Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: Η ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου

 
"Η ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου"

Την Τετάρτη 2/3/2011 συνεδρίασε το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Ωραιοκάστρου με θέμα τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος του Ωραιοκάστρου. Μεταξύ των έργων που συζητήθηκαν και στη συνέχεια προτάθηκε η υλοποίησή τους ήταν και η ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου που ξεκινά από το 2ο Λύκειο  Ωραιοκάστρου και φθάνει μέχρι το δρόμο που οδηγεί στο αναψυκτήριο.
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις τόσο από συμβούλους της αντιπολίτευσης, όσο και από ορισμένους της συμπολίτευσης για την αναγκαιότητα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου και πρότειναν την  ακύρωσή της.  Παρά τις διατυπωθείσες αντιρρήσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του προεδρείου που στηρίχθηκε από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων  να γίνει η ασφαλτόστρωση, με την αιτιολογία της αποσυμφόρησης της κίνησης  προς το δασικό κτήμα και τα γήπεδα.
Σαν διοικούσα επιτροπή του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου δηλώνουμε  την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή. Η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής μας  δεν επιτυγχάνεται με δραστικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό της τοπίο, αλλά με την προσπάθεια διατήρησης ακέραιου του φυσικού της πλούτου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς συμπολίτες μας καθημερινά για τον περίπατό τους. Θα ήταν εύλογο να γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις,  ώστε ο δρόμος να είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλους μας, αλλά αυτό δεν είναι ανάγκη να γίνει με  «εύκολη» και δαπανηρή λύση της ασφαλτόστρωσης.
Καλούμε την διοίκηση του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο να μην κάνουν δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου, ώστε να παραμείνει ο ορεινός όγκος ανέπαφος.

Η Διοικούσα Επιτροπή


«Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου,
ποιοι είμαστε».


Την Τετάρτη 26/1/2011 πραγματοποιήθηκε η καταστατική γενική συνέλευση για την δημιουργία  του "Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου" με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, την οργάνωση δράσεων για την αειφορία και τον πολιτισμό…
Αυτή ήταν η πρώτη  ανακοίνωση που βγήκε από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου συλλόγου.. Κάποιοι έδειξαν ενδιαφέρον, σε κάποιους άλλους δεν προξένησε καμία εντύπωση (ακόμη ένας σύλλογος θα σκέφτηκαν) και κάποιοι προσπέρασαν αδιάφορα.
Για ποιο λόγο όμως δημιουργήσαμε αυτό τον σύλλογο; Η ιστορία ξεκινάει από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν έπεσε στο τραπέζι η σχετική ιδέα. Από τότε έγιναν αρκετές συζητήσεις για το αν πρέπει να στήσουμε έναν τέτοιο σύλλογο ,  με ποιο τρόπο και ποιο θα ήταν το στίγμα του, αφού δημιουργούνταν πολλά νέα δεδομένα στον υπό σύσταση νέο δήμο σύμφωνα με τις αλλαγές που προέβλεπε ο  «Καλλικράτης». Η εντύπωση που υπήρχε στους ενδιαφερόμενους ήταν ότι η αναγκαιότητα δημιουργίας του συλλόγου είναι πολύ μεγάλη. Οι ανησυχίες των φίλων για το περιβάλλον αφ’ ενός ήταν πολλές αφ’ ετέρου όλοι ένιωθαν πως υπήρχε ένα σημαντικό «κενό» τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή μας.
Η ίδρυση του συλλόγου κατά την γνώμη μας, αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της θέλησής μας να αποκτήσουμε μια οργανωμένη φωνή που θα αντιστέκεται σε όλους εκείνους που σχεδιάζουν  ή πρόκειται να σχεδιάσουν στο μέλλον  την υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής που ζούμε
Γι’ αυτό και η ενίσχυση του συλλόγου τόσο με την εγγραφή όσο και με την συμμετοχή όλων στις δράσεις που θα υλοποιούνται θεωρείται πολύ σημαντική για την ευόδωση των σκοπών του. Άλλωστε είναι κοινός τόπος πως στο αστικό περιβάλλον που ζούμε για να διορθώσουμε τα «στραβά» που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα ή που ενδεχομένως θα συμβούν, θα πρέπει να υπάρχει  συνεχής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επανεκπαίδευση όλων των πολιτών, όσον αφορά τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον σε καθημερινή βάση. Συμπεριφορές που ξεκινούν από τη διαχείριση ενεργειακών και φυσικών πόρων, των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης υλικών, αλλά και την αλλαγή στάσης όσον αφορά την μετακίνηση, την αξιοποίηση του πρασίνου της πόλης αλλά και των αδόμητων χώρων.
Θεωρούμε πως βασικός μας στόχος είναι η συμβολή μας στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της αίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συμπόρευση όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού συμπολιτών μας, στην υλοποίηση των κατάλληλων δράσεων με την ενεργητική τους συμμετοχή στις διαδικασίες πρόληψης και  επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Αυτός είναι ο λόγος που για όλους εμάς που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη συμμετοχή του κόσμου, των πολιτών και κυρίως των νέων στις συλλογικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος στο Ωραιόκαστρο. Δίνουμε μεγάλη σημασία στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας , παρέχοντας από την πλευρά μας αμέριστη συμπαράσταση  στο μέτρο του δυνατού. Παράλληλα δε προτρέπουμε και άλλους καθηγητές – δασκάλους να δημιουργήσουν περιβαλλοντικές ομάδες στα σχολεία., γιατί πιστεύουμε πως  αλλαγές στις συμπεριφορές μπορούν να επιτευχθούν με μεγαλύτερη επιτυχία μέσα από την ενημέρωση και συμμετοχή των παιδιών από μικρή ηλικία.
Δύναμη και ενέργεια αντλούμε όλοι εμείς από την κοινωνία των πολιτών, από όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη και τον τόπο τους και μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν ένα κανάλι δημιουργικής συμμετοχής στις ανοιχτές υποθέσεις της πόλης τους.
Θέλουμε ένα σύλλογο που να στοχεύει στην:  

-         υπεράσπιση της προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους  σε ελεύθερα πεζοδρόμια και ελεύθερες πλατείες
-         συνέχεια των δράσεων που αποφασίζονται, γιατί αλλιώς αυτές καταλήγουν να αποτελούν απλά πυροτεχνήματα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα
-         εφαρμογή των νόμων που προστατεύον από την αυθαιρεσία και την εγωιστική συμπεριφορά
-         -εναντίωση σε πρακτικές που οδηγούν σε μια βρώμικη πόλη,
-         -διεκδίκηση ενός αποτελεσματικού δικτύου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς,--στην ήπια τουριστική ανάπτυξη
-         στήριξη όλων των θετικών προσπαθειών που θα κάνουν την πόλη μας καλύτερη

Για όλους εμάς που δημιουργήσαμε το νέο σύλλογο  « Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα»
Ο πολιτισμός θα πρέπει να έχει κεντρική θέση  στην πολιτική του νέου δήμου και να μην αντιμετωπίζεται με τα απομεινάρια του δημοτικού προϋπολογισμού.  Ο πολιτισμός , ως καθημερινή πραγματικότητα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πόλη μας,  διαμορφώνει προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες οδηγώντας στην  ολοκλήρωση της προσωπικότητας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μας.
Ο πολιτισμός  όχι μόνο διαπλάθει  καλυτέρους δημότες, βοηθά παράλληλα και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.  Ο στόχος της  ανάπτυξης του δήμου θα πρέπει να είναι η αύξηση της ελκυστικότητάς του ως τόπου διαμονής,  τόπου εργασίας, τόπου διακοπών και  τόπου επενδύσεων με παράλληλη ενίσχυση μιας βιώσιμης αειφόρου οικονομίας με σαφή τοπικά χαρακτηριστικά.

Ζητούμε την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
-         Την ανάπτυξη αναγκαίων πολιτιστικών υποδομών
-         -την ενίσχυση της πολιτιστικής εκπαίδευσης με την οργάνωση συμμετοχικών  πολιτιστικών  δραστηριοτήτων.
-         την ανάπτυξη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού

Ο Αριστοτέλης έλεγε "Φύσις αρχή πάντων". Από εκεί ξεκινούμε κι εμείς διεκδικώντας την αλλαγή προς το καλύτερο των όρων της ζωής μας με τη συνεχή παρέμβασή μας στους δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς λήψης των αποφάσεων που την επηρεάζουν καταλυτικά., αντιπαλεύοντας την ακραία υιοθέτηση οικονομικών παραμέτρων σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτό. 

Πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που όσο μικρά και αν είναι αυτά θα μας κάνουν δυνατότερους και τη ζωή μας πιο ανθρώπινη.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.