Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Άρωμα εκλογών στο δήμο Καλλιθέας • 06.05.2010 «Κόκκινο πανί» η εκποίηση δημοτικού οικοπέδου

Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Άρωμα εκλογών στο δήμο Καλλιθέας • 06.05.2010


«Κόκκινο πανί» η εκποίηση δημοτικού οικοπέδου

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας, με τη διοίκηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για την εκποίηση δημοτικού οικοπέδου, επιφάνειας 1.063 τ. μ. στον Πεντάλοφο.
«Τι κάναμε; Πτωχεύσαμε; Έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα έργο και γι’ αυτό πουλάμε το οικόπεδο;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Σπυρόπουλος και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «ψηφοθηρία». «Όσο είμαι δημοτικός σύμβουλος, δεν θα δεχθώ οικόπεδο να πουληθεί και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση», τόνισε.






Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάντος υποστήριξε πως το όφελος για το δήμο από την πώληση είναι ελάχιστο, καθώς όπως σημείωσε, θα λάβει μόλις 2.000 ευρώ.

«Με αυτό το ποσό, ούτε έργο μπορείς να κάνεις αλλά ούτε και χρεοκοπημένοι είμαστε», σημείωσε και υπογράμμισε πως η Καλλιθέα διαθέτει μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, σε σχέση με τους όμορους δήμους Ωραιοκάστρου και Μυγδονίας.

«Καλά θα κάνει να προσέξει ο Καλλιθιώτης (οι κάτοικοι της Καλλιθέας σ.σ.) στις εκλογές του Νοεμβρίου, διότι κάποιοι άλλοι μπορεί εύκολα να εκποιήσουν την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει», δήλωσε με νόημα ο κ. Σαραμάντος.

Όμως, διάσταση απόψεων μεταξύ των κ.κ. Σαραμάντου και Σπυρόπουλου καταγράφηκε και στο θέμα των απροβλέπτων δαπανών (αφορούν εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση ενός έργου αλλά προκύπτουν στην πορεία).

«Σκανδαλίζομαι όταν επί τρία συνεχή θέματα ασχολούμαστε με τα απρόβλεπτα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και σημείωσε πως «όταν ζητάμε να πάρουμε χρήματα από τα απρόβλεπτα, σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όσοι πόροι προβλέπονταν για την εκτέλεση έργων».

«Το κόστος μιας μελέτης ενός έργου προκύπτει με βάση τις τιμές του υπουργείου Περιβάλλοντος και έχει εργολαβικό όφελος 18% ή 28% ενώ από εκεί πέρα, ο νόμος προσδιορίζει το ποσό των απροβλέπτων στο ποσοστό του 15% του αρχικού συμβατικού ποσού», υποστήριξε με την σειρά του ο κ. Σαραμάντος.

Αντίθετα, κλίμα ομοφωνίας επικράτησε ως προς τον προσδιορισμό της τρέχουσας αξίας των οικοπέδων που βρίσκονται στο κτηνοτροφικό πάρκο της Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία ορίστηκε στα 0,60 ευρώ/τ. μ..

Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για την νομιμότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στο κτηνοτροφικό πάρκο, στην συνέχεια αναθεώρησε την άποψη του, μετά τη σχετική δέσμευση του δημάρχου Καλλιθέας.

«Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι έξω από τα όρια της συνθήκης Ramsar (αφορά την προστασία των βιοτόπων)», τόνισε ο κ. Σαραμάντος, αν και παραδέχτηκε πως το συγκεκριμένο δημοτικό τεμάχιο έχει συνολική επιφάνεια 1.100 στρέμματα, «τμήμα του οποίου διέπεται από τους κανόνες της συγκεκριμένης συνθήκης».

«Ούτε 100 στρέμματα δεν έχουν μείνει (προς αξιοποίηση)», σχολίασε ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαϊλατζόγλου και χαρακτήρισε «υψηλό» το τίμημα των 0,60 ευρώ/τ. μ.

«Από τη στιγμή όμως που ορίστηκε από την αρμόδια επιτροπή και την δημόσια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ) Ιωνίας, συμφωνώ», υπογράμμισε.


«Σημείο αναφοράς του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου η Νεοχωρούδα»

Ωστόσο, στο «μικροσκόπιο» του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκε και η αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση του κ. Σαραμάντου για τη δημιουργία Πυροσβεστικής Ακαδημίας και διαβαλκανικού κέντρου εκπαίδευσης στην περιοχή της Νεοχωρούδας.

«Πρόκειται για εγκαταστάσεις που αναμένεται να αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου», τόνισε. Επιπλέον, εξήγγειλε την υλοποίηση δράσεων στον ορεινό όγκο, όπως αναδασώσεις καθώς και την εκτέλεση έργων δασοπροστασίας, θέας και αναψυχής.

«Ήδη, έχουμε δύο ώριμες μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου ενώ ευελπιστώ να ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα INTERREG η κατασκευή ενός κέντρου ελέγχου πυροπροστασίας», υπογράμμισε.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου αποπεράτωσης του κλειστού γυμναστηρίου Νεοχωρούδας. «Επί πολλά χρόνια, το γήπεδο ήταν γιαπί ενώ η χρηματοδότηση που λάβαμε παλαιότερα, αξιοποιήθηκε για την κατασκευή στέγης. Από εκεί και πέρα, το κλειστό γυμναστήριο είναι σε καλή κατάσταση και ελπίζω να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Σαραμάντος.

Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται η διαμόρφωση βοηθητικών χώρων στα νέα κοιμητήρια του Πενταλόφου (ύψους 45.000 ευρώ), μετά την έγκριση της τεχνικής μελέτης. Ειδικότερα, οι βοηθητικοί χώροι που θα διαμορφωθούν είναι ο χώρος προσωρινής στάθμευσης και η πλατεία εισόδου των κοιμητηρίων ενώ αναμένεται να εκτελεστούν εργασίες απομάκρυνσης της φυτικής γης, επίχωσης, κατασκευής βάσης πεζοδρομίων και επίστρωσης πλακών.

«Μέχρι σήμερα, το κόστος του έργου έχει ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ. Πάντως, να σας ενημερώσω ότι είναι το μοναδικό νεκροταφείο, πέριξ του νομού Θεσσαλονίκης που διαθέτει άδεια λειτουργίας», σχολίασε ο δήμαρχος Καλλιθέας ενώ ο αντιδήμαρχος Π. Γιαϊλατζόγλου παρατήρησε πως δεν υπήρξε αρωγή από την πλευρά της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των σχολικών επιτροπών ο δήμος

Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την κατανομή ποσού, ύψους 13.457 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών σε σχολεία του δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. «Μηδαμινό» χαρακτήρισε το ποσό της κρατικής ενίσχυσης, ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής Παιδείας, Π. Γιαϊλατζόγλου.

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ αλλά και η καθαρίστρια η οποία πληρώνεται από το υπουργείο Παιδείας», τόνισε.

Ειδικότερα, η σχολική επιτροπή του δημοτικού σχολείου Πενταλόφου θα λάβει επιχορήγηση, ύψους 2.130 ευρώ, το νηπιαγωγείο Πενταλόφου 1.190 ευρώ, το νηπιαγωγείο-δημοτικό σχολείο Νεοχωρούδας 2.060 ευρώ, το νηπιαγωγείο-δημοτικό σχολείο Μεσαίου 1.875 ευρώ, το δημοτικό σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας 1.740 ευρώ, το γυμνάσιο Καλλιθέας 2.564 ευρώ και το γενικό λύκειο Καλλιθέας 2.000 ευρώ. Επιπλέον, τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο δύο κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια σε τροχαίο δυστύχημα. «Αν μπορούμε να επενδύσουμε κάπου, είναι στα παιδιά μας», δήλωσε με έμφαση ο κ. Γιαϊλατζόγλου.

Με την σειρά του, ο δήμαρχος υποστήριξε πως καμία σχολική επιτροπή δεν έχει μείνει αβοήθητη. «Πείτε μου, ποιά σχολική επιτροπή πληρώνει νερό και ρεύμα στο δήμο Καλλιθέας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «επειδή η κρατική επιχορήγηση ήταν ανέκαθεν ψίχουλα, γι’ αυτό ακριβώς και βοηθάμε».

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο χορηγούνται συνολικά 15 άδειες για επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα (καντίνες).

«Πρόκειται για τρεις θέσεις στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσαίου (Βρυσάκι, στροφή Ν. Φιλαδέλφειας, στροφή Μονολόφου), εννιά θέσεις στο δημοτικό διαμέρισμα Νεοχωρούδας, δύο θέσεις στον Πεντάλοφο και μία θέση στη Νέα Φιλαδέλφεια», επισήμανε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Λαζαρίδης ενώ η διοίκηση του δήμου εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο της εκχώρησης αδειών και σε άλλα επαγγέλματα.

ΠΑΡΑ… ΔΗΜΟΤΙΚΑ

-Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η... μεταμεσονύχτια τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη Σπυρόπουλου με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκο Δούμπαλα.

«Μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα για τα απρόβλεπτα συζητούσατε; Άλλο πρόβλημα δεν είχατε;» ρώτησε ο Σταύρος Μαρμαρίδης.

«Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τις επαφές που κάνω», απάντησε ο κ. Δούμπαλας.

-Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Σαραμάντος ζήτησε από τον κ. Δούμπαλα να επιβραδύνει το ρυθμό εξέτασης των υπό συζήτηση θεμάτων.

«Δεν βιάζομαι...», απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
«Όποιος θέλει να πάει να δει τον αγώνα (ποδοσφαίρου Άρη-Ολυμπιακού), ας πάει...», σχολίασε ο κ. Σαραμάντος, ο οποίος ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα δήλωσε αστειευόμενος πως το σκορ ήταν 0-3 υπέρ του Ολυμπιακού. Για την ιστορία, πάντως, νικήτρια της αναμέτρησης αναδείχτηκε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με σκορ 2-0.

-Το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ωραιόκαστρο Όραμα Δημιουργίας» Ανέστης Πολυχρονίδης. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα ζητήματα του δήμου Καλλιθέας ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης, συζήτησε με δημοτικούς συμβούλους για τις αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης». Λέτε το παράδειγμα του κ. Πολυχρονίδη να ακολουθήσουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του Ωραιοκάστρου;

Του Γ. Κατσιάνη Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.