Τι προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα
Νομοσχέδιο για τον «καθαρισμό» της παράνομης λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, προωθεί την προσεχή Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και την προσεχή Τρίτη κατατίθεται για ψήφιση στην ολομέλεια. Στο μεταξύ, αδιαπραγμάτευτος στη δημιουργία φράχτη για τα 12,5 χλμ χερσαίων συνόρων στον Έβρο εμφανίστηκε ο υπουργός κ. Παπουτσής, μετά τη διυπουργική συνεδρίαση που περιλάμβανε τη λαθρομετανάστευση και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Παπουτσής έστειλε σαφές μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας, ότι «αυτό που θέλουμε είναι μόνο να ενισχύσουμε τα χερσαία σύνορα, τα 12,5 χλμ. των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με θερμικές κάμερες, με ένα φράχτη αντίστοιχο με αυτόν που έχει βάλει η Ισπανία και η Λιθουανία στα δικά τους σύνορα. Χωρίς να ερωτηθεί φυσικά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς, δεδομένου ότι η διαχείριση των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι θέμα κανενός άλλου».
Επίσης στη φρούρηση των συνόρων περιλαμβάνεται και η κίνηση ειδικών οχημάτων, «τα οποία μπορούν να βοηθούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας των μεταναστών», όπως διευκρίνισε ο υπουργός ενώ δεν απέκλεισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και πλωτά κέντρα παραμονής μεταναστών. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι στο νέο νόμο προβλέπεται ότι όσοι δεν λάβουν άμεσα πολιτικό άσυλο (και εκκρεμούν 45.000 αιτήσεις όπως ο ίδιος ο υπουργός αποκάλυψε) δεν έχουν πλέον δικαίωμα παραμονής στη χώρα και θα απομακρυνθούν.
Επίσης σε δηλώσεις του μετά τη Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας , ανέφερε ότι η απομάκρυνση της εγκληματικότητας αφορά 11 υπουργεία που θα συνεργαστούν και πρωτίστως τον δήμο Αθηναίων.
Αναλυτικότερα:
Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα ως κέντρα παραμονής παράνομων μεταναστών, ο κ. Παπουτσής απάντησε
« Όπως έχω πει επανειλημμένα βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλες εκείνες τις κυβερνήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα δράσης το οποίο έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, εμείς εξετάζουμε όλες τις προτάσεις που μας γίνονται, όλες τις εμπειρίες που έχουν αξιοποιηθεί για τέτοιες περιπτώσεις από άλλα κράτη. Πρέπει να βρούμε ποια είναι η πιο πρόσφορη για την Ελλάδα και την περίπτωσή μας.
Μια από αυτές τις προτάσεις είναι και η ενοικίαση πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών. Ωστόσο κάθε μια από αυτές τις λύσεις έχει και προβλήματα. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος της μεταφοράς και κάποια προβλήματα που αφορούν στον ελλιμενισμό του πλωτού μέσου, πού εγκαθίσταται και σε ποια περιοχή θα ήταν χρήσιμο.
Όμως, σε αυτή τη φάση είμαστε στη μελέτη αυτών των προτάσεων. Δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα πέραν του γεγονότος ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τα σύνορά μας. Υπάρχει η εμπειρία του Frontex και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας για τη φύλαξη των συνόρων. Αυτό που θέλουμε είναι μόνο να ενισχύσουμε τα χερσαία σύνορα, τα 12,5 χλμ. των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με θερμικές κάμερες, με ένα φράχτη αντίστοιχο με αυτόν που έχει βάλει η Ισπανία και η Λιθουανία στα δικά τους σύνορα. Χωρίς να ερωτηθεί φυσικά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς, δεδομένου ότι η διαχείριση των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι θέμα κανενός άλλου.
Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς κινούμεθα. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης και διάφορες άλλες προτάσεις που μας έχουν γίνει, για την αξιοποίηση ορισμένων ειδικών οχημάτων, τα οποία μπορούν να βοηθούν στην εξακρίβωση της ταυτότητας των μεταναστών, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά και δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια μας γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο το οποίο να επιτρέπει πρώτον, την αυστηρή αλλά άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου που είναι υποχρέωση της χώρας μας, και ταυτόχρονα είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, πολιτικό , ιδεολογικό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε απόλυτοι. Αυτό το Νομοσχέδιο περνάει την Παρασκευή σε Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Και δεύτερο, πρέπει να έχουμε χώρους υποδοχής των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, με συνθήκες ανθρώπινες. Σε συνθήκες που μπορούν να εγγυώνται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όπως επίσης να σεβόμαστε τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είτε τις οικογένειες και παιδιά, που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις της χώρας μας, που έχουμε αναλάβει στη διεθνή κοινότητα. Όμως, σε αυτό το νομοθέτημα εκτός από αυτές τις δύο πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η νέα διαδικασία για την απομάκρυνση εκείνων οι οποίοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας.
Έτσι, στο Νομοσχέδιό μας προβλέπεται η νέα διαδικασία εθελοντικού επαναπατρισμού για όσους εκ των μεταναστών ήρθαν στην Ελλάδα και δεν μπόρεσαν να μείνουν, απογοητεύτηκαν. Δηλαδή, ήρθαν είδαν τα πράγματα διαφορετικά και δεν μπόρεσαν να πάνε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ήταν και ο τελικός τους στόχος. Για αυτούς προβλέπεται η διαδικασία του εθελοντικού επαναπατρισμού. Δηλαδή, τους χρηματοδοτούμε ουσιαστικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει όμως και η διαδικασία για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα, έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διεθνή προστασία, και την παροχή ασύλου. Γι αυτούς θα λειτουργήσει αυτό που προβλέπεται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τους Νόμους του Κράτους, η υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Ένας είναι ο στόχος και είναι καθαρός. Η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη, τη ζωή του, την ποιότητα της ζωής του, την αξιοπρέπεια. Και ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου που αναζητεί την ελπίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας. Αλλά μόνο εκείνων -και αυτή είναι η δυνατότητά μας - που έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας είτε με τη μορφή ασύλου είτε με μορφή διεθνούς προστασίας. Όλοι οι υπόλοιποι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον ελληνικό πολιτισμό και στην ευρωπαϊκή παράδοση.»
Για το κέντρο της Αθήνας
Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αφορούν την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής, δήλωσε:
«Το κέντρο της Αθήνας μαστίζεται από ένα συνδυασμό του φαινομένου και παράνομων δραστηριοτήτων όπως είναι το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο, η πορνεία, η εγκληματικότητα. Και σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει εγκληματικότητα και η περιοχή μαστίζεται επίσης από την ανεξέλεγκτη παρουσία μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά. Ακόμη των μεταναστών οι οποίοι για πολλά χρόνια βρίσκονται στη χώρα περιμένοντας να εξεταστεί η αίτηση ασύλου.
Ένα στοιχείο μόνο σας δίνω, ότι 45.000 αιτήσεις ασύλου είναι αυτές τις οποίες παρέλαβα εγώ αναλαμβάνοντας του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ και τρεισήμισι μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι τα βάρη του παρελθόντος είναι οι αιτήσεις 45.000 ανθρώπων που πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο δυνατό και αυτό θα γίνει. Όμως από την άλλη πλευρά το κέντρο της Αθήνας, η προστασία του ιστορικού κέντρου, απαιτεί συνέργειες πολλών παραγόντων, πάνω από ένδεκα υπουργεία και υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης πρέπει να συνεργαστούν. Μα πάνω από όλα πρέπει να συνεργαστεί και ο Δήμος της Αθήνας ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο σε δράσεις που πρέπει να εξελιχθούν στην περιοχή.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.