Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η μόνη λύση στο αδιέξοδο της ταφής των απορριμάτων

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ  ΤΑΦΗΣ  ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Ο Νομός Θεσσαλονίκης ξαναζεί ακόμα ένα επεισόδιο στο σήριαλ των αδιεξόδων με την ταφή των απορριμμάτων. Σειρά αυτή τη φορά έχει η τεράστια καθυστέρηση κατασκευής των δύο νέων κυττάρων του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, που με πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημοπρατήθηκαν και με άλλη τόση καθυστέρηση ολοκληρώνονται. Είναι προφανές ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την έλλειψη πρόνοιας εκ μέρους των διοικήσεων του ΣΟΤΑΝΘ και του ΦΟΔΣΑ ΚΜ σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας και εκτέλεσης του έργου. Ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν προβεί σε σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ).

Πέρα όμως από τα διαχειριστικά λάθη και την αδυναμία αποφάσεων και προγραμματισμού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα αυτά γεννιούνται από το λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται με ευθύνη και της κυβέρνησης αλλά και των ΦΟΔΣΑ στη χώρα μας. Που ακόμα και το 2014 αναγορεύει σε κυρίαρχη μέθοδο την ταφή (!!!), αντί να έχει  ως προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Να υπενθυμίσουμε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελλάδα με νόμο από το 2012 έχει αποφασίσει την υποχρέωση ανακύκλωσης του 50% των δημοτικών απορριμμάτων, είμαστε ακόμα προσανατολισμένοι στην ταφή τους και αδυνατούμε ακόμα και να την προγραμματίσουμε -οργανώσουμε σωστά.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανακοίνωση αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (15/11/2012, ημερίδα ΦΟΔΣΑ) και ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί ούτε η μελέτη του νέου σχεδιασμού!  Εδώ και 9 χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε ένα σχεδιασμό απορριμμάτων που δεν είναι σύμφωνος με τη νομοθεσία, και αδυνατεί να προωθήσει και να υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διαχείρισης απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί :
-αλλαγή στρατηγικής, με προτεραιότητα στη μείωση των απορριμμάτων,
-τουλάχιστον 50% ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση,
-διαλογή στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων και κομποστοποίηση,
-αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα βιομηχανικά και τα επικίνδυνα απόβλητα
- ματαίωση του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο.
Μπροστά σε αυτές τις καίριες ευθύνες τα όργανα του ΦΟΔΣΑ βρίσκονται σε πλήρη παράλυση-ούτε καν το ΔΣ του δεν έχει συγκληθεί εδώ και ένα χρόνο ! Κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν συζητήθηκε μεταξύ του ΔΣ και των αιρετών. Μόνο όταν έγινε προσπάθεια να περάσουν από το παράθυρο τα απαράδεκτα και άσκοπα ΣΔΙΤ των δύο εργοστασίων σε Μαυροράχη και Άγιο Αντώνιο, έγινε συνεδρίαση το Νοέμβρη του 2013! Και παρότι διανύουμε τον 4ο μήνα της νέας δημοτικής περιόδου, δεν έχει συγκροτηθεί η νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.
Περισσεύουν πλέον οι δημόσιες καταγγελίες για «περιβαλλοντικό έγκλημα», για «εκβιασμούς εργολάβων», για το ότι η «υγειονομική ταφή» και η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων επιβαρύνει καθημερινά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, επηρεάζει τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον τουρισμό του τόπου μας. Η κοινωνική-οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι επείγουσα ανάγκη!
                                                  Θεσσαλονίκη 12-12-2014

                                                       Το γραφείο τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.