Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού που είναι συνήθως τα παγωτά.
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα; γιατί αποβουτυρώνεται αφού οπως βλέπετε παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
Βέβαια και το γάλα του εμπορίου δεν πάει πίσω: Γάλα ή Δηλητήριο;
Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!
Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα; γιατί αποβουτυρώνεται αφού οπως βλέπετε παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
Βέβαια και το γάλα του εμπορίου δεν πάει πίσω: Γάλα ή Δηλητήριο;
Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!
(Τι έδειξαν τα τεστ γάλακτος
Τα δείγματα του γάλατος που αναλύθηκαν αγοράστηκαν στην Ισπανία και το Μαρόκο σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των δύο χωρών και δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων». Οπως αποκαλύπτεται, το γάλα της αγελάδας περιείχε ίχνη από νιφλουμικό οξύ και μεφαιναμικό οξύ, δύο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Περιείχε επίσης την ορμόνη 17 βήτα οιστραδιόλη, έναν τύπο μιας γυναικείας ορμόνης οιστρογόνων. Η ορμόνη ανιχνεύθηκε σε τρία εκατομμυριοστά ενός γραμμαρίου σε κάθε κιλό γάλακτος, ενώ η υψηλότερη δόση του νιφλουμικού οξέος ήταν λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό γάλατος.
Τα δείγματα του γάλατος που αναλύθηκαν αγοράστηκαν στην Ισπανία και το Μαρόκο σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των δύο χωρών και δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων». Οπως αποκαλύπτεται, το γάλα της αγελάδας περιείχε ίχνη από νιφλουμικό οξύ και μεφαιναμικό οξύ, δύο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Περιείχε επίσης την ορμόνη 17 βήτα οιστραδιόλη, έναν τύπο μιας γυναικείας ορμόνης οιστρογόνων. Η ορμόνη ανιχνεύθηκε σε τρία εκατομμυριοστά ενός γραμμαρίου σε κάθε κιλό γάλακτος, ενώ η υψηλότερη δόση του νιφλουμικού οξέος ήταν λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό γάλατος.
Τα τεστ εντόπισαν νιφλουμικό οξύ στο γάλα της αίγας, ενώ το μητρικό γάλα περιείχε ίχνη των παυσίπονων ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, του αντιβιοτικού Triclosan, καθώς και μερικών ορμονών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν χημικές ουσίες στο γάλα. Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ScienceDaily (3/11/2010) και διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Ελβετικού Εθνικού Προγράμματος Ερευναςδιαπιστώθηκε ότι ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά προϊόντα, περιέχονται στο μητρικό γάλα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2004, 2005 και 2006 σε μητέρες που είχαν γεννήσει στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γυναίκας στη Βασιλεία.
Χημικοί ρυπαντές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο μητρικό γάλα περιέχονται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα. Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν παρόντα στο 85% των ανθρώπινων δειγμάτων γάλακτος. Η παρουσία των συγκεκριμένων φίλτρων στο ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που τα περιέχουν. Επιπλέον αποκαλύφθηκε η παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων, χημικών ουσιών που εμφανίζουν ορισμένες τοξικές ιδιότητες και οι οποίες, αντιθέτως από τους άλλους ρύπους, αποδομούνται δύσκολα, και γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο μητρικό γάλα περιέχονται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα. Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν παρόντα στο 85% των ανθρώπινων δειγμάτων γάλακτος. Η παρουσία των συγκεκριμένων φίλτρων στο ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που τα περιέχουν. Επιπλέον αποκαλύφθηκε η παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων, χημικών ουσιών που εμφανίζουν ορισμένες τοξικές ιδιότητες και οι οποίες, αντιθέτως από τους άλλους ρύπους, αποδομούνται δύσκολα, και γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον.
Συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς, διασπείρονται μέσω του αέρα, των υδάτων και των αποδημητικών ειδών και συσσωρεύονται στα χερσαία και τα υδάτινα οικοσυστήματα. Στον κατάλογο των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν περιλαμβανόταν συνθετικά αρώματα μόσχου,φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, τα συντηρητικά paraben που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία, επιβραδυντικά φλόγας (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες) και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), δηλαδή συνθετικά παρασκευασμένοι χλωριωμένοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου και δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος.)
2. Ζάχαρη (εμπορίου)
3. Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)
4. Φυτικό λίπος
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις, αφαιρούν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις, αφαιρούν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.
5. Στερεά ορού γάλακτος
Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό
Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό
6. Γαλακτοματοποιητές.
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος, αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος, αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
7. Σταθεροποιητές
Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλαδή γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλαδή γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.
Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιο ή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.
Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν πρέπει να έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε το χαρτί συσκευασίας του παγωτού, αν είναι σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο, αν έχει ή όχι παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν πρέπει να είναι μαλακό ή με υφή που να θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή να είναι ξινό, να μην εμφανίζει ίζημα ούτε να θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, να μην περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε να έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.
Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε πρέπει να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προίόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι μέχρι τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.
Παρατήρησις «τροφής»: Αν περιμένουμε από την πολιτεία και την νομοθεσία ειδικά αυτές τις εποχές σωθήκαμε! Χρειάζεται μόνοι μας να αντιληφθούμε πως αυτά που πωλούνται στο εμπόριο είναι ανθυγιεινά:Νομίζετε ότι τρώτε παγωτό;
Αντί αυτών μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε θαυμάσια παγωτά και ναι είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά: Και παγωτό και υγιεινό και… «στο λεπτό»!
Αντί αυτών μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε θαυμάσια παγωτά και ναι είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά: Και παγωτό και υγιεινό και… «στο λεπτό»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.