Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ 18 υγειονομικές βόμβες

Υγειονομικές βόμβες, που κινδυνεύουν να εκραγούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια του καλοκαιριού, αποτελούν οι 18 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Της Φανής Σοβιτσλή απο την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
fanisovi@gmail.com

Στη Θεσσαλονίκη επισήμως δεν καταγράφονται ΧΑΔΑ, ωστόσο δεκάδες είναι οι σκουπιδότοποι που λειτουργούν με την ανοχή των δήμων, όπως στο Θερμαϊκό, το Δέλτα και το Ωραιόκαστρο.
Οι χώροι αυτοί σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της αιρετής περιφέρειας και του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης αποτελούν τα κόκκινα σημεία, όπου υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές, καθώς δεν φυλάσσονται. Συνολικά εκτιμάται ότι οι σκουπιδότοποι (αυτοσχέδιες χωματερές) στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τους 50 και οι δήμοι αδυνατούν να τους ελέγξουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι χωματερές στο δήμο Θερμαϊκού, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, καθώς και στο δήμο Δέλτα, πλησίον της περιοχής των ποταμών που καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο. Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Κοκολάκης σημειώνει ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι ενεργές χωματερές, ωστόσο αποτελούν εστίες μόλυνσης και πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η κρίση τις κρατά ενεργές
Στην Κεντρική Μακεδονία αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), πέντε στις Σέρρες και δύο στη Χαλκιδική, ενώ συνολικά έντεκα παραμένουν ενεργές στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τρεις στην ενότητα Καβάλας, τέσσερις στη Δράμα και ισάριθμες στον Έβρο. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων σε χώρους πλην των ΧΥΤΑ οφείλεται κυρίως στην ανοχή που δείχνει η Κομισιόν προς τη χώρα μας, η οποία λόγω της κρίσης δεν επέβαλε πρόστιμα. Διαφορετικά η Ελλάδα, που δεν έκλεισε όλες τις χωματερές έως το τέλος του 2011, όπως προέβλεπε η κοινοτική οδηγία, θα πλήρωνε πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ ημερησίως. Η πρώτη καταγραφή των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία έγινε το 2005. Καταγράφηκαν 542 ΧΑΔΑ, οι οποίοι έκλεισαν.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ Σε τελευταίους 10 ΧΑΔΑ 
Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν υπάρχει κανένας ενεργός Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Τα τελευταία χρόνια από αυτούς που έκλεισαν αποκαταστάθηκαν 25 με έργα ανάπλασης που υλοποίησε η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ απομένουν άλλοι δέκα, πέντε στο δήμο Βόλβης και ισάριθμοι στο Λαγκαδά.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αρμόδιας διεύθυνσης Μαριάννα Κορακίδου αυτοί οι χώροι, που είναι πρώην χωματερές, θα αποκατασταθούν το επόμενο διάστημα από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπέβαλε σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.