Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις πολιτών στη Μυγδονία για τη συνένωση • 06.05.2010 Ικανοποίηση Μπάτου-Σαραμάντου για συνένωση Ωραιοκάστρου-Καλλιθέας

(Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ)

Αντιδράσεις πολιτών στη Μυγδονία για τη συνένωση • 06.05.2010


Ικανοποίηση Μπάτου-Σαραμάντου για συνένωση Ωραιοκάστρου-Καλλιθέας

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας, την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση για συνένωση των τριών δήμων, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Ειδικότερα, υπέρ του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου τάσσονται οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος και Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάντος, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κοινή αναπτυξιακή προοπτική» μεταξύ των περιοχών των τριών όμορων δήμων.

«Ο διευρυμένος δήμος Ωραιοκάστρου θεωρώ ότι είναι από τους λίγους δήμους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα» τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος και υποστήριξε πως ο νέος δήμος «έχει τις δυνατότητες και πληροί τις προϋποθέσεις, μέσα σε λίγα χρόνια, να αναπτύξει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό δήμο».

Επιπλέον, ο κ. Μπάτος υπογράμμισε ότι από την εποχή που ανακοινώθηκαν οι θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προτείνει να συμπεριληφθούν στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου η Καλλιθέα, η Μυγδονία αλλά και η Ευκαρπία (ανήκει στην Α’ Θεσσαλονίκης).

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη μεταφορά δήμων από μια εκλογική περιφέρεια σε μια άλλη, νομίζω πως ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τον δήμο Ωραιοκάστρου», σημείωσε.

«Νέα οικιστική ενότητα και ανάπτυξη του ορεινού όγκου»

Ανάλογες και οι θέσεις του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Σαραμάντου ο οποίος αποκάλυψε ότι η διοίκηση του δήμου είχε να επιλέξει μεταξύ δύο... οδών. «Η πρώτη ήταν η συνένωση της Καλλιθέας με το δήμο Ωραιοκάστρου και η δεύτερη αφορούσε τη συνένωση μας με το δήμο Εχεδώρου», επισήμανε. Όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, ο κ. Σαραμάντος έκανε λόγο για «νέα οικιστική ενότητα». «Μελλοντικά, το Ωραιόκαστρο μαζί με τον Πεντάλοφο και τη Νεοχωρούδα θα αποτελέσουν έναν ενιαίο οικισμό, επιφάνειας 30.000 στρεμμάτων και πληθυσμού 80.000 κατοίκων, τουλάχιστον», τόνισε.

Επιπλέον, υποστήριξε πως με την προσθήκη του δήμου Μυγδονίας, δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός κέντρου αναφοράς για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου. «Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των επόμενων διοικήσεων του νέου δήμου να αναδείξουν την περιοχή για το καλό όλων», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στα οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο δήμαρχος Καλλιθέας σημείωσε πως «η μείωση του αριθμού των δήμων (από 1034 σε 343), θα επιφέρει επιπλέον έσοδα (1 δις ευρώ ετησίως) στον δημόσιο κορβανά» ενώ πρόσθεσε πως οι δήμοι που θα προκύψουν, «θα είναι περισσότερο οργανωμένοι και με μεγαλύτερες (οικονομικές) δυνατότητες, με βάση την εμπειρία του ’98 (Καποδίστριας)».

«Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως είναι να υπάρξει και ανάλογη διάθεση, τόσο από την αιρετή διοίκηση, όσο και από το προσωπικό του εκάστοτε δήμου», παρατήρησε.
«Όχι στη συνένωση με το Ωραιόκαστρο»

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη φαίνεται πως είναι η θέση της πλειοψηφίας των πολιτών του δήμου Μυγδονίας που αντιτίθεται στη συνένωση με το Ωραιόκαστρο και επιμένουν στην πρότασή τους για τη δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου με τη συμμετοχή της Μυγδονίας, του Λαχανά, της Ασσήρου και του Βερτίσκου, πιέζοντας μάλιστα τη δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση αυτή.

«Υπάρχει αυτή η πρόταση, λόγω των κοινών δημογραφικών (πάνω από 20.000 κάτοικοι), γεωγραφικών (390.000 στρέμματα), οικονομικών, περιβαλλοντικών (συνθήκη Ramsar) και πολιτιστικών στοιχείων που διέπουν αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 9 Μαΐου συγκαλεί λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Καλούμε δημάρχους, προέδρους τοπικών διαμερισμάτων και δημότες να δώσουν το παρών στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο, στο Δρυμό, με σκοπό να γίνει καταγραφή των απόψεων που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα της συνένωσης με όμορους δήμους και να εκδοθεί ψήφισμα με τις θέσεις μας που θα αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση» σημείωσε ο κ. Γαβότσης.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ενστάσεις των πολιτών του δήμου Μυγδονίας, πληροφορίες φέρουν τον κ. Γαβότση να είναι ένας εκ των υποψηφίων για το δημαρχιακό θώκο του νέου δήμου Ωραιοκάστρου ενώ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Καρασαββίδη.

Γ. Κατσιάνης. Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.