Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το ρολόι μιας χώρας που δε διασφαλίζει την ελευθεροτυπία δείχνει πάντοτε μεσάνυχτα.

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
Ας αναλογιστούμε πόσοι φορείς εξουσίας προσπάθησαν να εξαγοράσουν, να απειλήσουν η να φιμώσουν τον τύπο για να αποφύγουν  με αυτό τον τρόπο να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα ασύλληπτα ανομήματα τους. Ας γίνει κρυστάλλινο: μπορεί οι απλοί πολίτες να έχουν μυριάδες λόγους να λοιδωρούν τον τύπο δικαιολογημένα ή μη. Αλλά όταν φορείς εξουσίας στρέφονται κατά του Τύπου και των λειτουργών του συνήθως βρισκόμαστε ενώπιον αδίστακτών θιασωτών του Αντιδιαφωτισμού που νοσταλγούν φαιές εποχές. Το ρολόι μιας χώρας που δε διασφαλίζει την ελευθεροτυπία δείχνει πάντοτε μεσάνυχτα.Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
Ας αναλογιστούμε πόσοι φορείς εξουσίας προσπάθησαν να εξαγοράσουν, να απειλήσουν η να φιμώσουν τον τύπο για να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα ασύλληπτα ανομήματα τους. Ας γίνει κρυστάλλινο: μπορεί οι απλοί πολίτες να έχουν μυριάδες λόγους να λοιδωρούν τον τύπο δικαιολογημένα ή μη. Αλλά όταν φορείς εξουσίας στρέφονται κατά του Τύπου και των λειτουργών του συνήθως βρισκόμαστε ενώπιον αδίστακτών θιασωτών του Αντιδιαφωτισμού που νοσταλγούν φαιές εποχές. Το ρολόι μιας χώρας που δε διασφαλίζει την ελευθεροτυπία δείχνει πάντοτε μεσάνυχτα.


Απόσπασμα κειμένου απο άρθρο δημοσιευμένο στο www.simera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.