Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στο Δήμο Δέλτα το κτίριο του ιστορικού παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Σίνδου

Η παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Σίνδου (εκεί όπου το 1912 αναγγέλθηκε στον τότε Αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης) από τη ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε. στο Δήμο Δέλτα, υπογράφτηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ευθύμιο Φωτόπουλο και τον Διευθυντή Βορείου Ελλάδος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Βασίλη Διαμαντάκη.
Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ο Αντιδήμαρχος Ευ. Βαμβάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Στ. Μπέκας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σίνδου Δ. Γκαμανής.

Η συμφωνία προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση για τη δημιουργία μουσείου – κέντρου διάδοσης τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος που καταφέραμε να πείσουμε τη Διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ να μας παραχωρήσει το συγκεκριμένο κτίριο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που κτίστηκε το 1894. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εδώ συντελέστηκε η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά στους Έλληνες, αφού εδώ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ίωνα Δραγούμη, ο επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού υποδέχθηκε το χαρμόσυνο νέο της αποδοχής των όρων και της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες, μετά από σκληρές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Είναι μία ακόμη κίνηση που έχει να κάνει με την προσπάθειά μας να αναδείξουμε την τοπική ιστορία, η οποία εν προκειμένω έχει σημασία που ξεπερνά τα όρια του Δήμου μας, μιας και το συγκεκριμένο γεγονός καθόρισε τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής -και θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ελευθερίων γι’ αυτή την προσπάθεια που κάναμε μαζί. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Π. Νικολάου γιατί αντιλήφθηκε αμέσως τη σημασία της διάσωσης του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως και τον εκπρόσωπο της εταιρίας Β. Διαμαντάκη. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την ιστορία του τόπου μας!» δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Δήμου Δέλτα υπήρξε πεδίο δράσης στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ οι κάτοικοί της έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις πηγές, οι κάτοικοι της Κουλακιάς με πρώτο τον ξυλουργό Γιώργο Νταλιγκάρη έδωσαν ψυχή και νου της νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1912 για να στήσουν τις αυτοσχέδιες γέφυρες πάνω από τις οποίες πέρασε ο ελληνικός στρατός το δυσχερές εμπόδιο του Αξιού ποταμού για να φτάσει πρώτος (πριν τους Βούλγαρους) και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου 1912.
Κατά την επέλαση προς τη Θεσσαλονίκη, οι στρατηγοί κατέλυσαν στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Σίνδου, όπου το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, Αρχιστρατήγου του ελληνικού στρατού. Εκεί συντελέστηκε η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ερευνητή Ιστορίας Θ. Γκλαβέρη, καθώς εκεί έφτασε το χαρμόσυνο νέο της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς στους Έλληνες. Από τον ίδιο σταθμό αναχώρησαν με το τρένο ο Δούσμανης και ο Μεταξάς για το Διοικητήριο ώστε να υπογράψουν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης.  Από εκεί αναχώρησε και ο Αρχιστράτηγος για να παρελάσει ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.
Τα γεγονότα αυτά αναδείχτηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο το 2016 με την παρουσία του Προέδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, το 2017 με μεγάλη εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με ομιλητές τον π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλ. Κουσκουβέλη και τον ερευνητή Ιστορίας Θ. Γκλαβέρη, το 2018 με μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Από το Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση» με ομιλητή τον καθηγητή Αθ. Καραθανάση, με την παραγωγή ντοκιμαντέρ «Αξιός 1912: οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη & Η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου», αλλά και με την πραγματοποίηση μουσικοθεατρικού δρωμένου στην πλατεία της Χαλάστρας με τίτλο «Ήρθι του Ιλλινικό!» και τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δέλτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.