Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το ΕΚΘ τελευταίος τροχός της αμάξης για την ανεργία!

Της Χρύσας Κυριακού
Την ώρα που τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας κάνουν λόγο για 14,2% ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κάνει λόγο για ένα ποσοστό που θα φτάσει στα τέλη του χρόνου ακόμη και το 28% για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει και ο ίδιος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αν και εκτιμά ότι με βάση τα δεδομένα που έχει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε λίγα χρόνια θα υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη. «Πιστεύουμε ότι αφού φτάσουμε στον πάτο, θα αρχίσει η ανάκαμψη. Εκτιμούμε ότι αυτό το ποσοστό του 28%, θα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που θα μπορέσει να φτάσει η ανεργία και από εκεί θα αρχίσει η πτώση», αναφέρει ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Στο 33% η ανεργία στους πτυχιούχους
Γυναίκες, νεαρές που κατοικούν στις δυτικές συνοικίες είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ το προφίλ του ανέργου στη συμπρωτεύουσα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας είναι στους νέους. Τόσο για αυτούς που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, είτε μόλις αποφοιτούν από το λύκειο, είτε τελειώνοντας το πανεπιστήμιο ή κάποια άλλη σχολή. Μάλιστα, θα πρέπει να πούμε ότι η ανεργία στους πτυχιούχους ξεπερνά το 33%. Για αυτό και πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό» τονίζει ο κ. Τσαραμπουλίδης. Όσον αφορά στα επαγγέλματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας ο κ. Τσαραμπουλίδης αναφέρει ότι ο κλάδος της οικοδομής έχει μια πτώση γύρω στο 60%, με πολλούς εργαζόμενους να κάνουν μόλις ένα με δύο μεροκάματα την εβδομάδα ενώ στο εμπόριο το 17% των καταστημάτων έχει βάλει λουκέτο. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο χώρο της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και των καπνικών. «Μιλάμε για περίπου 7.000 ανέργους καπνεργάτες. Ενώ τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα στους άλλους κλάδους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΘ.
 Έχουμε προτείνει επανειλημμένα λύσεις
Ο κ. Τσαραμπουλίδης χαρακτήρισε το ΕΚΘ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης απαντώντας στην ερώτηση για το πώς σκέφτεται το Εργατικό Κέντρο να αντιμετωπίσει το τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην πόλη μας. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισημαίνουμε το πρόβλημα, να το βγάζουμε στον αέρα και από εκεί και πέρα να προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις», τόνισε. «Έχουμε προτείνει επανειλημμένα λύσεις αλλά δεν γίνονται αποδεκτές. Δεν μπορεί να υπάρξει μια οικονομία ανθηρή, αν δεν υπάρξουν κλαδικές πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας παράδειγμα τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. «Υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες ήταν δυναμικές και κλείσανε γιατί δεν υπήρξε σωστή διαχείριση από το κράτος» τόνισε συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.
 Οι εργοδότες «εκμεταλλεύονται» την οικονομική κρίση
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που «εκμεταλλεύονται» την κρίση και προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού με την ανοχή της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία πιέζει για να περνούν όλα αυτά τα νομοθετήματα που κάνουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας. «Η αγορά εργασίας έχει γίνει πλέον ζούγκλα. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο, όπως αυτός θέλει. Μιλάμε για 3ήμερα, 4ήμερα, για εκ περιτροπής εργασία και τόσα άλλα», υποστήριξε.
Συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης
Ο κ. Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε και στις συνεργασίες του ΕΚΘ με φορείς της πόλης προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. «Με το δήμο έχει γίνει ήδη μια πρώτη κουβέντα για συνεργασία. Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο και δεσμευθήκαμε για μια σειρά ενεργειών και έπεται συνέχεια», τόνισε.
«Δεν βλέπω φως στο τούνελ»
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος καθώς όπως είπε δεν βλέπει φως στο τούνελ. «Εκτιμώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν στα τέλη του 2011 και από εκεί και πέρα εκ των πραγμάτων φυσικά θα υπάρξει μια σταθεροποίηση των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να συμβεί και κάτι άλλο», είπε διευκρινίζοντας ότι για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2007 θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια. «Όσο εύκολα χάθηκαν οι θέσεις αυτές, τόσο δύσκολα θα επανακαλυφθούν», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη φτωχομάνα υποστηρίζοντας «πιστεύω ότι στα καινούρια στοιχεία που θα παρουσιάσει η Εθνική Στατιστική Επιτροπή η πόλη μας θα φιγουράρει στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας».

Πηγή: karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.