Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΟΡΑΤΟΡΙΟ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ", μουσική εκδήλωση στο Παλαιόκαστρο. Σάββατο 23/1/2016


Λίγα λόγια για τα πρόσωπα και τους συντελεστές του έργου από τον Γ. Τομπάζη

Το ορατόριο είναι μεγάλης κλίμακας λυρική μουσική σύνθεση για ορχήστρα,σόλο φωνές και χορωδία. Η δομή είναι πανομοιότυπη με αυτή της όπερας αλλά διαφέρει στο ότι δεν περιέχει καθόλου σκηνική δράση. Στην πλειονότητά τους τα ορατόρια χαρακτηρίζονται από μια θεματολογία βασισμένη σε βιβλικές αναφορές και είναι κατά βάση ένα είδος θρησκευτικής μουσικής.
Το ορατόριο που θα παρακολουθήσετε το Σάββατο στις 23 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 στο κτίριο «Παύλος Μελάς»,είναι ένα έργο που χωρίζεται σε 4 πράξεις. Κάθε πράξη συνοδεύεται από έναν αφηγητή, ο οποίος μας παρασύρει με την παρουσία του πιάνου και των υπόλοιπων οργάνων σε άλλες εποχές.Εξαιρετικές γυναικείες φωνές, σε συνεργασία με την επιβλητική φωνή του αφηγητή, θα προσπαθήσουν να ξαναζωντανέψουν το μαρμαρωμένο βασιλιά.Το συγκεκριμένο έργο είναι , κατά την προσωπική μου άποψη, ένα σπουδαίο βυζαντινό ακρόαμα με δυτική εναρμόνιση, μια συγκλονιστική μέθεξη!

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό μου στον μουσικοσυνθέτη Θεόδωρο Μιμίκο καθώς και στον Αλέκο Δαφνομήλη που έγραψε το λιμπρέτο(Ποίηση-κείμενο). Μου δώσανε τη δυνατότητα να γνωρίσω μια άλλη πτυχή της μουσικής. Επίσης θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο Δήμο Ωραιοκάστρου, που με επέλεξε και με εμπιστεύτηκε σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να κάνω πράξη ένα από τα όνειρά μου για το Δήμο μου: ένα σοβαρό κλασικό έργο στο Ωραιόκαστρο.
Τελειώνοντας , να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές, και ειδικά στους αξιόλογους μουσικούς που πλαισιώνουν αυτό το έργο, οι οποίοι δουλεύουν αγόγγυστα για να μαγέψουν με όμορφους ήχους το κοινό του Ωραιοκάστρου.
Μιμίκος Θεόδωρος:
Αξιόλογος Βορειοελλαδίτης συνθέτης, αρχιμουσικός και καθηγητής μουσικής. Έχει συνθέσει πολλά αξιόλογα έργα σοβαρής μουσικής όπως ορατόρια, καντάτες, μουσική για παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών. Διετέλεσε καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο Κ.Ο.Θ. και διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Αλέκος Δαφνομήλης :
Συγγραφέας μεγάλων επικολυρικών συνθέσεων με μελωποιημένες από κορυφαίους δημιουργούς(Αστρεινίδης-Θέμελης-Θεοδωράκης-Μπενάκης-Μιμίκος). Είναι πρόεδρος της εταιρείας συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
Τομπάζης Γεώργιος:
Γεννήθηκε το 1969 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε ακορντεόν με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Κατόπιν ακολούθησε θεωρητικές σπουδές στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος με καθηγητές: Δ.Μπάσογλου και Κ.Πάτρα (πτυχίο αρμονίας) Β.Γκεμιτζή (πτυχίο αντίστιξης, ενοργάνωσης και φούγκας) και Λ.Δεληδήμο (πτυχίο Σύνθεσης).Το 1992 ιδρύει την Μουσική Σχολή «Τομπάζης» στο Ωραιόκαστρο από την οποία αποφοιτούν εκατοντάδες μαθητές πολλοί εκ των οποίων σήμερα διαπρέπουν στον χώρο της Μουσικής. Ο ίδιος είναι γνώστης 8 μουσικών οργάνων και ειδικεύεται στην διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων. Συγκροτήματά του έχουν πάρει μέρος σε δεκάδες συναυλίες.
Εργογραφία: Ορατόριο Κασσιανή, Συμφωνικό ποίημα ταξίδι με τραίνο ,3 σονάτες για πιάνο, μουσική για θεατρικές παραστάσεις .Έχει γράψει 1 βιβλίο για την διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων και έχει κατασκευάσει προγράμματα για computer που διευκολύνουν την διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.