Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ωραιόκαστρο: την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι εκφράζουν τόσο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νικόλαος Μπάτος, όσο και οι δήμαρχοι Καλλιθέας, Δημήτρης Σαραμάνδος και Μυγδονίας, Αστέριος Γαβότσης

Το «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό σταυρόλεξο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Μαΐου 2010  στην Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

noikonomou@ekdotiki.gr
«Γαλάζιοι εμφύλιοι» εν ενεργεία δημάρχων, διαγκωνισμοί υποψηφίων, κινήσεις ματ, αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αυτό είναι το τοπίο των υποψηφιοτήτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στη ΝΔ Θεσσαλονίκης λίγες μόνον ημέρες μετά την οριστικοποίηση του χωροταξικού του «Καλλικράτη».

Το μεγάλο κεντρικό ερωτηματικό αφορά την επιλογή της ΝΔ για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι εξελίξεις της εβδομάδας, με τις δηλώσεις του Κώστα Γκιουλέκα και του Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει δήμαρχο, ευνοούν τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, που έχει κάπως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την ίδια στιγμή, η σεναριογραφία συνεχίζεται με πολύ αντιφατικές προσεγγίσεις. Οι περισσότερες συνεχίζουν να μιλούν για τους Κώστα Γκιουλέκα και Σταύρο Καλαφάτη, ως τους βουλευτές με τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν επιλογή της ΝΔ για τη διαδοχή Παπαγεωργόπουλου, ενώ δεύτερες σκέψεις επαναφέρουν την πρόταση για τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι προβληματισμοί στη ΝΔ που δηλώνουν θετικοί σε μια μη κομματική υποψηφιότητα.

Τρεις «γαλάζιοι εμφύλιοι» μπορεί να προκύψουν στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου, Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου. Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου τόσο ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, και ο δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης, όσο και ο Πέτρος Σούλας δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι. Το ίδιο και στο νέο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Ο Μιχάλης Γεράνης κάνει ανοίγματα σε άλλες δημοτικές κινήσεις, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δηλώνει έτοιμος και «παρών», στηριζόμενος στην κληρονομιά του 75% που έλαβε το 2006, ενώ και ο Βασίλης Καρτάλης δηλώνει υποψήφιος για το νέο δήμο. Το ίδιο σκηνικό και στο Ωραιόκαστρο: την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι εκφράζουν τόσο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νικόλαος Μπάτος, όσο και οι δήμαρχοι Καλλιθέας, Δημήτρης Σαραμάνδος και Μυγδονίας, Αστέριος Γαβότσης.

Ισχυρά φαβορί

Αλλά και στους υπόλοιπους 10 δήμους του νομού εμφανίζονται αντιπαλότητες, αν και ήδη καταγράφονται μερικά ισχυρά φαβορί για τη θέση του υποψηφίου που θα στηρίξει η ΝΔ. Τέτοια θεωρούνται δύο μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ: ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, που θα συμπεριλάβει το δήμαρχο Μενεμένης, Γιώργο Ακτσελή, στο συνδυασμό του, και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, παρά την πρόθεση του Γιάννη Αναστασιάδη να είναι και αυτός υποψήφιος, αλλά και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, για το νέο δήμο Θερμαϊκού. Φαβορί και ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας, για το νέο δήμο Δέλτα, αν και κινούνται και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Παναγιώτης Αποστόλου. Στη Θέρμη ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Πανέρη και του Παναγιώτη Οφθαλμίδη, για τη Βόλβη το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Γαλαμάτη, αλλά και της Πόπης Καλαϊτζή. Πληθώρα ενδιαφερομένων στο δήμο Χαλκηδόνας: Αντώνης Κούτσικος,  Γρηγόρης Αλεξιάδης,  Γιάννης Τσουκνιδάς και ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Αριστείδης Αραμπατζής. Αντίθετα, αναζητούνται υποψήφιοι στο δήμο Παύλου Μελά (ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Δεμουρτζίδη), ενώ στην Καλαμαριά το τοπίο είναι μπερδεμένο. Ο Χάρρυ Κλυνν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Χαραλαμπίδης, που δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος και χωρίς κομματική στήριξη, ενώ πάντα παραμένει το σενάριο της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κοκκόρη. Η έκπληξη μπορεί να γίνει στο νέο δήμο Νεάπολης - Συκεών: εκεί τοπικοί «γαλάζιοι» παράγοντες καλοβλέπουν το σενάριο να δώσει η ΝΔ στήριξη στο σημερινό «πράσινο» δήμαρχο Νεάπολης, Νάκη Λαδόπουλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.