Εισοδήματα πάνω από 8.000 ή 12.000 ευρώ καλούνται σε έκτακτη εισφορά.
Τεκμήρια παντού.Μείωση φοροαπαλλαγών.
Απολύσεις στο Δημόσιο.Πωλούνται ΔΕΚΟ.
Τέλη-φωτιά στα αυτοκίνητα και αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.
Στις 11.30 η εξειδίκευση των μέτρων από τον Γ.Παπακωνσταντίνου
Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 28 δις ευρώ έως το 2015 που προφανώς περιγράφουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Αλλά και στο νέο πακέτο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραδοχή ότι άμεσα νέα έσοδα από φοροφυγάδες δεν προβλέπονται προ του 2013!
Το πακέτο προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επιβολή έκτακτης εισφοράς, η οποία συνιστά διπλή φορολόγηση των νομιμοφρόνων φορολογουμένων.
Το υπουργείο οικονομικών δεν μπόρεσε να διευρύνει την φορολογική βάση και να φορολογήσει δίκαια προς τις σωστές κατευθύνσεις και για άλλη μια φορά η καταφεύγει στα εύκολα θύματα. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Δεν υπολόγισε στο ενδεχόμενο οι πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές απιατήσεις, ή ακόμα και να προσχωρήσουν στη λογική της ανυπακοής και να αρνηθούν να πληρώσουν τους νέους φόρους.
Χωρίς τα µέτρα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονοµικών, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέβαινε στα 501 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή στο 198,9% του ΑΕΠ, καθώς το έλλειµµα θα σκαρφάλωνε και πάλι στα 14,4% του ΑΕΠ το 2015, µε τον αριθµό των δηµοσίων υπαλλήλων να φτάνει τις 619.205.
Αντίθετα, µε τα επώδυνα µέτρα, το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να µειωθεί στο 1,1%του ΑΕΠ το 2015 και το χρέος να συγκρατηθεί στα 351 εκατ. ευρώ ή 139,5% του ΑΕΠ το 2015.
Φοροτσουνάμι
ΕΙΣΦΟΡΑ
Προβλέπεται η επιβολή εισφοράς από ένα εισοδηµατικό όριο και πάνω σε περισσότερους από 3 εκατ. φορολογουμένους, η οποία θα ισχύσει από φέτος και σύµφωνα µε τις πληροφορίες θα διατηρηθεί µέχρι και το 2015.
Εξετάζεται, σύµφωνα µετα σενάρια, η εισφορά να επιβάλλεται σε εισοδήµατα είτε άνω των 8.000 ευρώ είτε άνω των 12.000 ευρώ, ενώ θα υπολογίζεται βάσει κλίµακας µε συντελεστές από 1% έως 3%.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Το πακέτο περιλαµβάνει την καθιέρωση ειδικών επαγγελµατικών τεκµηρίων για 800.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, αυστηρότερα τεκµήρια διαβίωσης, µείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και αύξησητου ΦΠΑ από 13% σε 23% από τον Σεπτέµβριο, αλλά µόνο στην εστίαση.
Συζητείται να εισαχθούν κριτήρια όπως το είδος της επαγγελµατικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκούν το επάγγελµά τους, το ύψος του ενοικίου της επαγγελµατικής τους στέγης, τα όρια αµοιβών των υπαλλήλων που απασχολούν κ.λπ. Τα κριτήρια αυτά θα αποτελούν οδηγό για να προσδιορίζεται το ελάχιστο εισόδηµά τους, σύµφωνα µε το οποίο θα θεωρείται
βιώσιµη ή µη η άσκηση του επαγγέλµατός τους.
Σύµφωνα µε το ίδιο σενάριο, το εισόδηµα που θα προκύπτει θα συγκρίνεται τόσο µε το δηλούµενο εισόδηµά τους όσο και µε αυτό που προκύπτει µε βάση τα τεκµήρια διαβίωσης και όποιο από τα τρία είναι το µεγαλύτερο θα λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό του φόρου εισοδήµατος.
Τα έσοδα που αναµένει να εισπράξει το υπουργείο από την εισφορά στα εισοδήµατα, από τα τεκµήρια διαβίωσης και τα τεκµήριαγια ελεύθερους επαγγελµατίες υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ το 2011 καισε 1,4 δισ. ευρώ το 2012.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Από την αξιολόγηση και τη µείωση των φοροαπαλλαγών, εκτιµάται ότι θα εξοικονοµηθούν 100 εκατ. ευρώ φέτος, 500 εκατ. ευρώ το 2012 και 300 εκατ. ευρώ το 2013.Σύµφωνα µε τα σενάρια,θα χορηγούνται µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ εξετάζεταικάποιες απαλλαγές που σήµερα εκπίπτουν από το εισόδηµα (π.χ. ιατρικές δαπάνες) να εκπίπτουν από τον φόρο.
ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΑΠ
Από την αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας, µέσω διεύρυνσης της βάσης των φορολογουµένων, προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 1,21 δισ. ευρώ έως το 2015. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να µειωθεί το αφορολόγητο όριο από τα 400.000 ευρώ σήµερα στα 100.000 (αρχική εισήγηση) ή 200.000 ευρώ (σύµφωνα µε νεώτερη εισήγηση).
ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ∆ΙΑΒΙΩΣΗΣ
Προβλέπεται σηµαντική αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης δηλαδή για κατοικίες, Ι.Χ.αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, αεροσκάφη, µε το σκεπτικό ότι τα σηµερινά κριτήρια επιτρέπουν σε κάποιον να δηλώνει χαµηλό εισόδηµα, το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση ενός αυτοκινήτου ή για την πληρωµή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Παρότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρµανσης µε του πετρελαίου κίνησης, εκτιµάται ότι η επιβολή του µέτρου παραµένει θέµα ανοικτό. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του νοµοσχεδίου, ειδικότερα στο σενάριο βάσης», δηλαδή αυτό που περιγράφει το βασικό πλαίσιο των δηµοσιονοµικών στόχων για την περίοδο 2011-2015, αναφέρεται πως το µέτρο έχει συµπεριληφθεί στις παρεµβάσεις δηµοσιονοµικής προσαρµογής που έχουν ληφθεί υπόψη.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών έλεγαν χθες ότι «πολιτική µας είναι να µην εξοµοιώσουµε τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης και γι'αυτό τον λόγο θα ακολουθήσει συζήτηση µε βουλευτές της επαρχίας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Αν αποφασιστεί να µην εξοµοιωθούν, θα βρεθεί ισοδύναµης απόδοσης µέτρο».
Επίσης έχει αναβληθεί η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και χυµούς, ενώ αναστέλλεται το πόθεν έσχες για την αγορά κάθε κατοικίας και παγώνουν οι αυξήσεις στις αντικειµενικές αξίες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Διαδικασίες εξπρές θα ακολουθηθούν για τις αποκρατικοποιήσεις .
Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνο για φέτος προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση µεταξύ άλλων του ΟΤΕ, της ΕΥΑΘ, του ΟΠΑΠ, του ΟΛΘ, των κρατικών λαχείων, του ΟΛΠ, του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, της ∆ΕΠΑ, της ∆ΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΛΑΡΚΟ, του Ο∆ΙΕ, ακινήτων κ.ά. ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα 5 δισ. ευρώ.
Αλλα 10 δισ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν το 2012, όπου µεταξύ άλλων παίρνουν σειρά τα ΕΛΠΕ, ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών, η ΕΥ∆ΑΠ και η ∆ΕΗ, άλλα 7 δισ. ευρώ προβλέπονται για το 2013, άλλα 13 δισ. το 2014 και 15 δισ. ευρώ το 2015.
Ολα αυτά θα γίνουν µέσω του Ταµείου ∆ηµόσιας Περιουσίας, στο οποίο θα περιέλθει η ιδιοκτησία όλων των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρονται στον πίνακα.
Η διοίκηση του Ταµείου θα εγκριθεί από τη Βουλή και θα απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσµένου κύρους, γνώσεων και εµπειρίας, ενώ ηΕυρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-µέλη της ευρωζώνης µπορούν να ορίσουν δύο παρατηρητές που δεν θα µετέχουν στη διοίκηση του Ταµείου.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι η Βουλή θα εγκρίνει τις πράξεις της διοίκησης και θα την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, έτσι ώστε να µη φοβάται ότι θα βρεθεί κατηγορούµενη στα δικαστήρια κάποια στιγµή στο µέλλον.
Η διάρκεια ζωής του Ταµείου θα είναι 6 χρόνια.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ
Εξορθολογισµό της µισθολογικής δαπάνης του ∆ηµοσίου η οποία προβλέπεται ότι έως το 2015 θα περιοριστεί κατά 2,175 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο
Για το 2011 θα εφαρµοστεί ο κανόνας µία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ενώ τα επόµενα χρόνια έως το 2015 θα ισχύσει η αναλογία µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Με την πρακτική αυτή, από τους 705.645 µόνιµους και ορισµένου χρόνου που απασχολούνται σήµερα στο ∆ηµόσιο θα παραµείνουν 619.205 το 2015.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, συγκριτικά µε το 2009, θα υπηρετούν 230.000 λιγότεροι δηµόσιοι υπάλληλοι.
Παράλληλα,µαχαίρι µπαίνει και στους συµβασιούχους που µειώνονται κατά 50% το 2011 και 10% για κάθε επόµενο έτος, ενώ δραστικές περικοπές προβλέπονται στις αµοιβές για υπερωριακή απασχόληση, στις δαπάνες για µετακινήσεις καθώς και στον αριθµό των αµειβόµενων επιτροπών και συµβουλίων.
∆ραστικές αλλαγές θα επιφέρει και το ενιαίο µισθολόγιο, που όπως αναφέρεται θα θεσπιστεί τον Ιούλιο και θα οδηγήσει σε περικοπές αµοιβών για ορισµένες κατηγορίες υπαλλήλων.
Το µισθολόγιο του δηµόσιου τοµέα θα εναρµονιστεί µε τα δεδοµένα του ιδιωτικού και σύµφωνα µε πληροφορίες οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να είναι σε ετήσια βάση αντίστοιχοι µε εκείνους των ιδιωτικών.
Προβλέπεται επίσης πως µεγάλο µέρος των σηµερινών επιδοµάτων θα ενσωµατωθούν στον βασικό µισθό, ενώ όπως έχει αναφερθεί θα υπάρξουν και καταργήσεις αρκετών επιδοµάτων αλλά και µείωσης του κινήτρου απόδοσης κατά 50%.
Με το ΜεσοπρόθεσµοΠρόγραµµα καθιερώνεται και αναστολή της µισθολογικής ωρίµασης για τους υπαλλήλους, που συνεπαγόταν αλλαγή κλιµακίου ανά δύο έτη και αντίστοιχες αυξήσεις στις αποδοχές.
Προωθούνται εξάλλου και ελαστικές µορφές απασχόλησης στο ∆ηµόσιο, όπως η µερική απασχόληση, καθώς και η δυνατότητα παροχής αδειών άνευ αποδοχών σε υπαλλήλους προκειµένου να απασχοληθούν εκτός ∆ηµοσίου.
Για τις υπό εξυγίανση ∆ΕΚΟ δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε απολύσεις υπαλλήλων, αλλά αναφέρεται πως «µειώνεται το προσωπικό στις δηµόσιες επιχειρήσεις και οργανισµούς και μεταφέρεται σε τοµείς του ∆ηµοσίου που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη µέσα από διαδικασίες αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι εισάγεται και εφαρµόζεται ως µεταβατικός θεσµόςη εργασιακή εφεδρεία». Ο θεσµός αυτός αναµένεται πως θα σηµάνει για το πλεονάζον προσωπικό να αµείβεται µε το 60% του βασικού µισθού.
ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και επιδοµάτων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει για το Ασφαλιστικό το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.
Ειδικότερα προβλέπονται:
1. Αύξηση της εισφοράς ιδιωτικού τοµέα για την καταπολέµηση της ανεργίας
2. Αντιµετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής
3. Εξορθολογισµός των επιδοµάτων και της λίστας δικαιούχων ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕ∆ και άλλων παροχών κοινωνικών επιδοµάτων
4. Ελεγχος και διασταύρωση στοιχείων για την εφαρµογή των κριτηρίων παροχής συνταξιοδοτικών παροχών και επιδοµάτων
5. Μείωση του εφάπαξ των συντάξεων, σύµφωνα µε τις εισφορές
6. Μείωση των επικουρικών συντάξεων
7. Επιβολή ειδικήςεισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ, πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, Σώµατα Ασφαλείας κ.λπ.), και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ
8. Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταµείων και αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων µε βάση τον τόπο µόνιµης κατοικίας
9. Αύξηση στις εισφορές των δικαιούχων του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ
10. Μείωση κατά 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ Από την 1η Σεπτεµβρίου θα τεθεί σε εφαρµογή το νέο αυστηρό σύστηµα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων ενώ η περικοπή στο εφάπαξ θα ισχύσει από φέτος.
Λεπτομέρειες για το μεσοπρόθεσμο θα δώσει ο υπουργός οικονομικών σε συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει στις 11:30
Πηγή:RTHess
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.