Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Πώς θα γίνει η κατανομή εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια στον Δήμο Ωραιοκάστρου

  

Σύμφωνα με την εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 849 του Υπουργείου Εσωτερικών η κατανομή των εδρών ανα εκλογική περιφέρεια  γίνεται ως εξής:


-Κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια  

 Στις περιπτώσεις δήμων που δεν αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, οι έδρες που δικαιούται κάθε συνδυασμός, με βάση το αποτέλεσμα της αρχικής ψηφοφορίας, πρέπει να κατανεμηθούν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.  
Σημειώνεται ότι στη διαδικασία κατανομής των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια που ακολουθεί (όπως περιγράφεται κατωτέρω), συμμετέχει κάθε συνδυασμός που δικαιούται έδρα υπό την προϋπόθεση ότι κατά την αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. 

Η κατανομή γίνεται ως εξής: 
Α. Στον επιτυχόντα συνδυασμό κατανέμεται μία (1) έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Οι έδρες που κατανέμονται αφαιρούνται από τις διαθέσιμες της εκλογικής περιφέρειας και του συνδυασμού.   
Β. Εν συνεχεία ακολουθείται η εξής διαδικασία ξεκινώντας από τον μικρότερο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό:  
1. Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στον δήμο κάθε συνδυασμός, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται, και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προσαυξημένο κατά μία (1) μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο κάθε συνδυασμού. 
Παραστατικά, το εκλογικό μέτρο κάθε συνδυασμού, δίδεται από τον ακόλουθο τύπο: 
ε.μ. = (ε.ψ./ν) + 1 (παραλειπόμενου του δεκαδικού μέρους), όπου: 
ε.ψ.= το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, κάθε συνδυασμός που συμμετείχε στις εκλογές και δικαιούται έδρα 
ν= ο αριθμός του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου που δικαιούται κάθε συνδυασμός  
2. Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.  
Παραστατικά, ο αριθμός εδρών συνδυασμού ανά εκλογική περιφέρεια, δίδεται από τον ακόλουθο τύπο: 
α.ε. = (ε.ψ./ε.μ.) (παραλειπόμενου του δεκαδικού μέρους), όπου: 
ε.ψ.= το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε, σε όλα τα εκλογικά τμήματα συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, κάθε συνδυασμός που συμμετείχε στις εκλογές και δικαιούται έδρα 
ε.μ.= το ακέραιο εκλογικό μέτρο που προέκυψε από τον προηγούμενο τύπο  
3.  Αν σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συνδυασμός, τις καταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες έδρες της εκλογικής περιφέρειας και του συνδυασμού. 
Αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εδρών της εκλογικής περιφέρειας, στον συνδυασμό κατακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες. 
4. Αν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με τη διάθεση ανά μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθίνουσα σειρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού αδιάθετου υπολοίπου ψηφοδελτίων σε δύο (2) εκλογικές περιφέρειες τότε η έδρα απονέμεται σε αυτήν με τον μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων κατοίκων.   
Το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων (ή, αλλιώς, υπόλοιπο εγκύρων ψηφοδελτίων) του κάθε συνδυασμού, ανά εκλογική περιφέρεια, υπολογίζεται ως εξής: 
Σύνολο έγκυρων ψήφων συνδυασμού στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια - (εκλογικό μέτρο συνδυασμού Χ έδρες που έχει ήδη λάβει στην εκλογική περιφέρεια αυτή).  
Γ. Με την ίδια διαδικασία κατανέμονται οι έδρες σε κάθε εκλογική περιφέρεια για καθέναν από τους άλλους επιλαχόντες συνδυασμούς κατά αύξουσα σειρά εκλογής. 
Δ. Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες σε κάθε εκλογική περιφέρεια μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για όλους τους επιλαχόντες συνδυασμούς καταλαμβάνονται από τον επιτυχόντα συνδυασμό. Αυτονόητα, δεν νοείται εκλογικό μέτρο για τον επιτυχόντα συνδυασμό.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.