Το τέλος των «ενεργών» συνταξιούχων αγροτών, σε έναν αδιευκρίνιστο προς το παρόν χρονικό ορίζοντα, ο οποίος πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 2030, σηματοδοτεί η διάταξη του νέου ασφαλιστικού, η οποία προβλέπει ποινή μείωσης 60% της σύνταξης σε όσους εξερχόμενους από το αγροτικό επάγγελμα συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Το μέτρο προβάλλεται από την κυβέρνηση ως μια ακόμα -μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- «παράπλευρη απώλεια» της χορήγησης στους αγρότες της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Από την εφαρμογή του φαίνεται ότι τελικά θα εξαιρεθούν, εκτός από τους νυν συνταξιούχους του Οργανισμού, και όσοι παραγωγοί έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από 1ης Ιουλίου 2016, δηλαδή σε λίγες μέρες από τώρα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ισχύσει για τους επόμενους καθώς, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος η οποία θα έριχνε φως στις «γκρίζες ζώνες» της επίμαχης διάταξης.
Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα της «ΥΧ», το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, κλήθηκε την περασμένη Πέμπτη να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη. Εκεί, από τη μια εμφανίστηκε καθησυχαστικός επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι αγρότες», από την άλλη όμως ο ίδιος τους προέτρεψε να... αρχίσουν από τώρα τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, αξιοποιώντας την παράταση (μέχρι τέλος Ιουνίου) που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος παραδέχτηκε πως, δεδομένου ότι με το νέο νόμο οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, «έπρεπε να πάρουμε ένα μέτρο που ίσχυε και για τους άλλους ασφαλισμένους». «Πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες και για τους αγρότες όπως και για τους άλλους που αποκομίζουν ωφέλειες από άλλη δραστηριότητα. Θα έχουν κάποια περικοπή, αυτή που έχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή η περικοπή έχει ως αφετηρία τη χρονική στιγμή που οι αγρότες θα παίρνουν, με τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται, την πληρότητα της σύνταξης αυτής. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν». Ούτε όμως και να επαναπαυθούν καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, «κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουν». Το πότε και πώς θα γίνει αυτό «θα ρυθμιστεί με την εγκύκλιο» και «θα είναι όλοι ενήμεροι».
Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος υπερασπίστηκε τη μεταβίβαση δικαιωμάτων εξηγώντας ότι «καλό είναι οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να το κάνουν για τα παιδιά τους, μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα».
Τι προβλέπει ο νόμος για τις συντάξεις
Ποια είναι, όμως, η μεταβατική περίοδος στην οποία αναφέρεται ο υπουργός; Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των αγροτών που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2016 θα υπολογισθούν με τις παλιές διατάξεις. Στη συνέχεια, δηλαδή από 1/1/2017 και μέχρι 31/12/2030, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος όπου η σύνταξη θα υπολογίζεται με μικτό σύστημα και θα αποτελείται από δύο μέρη: Tο πρώτο θα υπολογίζεται με τις παλιές διατάξεις και το δεύτερο με τον νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με ανταποδοτική και εθνική σύνταξη. Το ποσοστό του κάθε μέρους θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται από το νέο σύστημα.Επί της ουσίας, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού, οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν μέχρι το 2030 να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να χάνουν το 60%της σύνταξής τους. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν στο μεσοδιάστημα η σύνταξή τους θα προστατεύεται πλήρως ή θα έχουν κάποια απώλεια σε μικρότερο ποσοστό.
Καπέλο 25% στον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων
Φουσκωμένος αναμένεται να καταφθάσει ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες αλλά και για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιφέρειας, καθώς οι πρόσφατες αλλαγές στον φόρο φαίνεται ότι έχουν μετατοπίσει το βάρος από τα αστικά ακίνητα σε εκείνα της υπαίθρου και των αγροτικών ζωνών.Η σημαντικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με τον συμπληρωματικό φόρο, το όριο επιβολής του οποίου μειώνεται από τα 300.000 ευρώ (πέρυσι) στα 200.000 ευρώ. Πέραν αυτού, όμως, στον υπολογισμό του λαμβάνονται για πρώτη φορά υπόψη και τα αγροτεμάχια- ανεξάρτητα μάλιστα από το αν ανήκουν σε επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου ή όχι- ενώ αυξάνονται και όλοι οι συντελεστές (ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ).
Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός αστικών ιστών,καθώς πλέον υπολογίζεται και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία προστίθεται στον συμπληρωματικό φόρο.
Από τις αλλαγές στους συντελεστές των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλης (οι οποίες αθροιστικά εκτιμάται ότι φθάνουν το 25%) το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν τον Αύγουστο και η εξόφληση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα γίνει σε πέντε δόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.