Πιέζει η τρόικα για χαμηλότερες συντάξεις
Δύο εβδομάδες μετά την παρουσίασή του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό επέστρεψε στο γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έκρινε πως απαιτούνται πιο επίπονες, για τους ασφαλισμένους, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Στο υπουργείο Εργασίας ανέμεναν τα κακά νέα από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, πίστευαν όμως -κυρίως ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης- ότι υπήρχαν πιθανότητες η τρόικα να συμφωνήσει να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα για την εφαρμογή των αλλαγών. Έπεσαν όμως έξω και η τρόικα, με επιστολή στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ζητά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να βρεθεί από το 2015 σε πλήρη εξέλιξη και απορρίπτει το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2018 που πρότεινε η ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα Βρυξέλλες και ΔΝΤ ζητούν:
Α) Η πλήρης νέα σύνταξη -βασική και ανταποδοτική υπολογισμένη στο σύνολο του εργασιακού βίου- να δίνεται μόνο μετά από 40 χρόνια εργασίας, να καταργηθεί δηλαδή και η 37ετία, χωρίς όριο, αλλά και η 35ετία, με όριο ηλικίας.
Β) Να επιβληθεί «πέναλτι» 6% ετησίως σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν κλείσουν τα 65 τους έτη. Έτσι αν κάποιος, ακόμα και με 37 χρόνια ασφάλισης, επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί στα 60 του έτη η σύνταξη που θα πάρει θα είναι 30% μικρότερη από αυτή που θα δικαιούται βάσει της ανταπόδοσης των εισφορών του.
Γ) Να υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις που σήμερα δικαιούνται μη άμεσα ασφαλισμένοι, όπως οι γυναίκες που χηρεύουν. Η τρόικα ζητά να μη δίνονται συντάξεις χηρείας σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Για γυναίκες που δεν έχουν κλείσει τα 65 έτη ζητά οι συντάξεις χηρείας να δίνονται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Δ) Να τηρηθεί απαρέγκλιτα το σχέδιο για τρία ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών). Η τρόικα απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Εργασίας να διατηρηθούν αυτόνομα τα ταμεία των μηχανικών, των νομικών, των ιατρών και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεσμεύτηκαν να καταβάλουν με δικούς τους πόρους τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
Πέρα από το ασφαλιστικό, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της τρόικας για εδώ και τώρα αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς κρίνει πως το υπουργείο Εργασίας κωλυσιεργεί, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Έτσι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων τα προεδρικά διατάγματα που θα συγκεκριμενοποιήσουν τις αλλαγές και θα ζητήσει τις παρατηρήσεις τους, αν και πάλι -όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας- Βρυξέλλες και ΔΝΤ θα πουν τον τελευταίο λόγο. Η ατζέντα περιλαμβάνει: νέο καθεστώς για την προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, πλαίσιο για να αποφεύγονται οι απολύσεις εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης για νέους εργαζόμενους έως 25 χρονών που θα αμείβονται κάτω από το όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, νέοι όροι για εργασία μέσω προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (stage) και συμβάσεων έργου.
Συλλαλητήρια το Σάββατο
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Απο την εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.