Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Αρβανιτίδης Γιώργος: Το μεγάλο στοίχημα είναι να βηματίζουμε μαζί με την κοινωνία


Το μεγάλο στοίχημα είναι να βηματίζουμε
μαζί με την κοινωνία


Κύριε Αρβανιτίδη η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πέτυχε μία καλή απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup και πως πλέον έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο από την κρίση. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο και πως; 


Το ερώτημα είναι κάθε φορά το μέτρο σύγκρισης. Αν συγκρίνουμε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup με το PSI, τότε σαφώς θα μπορούσε να πετύχει κάτι πολύ καλύτερο.

Για την ιστορία, να θυμίσω ότι το 2012 είχαμε μια απόφαση άμεσης εφαρμογής, με την οποία υπήρξε κούρεμα χρέους κατά 138 δις €. Σήμερα, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια απόφαση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε συνολική ελάφρυνση χρέους έως 40 δις € μέσα στα επόμενα 43 χρόνια.

Αν μάλιστα προβάλουμε τα 138 δις € του 2012 σε τιμές 2060, τότε γίνεται απολύτως καθαρό ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, δεσμεύοντας παράλληλα τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και μετά το 2018.

Η ΝΔ επιμένει στην στρατηγική των εκλογών, και όπως και η ΔΗΣΥ, ψήφισε τη συμφωνία του Ιουλίου και το μνημόνιο του Αυγούστου του 2015. Ωστόσο δηλώνει ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία και πως θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα με τους δανειστές. Τελικά η λύση είναι στις εκλογές; 

Λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Και για να αλλάξουμε πολιτική χρειαζόμαστε κοινή προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων και καθαρό μήνυμα στους πολίτες.

Πρέπει να δούμε, πώς θα αλλάξουμε τα δεδομένα μιας δύσκολης εξίσωσης.

Αυτές τις μέρες συζητάμε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2017 με 2.5 δις € νέα μέτρα εκ των οποίων το 94% είναι φόροι και το 6% περικοπές δαπανών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

Αν δεν αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα παράξει τον πλούτο που της λείπει, τότε κάθε Υπουργός Οικονομικών θα στοχεύει επαγγελματικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες για να πληρώσουν τα σπασμένα.

Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν κατορθώσει την αυτοδυναμία θα επιλέξετε τη συνεργασία ή επανάληψη των εκλογών με το νέο νόμο της απλής αναλογικής;

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα από τα χρόνια της κρίσης.

Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η ρητορική για αυτοδυναμία μπορεί να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Τότε που το ΠΑΣΟΚ έδινε μόνο του τη μάχη να κρατήσει τη χώρα όρθια, τη στιγμή που τα στελέχη της ΝΔ έτρεχαν στα «Ζάππεια» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες.

Φαίνεται ότι σε κάποιους δεν αρκούν 7 χρόνια μνημόνιο για να δουν πέρα από το κομματικό τους συμφέρον.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα από το 2010 για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση. Σε αυτή τη γραμμή θα επιμείνουμε, με αυτόνομο ρόλο, με σαφές προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν σας «παίζουν». Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταρρέει οι εταιρίες ερευνών βλέπουν άνοδο μόνο της ΝΔ. Εσείς εμφανίζεστε κολλημένοι εκεί γύρω στο 5%. Γιατί δεν σας προτιμούν οι ψηφοφόροι;

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε απόλυτα το τίμημα των επιλογών του. Επιλογές δύσκολες, που μας έφεραν σε απόσταση από κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες πορευτήκαμε μαζί για χρόνια, επιλογές που πολεμήθηκαν λυσσαλέα από την αντιπολίτευση.

Το μήνυμα το έχουμε πάρει.

Σήμερα, πολλοί από τους μύθους πάνω στους οποίους ορισμένοι έχτισαν πολιτικές καριέρες, έχουν καταρρεύσει. Αυτό μας δίνει ζωτικό χώρο να μιλήσουμε σε άλλη βάση με τους πολίτες.

Η προσπάθεια που κάνει η κυρία Γεννηματά, οι Βουλευτές και τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε όλη τη χώρα αποδίδει καρπούς.

Το βλέπουμε στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες, το βλέπουμε και σε δημοσκοπήσεις οι οποίες μας δίνουν εκλογικό χώρο με διψήφιο ποσοστό.

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να βηματίζουμε μαζί με την κοινωνία. Να δίνουμε μάχες αντάξιες της ιστορίας του κινήματος.

Ακούμε για το νέο κεντρώο κόμμα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Φλωρίδη, Ραγκούση, Χρυσοχοίδη κ.λ.π. Γιατί αυτή η διασπορά δυνάμεων; Εσείς διαφωνείτε με αυτούς ή αυτοί με σας; 

Τα κόμματα δημιουργούνται για να καλύψουν κάποιο πολιτικό κενό. Οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αποτελούν πολιτική πρόταση. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν συγκεκριμένο πρόσημο, κατεύθυνση, αποδέκτες και αποτελέσματα.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι ένα ακόμα πολιτικό κόμμα στο χώρο του κέντρου δεν θα προσφέρει κάτι, όσο ικανά κι αν είναι τα στελέχη που θα το πλαισιώσουν.

Εμείς καταθέτουμε προτάσεις που στοχεύουν στην καρδιά της κοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρω:
  • την πρόταση για δημιουργία θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση του μισθολογικού κόστους, μια πρόταση χωρίς δημοσιονομικό κόστος και γραφειοκρατία
και
  • την ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια η οποία αφορά πρωτοφειλέτες και εγγυητές σε ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, σε ληξιπρόθεσμα δάνεια με ενέχυρο την Α’ Κατοικία και σε δάνεια με Ελβετικό Φράγκο.
Πως θα προχωρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακούμε για διεύρυνση και εμβάθυνση του σχήματος αλλά οι διαδικασίες δεν προχωρούν. Θα τα βρείτε τελικά με το ΚΙΔΗΣΟ ή με στελέχη που «απελευθερώνονται» όπως η κ.Μάρκου;

Το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, το ζήτημα είναι οι πολιτικές.

Ο κόσμος περιμένει αποτελέσματα και σαφή πολιτικό λόγο.

Και η πολιτική κατεύθυνση που έχουμε χαράξει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σαφής και συγκεκριμένη.

Εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση, τολμηρές ανατροπές στο κράτος, την αγορά, το φορολογικό σύστημα. Συνεργατική και όχι ανταγωνιστική σχέση κοινωνίας – αγοράς, με πολιτικές που θα στηρίζουν την οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους παραγωγούς, τους μη προνομιούχους.

Όσον αφορά στα θέματα διεύρυνσης, θα σας απαντήσω με μια φράση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ξεκαλάκη, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ: «Τελικά, όταν η παράταξη συγκροτείται σε υγιείς βάσεις ηθικής και κανόνων, όταν στα πρόσωπα που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους, τότε το μέλλον είναι ευοίωνο».

Αυτή, νομίζω, πρέπει να είναι η πυξίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.