Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Απογραφή της αδιαφάνειας, για τα οικονομικά του δήμου Ωραιοκάστρου, από τη διοίκηση Σαραμάντου.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.3.2011

Μέχρι σήμερα κανένα θεσμικό όργανο του Δήμου, που συμμετέχει η αντιπολίτευση, δεν είναι στοιχειωδώς ενημερωμένο για την πρόοδο συνολικά του έργου της Επιτροπής Απογραφής. Με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπονταν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση της Απογραφής και η παράδοση στις 28/2 αντίγραφου της Έκθεσης Απογραφής στο δήμαρχο και στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, που για το δήμο Ωραιοκάστρου, ο Σαραμάντος όρισε τον …..Σαραμάντο.

Η επιτροπή Απογραφής του Δήμου εκτός από το ότι δεν συγκροτήθηκε έγκαιρα από τη διοίκηση στις 3/1/11 όπως προβλέπονταν, σημείωσε στη συνέχεια και μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών της απογραφής στις επιμέρους φάσεις, που έχει να κάνει και με την μη κατάλληλη προετοιμασία της διοίκησης για τον σκοπό αυτό. Ο στόχος της διοίκησης όπως αποκαλύπτεται από τα πεπραγμένα της ήταν τελικά να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, ώστε με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου στη συνέχεια να παρουσιάσει μια βεβιασμένη απογραφή, χωρίς εξαντλητικούς ελέγχους, μια απογραφή της πλήρους αδιαφάνειας. Και όλα αυτά γιατί η διοίκηση Σαραμάντου ήθελε να αποφύγει πάση θυσία τον έλεγχο στον πρώην δήμο Καλλιθέας, στις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά πρόσωπα. Και το πέτυχε, γιατί ως διοίκηση ήταν πολύ εύκολο να το κάνει, με την άρνησή της να χορηγήσει τα οικονομικά στοιχεία που ζητούσε η αντιπολίτευση. Αλλά απέτυχε στα δύσκολα. Απέτυχε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Απέτυχε να ικανοποίηση την αδήριτη ανάγκη και απαίτηση των πολιτών για πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των δήμων. Και αυτό είναι δυστυχώς το πρώτο συμπέρασμα της Απογραφής και θέλουμε να το τονίσουμε.

Οι συνέπειες της παραπάνω τακτικής της διοίκησης δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα διαφάνειας, αλλά και στα θέματα που αφορούν την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού

Είναι προφανές ότι και η σύνταξη του Προϋπολογισμού, που θα γίνει μέχρι τέλος Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της Απογραφής, θα γίνει βεβιασμένα και το κυριότερο δεν θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Τα μέλη της Επιτροπής και οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα κληθούν να ασκήσουν τις θεσμικές τους αρμοδιότητές τους σε καθεστώς αδιαφάνειας. Είναι προφανές ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν θα γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου και ότι σε ένα οικονομικό περιβάλλον περικοπών και λιτότητας, δεν θα γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για το ουσιαστικό περιεχόμενο του Προϋπολογισμού, για τις προτεραιότητές του και τις κατευθύνσεις του.

Μια αδιαφανής, επιφανειακή και βεβιασμένη συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου και την σύνταξη του Προϋπολογισμού μόνο κακό θα κάνει στο μέλλον του Δήμου.

Και αυτή είναι η επιλογή της διοίκησης. Γιατί εάν επιδίωκε τη διαφάνεια στα οικονομικά, τότε θα φρόντιζε να εξασφαλισθεί η ενημέρωση και ο πλήρης έλεγχος. Αντίθετα όμως η διοίκηση Σαραμάντου με τη στάση της, απέδειξε ότι υπολείπεται των αρχών για μια ανοιχτή, συμμετοχική αυτοδιοίκηση, χωρίς φοβικά σύνδρομα. Επέλεξε με τη συμπεριφορά του και την αναχρονιστική του τακτική, ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου, να υποβαθμίζει το ρόλο των θεσμικών οργάνων του δήμου και να υποτιμά κατά επέκταση τους πολίτες.

Αστέριος Γαβότσης
Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.