύπωση στο προχθεσινό Συμβούλιο η συμπεριφορά του Δημάρχου, όπου καταφέρθηκε με ακατανόμαστες φράσεις στα Αθλητικά Σωματεία του Ωραιοκάστρου. Οι Σύλλογοι δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ούτε εκπαιδεύουν με «αντιπαλότητα» τα παιδιά που στο τέλος θα γίνουν «συμμορίες». Αυτή δεν είναι συμπεριφορά του πρώτου άρχοντα του Δήμου, προσβάλλει βάναυσα το θεσμό.
Κατ’ επανάληψιν, τόσο εγώ όσο και πολλοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε να έρθει σαν μοναδικό θέμα στο Δ.Σ. τα Λατομεία με όλα τα στοιχεία, καθώς και αποκλειστικό θέμα για την Παιδεία και δεν έγινε τίποτα. Είναι κρίμα για γονείς και παιδιά να κρατάει η Διοίκηση ακόμα κλειστούς τους Παιδικούς Σταθμούς. Είναι κρίμα να μην οργανωθεί ακόμα, όπως πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που, ενώ διαθέτει αξιόλογους και καταρτισμένους Μηχανικούς, πληρώνει ο Δήμος για μελέτες κ.λ.π. σε εξωτερικούς. Είναι απαράδεκτο να διορίζει ο Δήμαρχος Προϊσταμένους Υπηρεσιών παραβιάζοντας το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, παρακάμπτοντας το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού φορέα και μετά τη γενική κατακραυγή να τα παίρνει πίσω.
Είναι αδιανόητο να δίνονται με ανάθεση έργα και μελέτες, έτσι απλά επειδή δικαιούται ο Δήμαρχος, χωρίς προγραμματισμό, ενημέρωση και συγκεκριμένο στόχο. Είναι αδιανόητο ύστερα από 2 χρόνια σχεδόν Διοίκησης να κινδυνεύει το έργο αποχέτευσης του Μελισσοχωρίου να μην κατασκευασθεί. Όποιες δυσκολίες και αν είχε!
Είναι αδιανόητο να δίνουμε 4 παρατάσεις εκτέλεσης έργου γέφυρας Γαλλικού ποταμού και να είναι στα ίδια ακόμα. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, αυτά προς το παρόν.

4) Πώς κρίνεις τη στάση της Διοίκησης Σαραμάντου, ιδιαίτερα σε θέματα περιβάλλοντος διαφάνειας και χρηστής διοίκησης;

Με όλα τα παραπάνω η Διοίκηση Σαραμάντου κάθε άλλο παρά χρηστή διοίκηση ασκεί. Όσον αφορά τη διαφάνεια, ναι μεν δημοσιεύονται τα θέματα τυπικά στη Διαύγεια Ν.3861/10, όμως δεν μπορείς να φέρνεις ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο π.χ. εξάλειψη ευτελούς προστίμου της Δ.Α. και να μην φέρνεις έστω για ενημέρωση τα έργα και τις μελέτες κατ’ ανάθεση με απόφαση Δημάρχου, άσχετα αν δεν είσαι υποχρεωμένος. Το γεγονός ότι αποφασίζει ένα άτομο εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Στα θέματα περιβάλλοντος, δυστυχώς, δεν έκανε σχεδόν τίποτα η Διοίκηση για την αντιμετώπισή τους. Σε ερώτηση Συμβούλων και πολιτών ότι στο Δήμο μας έχουμε περιβαλλοντικές «βόμβες» (μάνδρες επεξεργασίας παντοειδών αποβλήτων) εν μέσω κατοικημένης περιοχής, η απάντηση του Δημάρχου ήταν: Κάντε καταγγελία στον Εισαγγελέα, αποποιούμενος τις ευθύνες. Τα συμπεράσματα δικά σας. Βέβαια, περιμένουμε πολύ-πολύ σοβαρά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έχει ιδιαίτερη αξία για το Ωραιόκαστρο τι θέση θα πάρει η Διοίκηση.

5) Είσαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που η Διοίκηση αντιμετωπίζει το Δρυμό και ιδιαίτερα το πρόβλημα με το ακατάλληλο νερό; Τι θα πρότεινες;

Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος, όχι μόνο με τον τρόπο που η Διοίκηση αντιμετωπίζει το Δρυμό αλλά και ολόκληρη τη Μυγδονία. Αλλά ας επικεντρωθούμε στο Δρυμό. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο καταθέσαμε πλειάδα προτάσεων και δεν υλοποιήθηκε ούτε μια. Το νερό του Δρυμού είναι αμφιβόλου καταλληλότητας, οι κεντρικές σωλήνες στο μεγαλύτερο δίκτυο είναι από αμίαντο και άγνωστο πότε θα αντικατασταθούν. Δρόμοι στερούνται πεζοδρόμησης. Οι κάτοικοι κάνουν σχεδόν μια ώρα με τον ΟΑΣΘ για Θεσ/νίκη, αφού οδηγούνται σε μετεπιβίβαση και δεν πηγαίνουν κατ’ ευθείαν, όπως έγινε με το Λαγκαδά.
Δεν έγινε τίποτα για την κατασκευή γέφυρας στον άξονα Θεσ/νίκης – Σερρών, στον κόμβο Λαγυνών της Εγνατίας οδού ώστε τα οχήματα να οδεύουν απ’ ευθείας προς Δρυμό, Μελισσοχώρι και Κιλκίς και όχι μέσα από τη Λητή, την οποία επιβαρύνουν ΚΑΙ περιβαλλοντικά. Άμεση επέκταση του ρέματος 5 Βρύσες και να σκεπαστεί μέχρι το τέλος του οικισμού. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, μέχρι και βοθρολύματα οδεύουν μέσα στο ρέμα. Δεν έγινε τίποτα. Καθυστερεί απαράδεκτα το θέμα των Κοιμητηρίων, σοβαρότατο πρόβλημα στα υπάρχοντα Κοιμητήρια. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκεται ακόμα αιωρούμενο και είναι εις βάρος της ανάπτυξης της περιοχής. Δρόμοι γίνονται ποτάμια όταν βρέχει λόγω έλλειψης αποχέτευσης ομβρύων. Οι δρόμοι του Δρυμού μοιάζουν με «γρανάζι» ύστερα από την εκσκαφή που υπέστησαν για το αποχετευτικό δίκτυο. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δρυμού.

6) Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό μειονέκτημα της διοικούσας ομάδας, υπάρχει πρόβλημα πολιτικής νοοτροπίας ή και ικανοτήτων του ίδιου του Σαραμάντου και των υπόλοιπων στελεχών;

Όντως το βασικότερο πρόβλημα της Διοικούσας Ομάδας είναι η πολιτική νοοτροπία και η απαρχαιωμένη αντίληψη αντιμετώπισης των πραγμάτων. Δεν μπορεί στα πλαίσια της παραταξιακής πειθαρχίας να περνάνε όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης έχουν παραιτηθεί από κάθε είδους θετικής αντίδρασης, κρίσης, αποποιούμενοι το απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.
Αυτά όλα σε συνδυασμό με την ανικανότητα του Σαραμάντου, στα πλαίσια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων, να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» Διοίκησης. Οι ευθύνες είναι μεγάλες.  
   
  7) Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση και με τη γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά. Υπάρχει σοβαρό τοπικιστικό πρόβλημα ακόμα και σήμερα. Ο καθένας για τον τόπο του. Είναι λάθος και οδηγεί τις κοινωνίες των διαμερισμάτων σε «περιχαράκωση». Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο με την ανισομερή ανάπτυξη των ενοτήτων, π.χ. αυτό αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όπου η Καλλιθέα ευνοήθηκε τα μέγιστα και αδικήθηκε το Ωραιόκαστρο και η Μυγδονία.
Ξεχνά η Διοίκηση ότι ο Δήμος συστήθηκε ως ενιαία μονάδα και ασκεί τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους ισομερώς και προς το κοινό συμφέρον των πολιτών. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα είναι η σταδιακή συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στο Ωραιόκαστρο με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.
Εξίσου σοβαρό είναι ότι δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για μεθόδους εφαρμογής πλήρους διαφάνειας στο Δήμο. Με ενοχλεί πολύ η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να κατατάσσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή διαφάνειας και διαπλοκής. Είναι γεγονός, λόγω οικονομικής κρίσης, κόπηκαν αρκετά κονδύλια από τους Δήμους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να γίνει ένας εξορθολογισμός με προγραμματισμό των οικονομικών του Δήμου. Δεν μπορείς να πληρώνεις σήμερα πλειάδα συμβούλων και παρατρεχάμενων, όταν τους καταργούν Υπουργοί.

8) Πώς κρίνεις τη στάση και το έργο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης; Στέκονται στο «ύψος των περιστάσεων»;

Δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ως λειτουργία και όχι ως δυναμική. Μια συσπειρωμένη δυνατή αντιπολίτευση ασκώντας πλήρως το θεσμικό της ρόλο, αναγκάζει τη Διοίκηση να αναθεωρεί και να γίνεται καλύτερη. Αυτό θα είναι κέρδος για τους πολίτες.

9) Πιστεύεις ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια ενιαία, ισχυρή αντιπολίτευση που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου απέναντι στο Σαραμάντο στις επόμενες εκλογές;   

Όχι, απλά πιστεύω, θα έλεγα επιβάλλεται να υπάρξει στην παρούσα συγκυρία μια ενιαία και ισχυρή αντιπολίτευση διορθώνοντας τακτικές και τρόπους αντιμετώπισης της Διοίκησης Σαραμάντου. Υπάρχουν ικανά στελέχη με εμπειρία και αυτό είναι το κυρίαρχο που πρέπει να αναδείξουμε. Αλίμονο εάν εξακολουθούν κόμματα και βουλευτές να επιβάλλουν υποψηφίους Δημάρχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Είναι θλιβερό και το πληρώνει ακριβά η τοπική κοινωνία.  

10) Σκοπεύεις να θέσεις υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές; Με ποιο στόχο; Με ποιο όραμα για το Δήμο;

Είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε υποψηφιότητες κ.λ.π. μπρος στη γενικότερη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Ωστόσο πάντα μ’ ενδιέφερε η προσφορά από άνθρωπο σε ανθρώπους και το κοινό συμφέρον, και αυτό κάνω τόσα χρόνια. Οραματίζομαι έναν Δήμο ανοιχτό που πραγματικά να εργάζεται για τους πολίτες και το κοινό συμφέρον ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.

11) Πώς βλέπεις τη γενικότερη πολιτική κατάσταση; Είσαι αισιόδοξος; Πού πάμε σαν λαός και σαν χώρα;

Ο Ελληνικός λαός σήμερα βρίσκεται υπόδικος στο κακοδικείο της παγκόσμιας τραπεζικής κλίκας όπου τον οδήγησαν, με την κατηγορία «μαζί τα φάγαμε», οι ίδιοι οι πολιτικοί του ηγέτες. Είναι αυτοί που ξέχασαν πως τα «λεφτά υπάρχουν» και που ξαφνικά θυμήθηκαν πως «δεν υπάρχει σάλιο». Αυτοί, οι οποίοι υποτίθεται πως ήταν εντεταλμένοι να τον εκπροσωπούν και να τον προστατεύουν.
Θα ήμουν αισιόδοξος, όταν το φαύλο πολιτικό σύστημα αναξιοκρατίας και συντεχνιακής νοοτροπίας σταματήσει να παράγει το πελατειακό κράτος, ανεξαρτητοποιήσει τις εξουσίες, καταργήσει το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών και κάθε είδους ασυλίας με ταυτόχρονη κατάσχεση των κλεμμένων και φυσικά παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.