Την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου Ωραιοκάστρου δεσμεύεται πως θα λύσει ο υποψήφιος δήμαρχος της περιοχής, Αστέριος Γαβότσης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολιτεία με Όραμα» κατηγορεί τη σημερινή διοίκηση για αδιαφορία και έλλειψη οράματος, λέει ότι «δεν έχει εκμεταλλευτεί κονδύλια του ΕΣΠΑ» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν συνεχιστεί η «κακοδιαχείριση ο δήμος Ωραιοκάστρου θα χρεοκοπήσει».
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη - Απο την εφημερίδα karfitsa.gr
Με την εμπειρία που έχετε από τη διοίκηση ενός δήμου, ποια θεωρείτε πως είναι τα «κακά» στοιχεία του Καλλικράτη;
Η ανομοιογένεια των συνενώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Βλέπουμε δήμους αστικούς να έχουν συνενωθεί με δήμους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς, ημιαστικούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει η κάθε δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ενώ δόθηκαν περίπου διακόσιες αρμοδιότητες στους νέους «Καλλικρατικούς» δήμους δεν δόθηκαν ταυτόχρονα τα απαραίτητα εχέγγυα για να υπάρξουν αυτές οι νέες αρμοδιότητες. Ο «Καλλικράτης» διέπεται από μια προχειρότητα, κοινώς «γράφτηκε στο πόδι» όπως λέει και ο απλός λαός. Είναι μεγάλα τα προβλήματα λόγω Καλλικράτη.
Ο δήμος Ωραιοκάστρου προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Μυγδονίας, Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου. Ποια τα προβλήματα στην περιοχή που δημιουργήθηκαν λόγω «Καλλικράτη»;
Είναι μια ανομοιογένεια τριών πρώην δημοτικών ενοτήτων με όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Μια Μυγδονία με ημιαστικό πληθυσμό, μια πόλη Ωραιοκάστρου που θεωρείται αστική περιοχή και μια Καλλιθέα που είναι καθαρά πτηνοκτηνοτροφική περιοχή.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Ωραιοκάστρου και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Η ανεργία, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί, η σχολική στέγη και η συγκοινωνία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής μας, καίρια προβλήματα.
Η περιοχή σας είναι μια κατεξοχήν… επιχειρηματική περιοχή στην οποία, ωστόσο έχουν μπει πολλά «λουκέτα». Πως θα αντιμετωπίσετε την ανεργία;
Με σύγχρονες δράσεις. Ως «Πολιτεία με Όραμα» διαθέτουμε το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό και για το οποίο μπορώ να επαίρομαι. Έχουμε την πρόθεση να αξιοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όχι για να γίνει ο δήμος επιχειρηματίας αλλά για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές κυρίως σε νέα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα στον τόπο τους. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με μονιμότερο τρόπο την ανεργία, χωρίς να απαξιώνουμε τα προγράμματα των πενταμήνων ή των διμήνων. Όχι μόνο δεν τα απαξιώνουμε αλλά κατηγορούμε την απερχόμενη δημοτική αρχή ότι δεν αξιοποίησε στο έπακρο όλα τα προγράμματα κατά της ανεργίας που «τρέχουν».
Πως θα ενισχύσετε δηλαδή την επιχειρηματικότητα;
Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικότητας. Κύριο μέλημά μας η άντληση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ. Με ειδικούς επιστήμονες θα επιχειρήσουμε να ενσκήψουμε σε κάθε περιοχή, δίνοντας τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές. Θέλουμε νέα άτομα να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις και να αναδειχθούν στον τόπο τους.
Αλήθεια κ. Γαβότση ποια είναι η μέχρι τώρα απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην περιοχή σας;
Είναι στο 25% περίπου. Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως 3,5 χρόνια τώρα ο δήμος Ωραιοκάστρου απορρόφησε κάτι παραπάνω από 2,8 εκ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους γύρω δήμους οι οποίοι ξεπέρασαν τα 20 με 25 εκ. ευρώ.
Σε συνεντεύξεις σας έχετε επισημάνει πως εάν συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος διοίκησης του δήμου, αυτός θα χρεοκοπήσει. Τι λάθος εντοπίζετε;
Δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση. Προέρχεται από ανθρώπους με γνώση στα οικονομικά. Η κακοδιαχείριση που γίνεται έχει αυτά τα αποτελέσματα. Αναφέρομαι στις απευθείας αναθέσεις που είναι πάμπολλες και αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η απευθείας ανάθεση σημαίνει δολιότητα και σε βάρος του δήμου και εις βάρος των δημοτών. Γιατί με τις απευθείας αναθέσεις χάνονται οι εκπτώσεις από τους προμηθευτές. Τα χρήματα των εκπτώσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δημοτών. Η σωτηρία είναι η αλλαγή της δημοτικής αρχής και μια πιο σωστή διαχείριση των οικονομικών.
Κύριε Γαβότση την περίοδο της κρίσης οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες. Ποιες οι πολιτικές που θα ακολουθήσετε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής;
Μετά την ανεργία, που η αντιμετώπισή της είναι το κύριο μέλημα της παράταξής μας τοποθετούμε την κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Κοινωνική πολιτική σημαίνει κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο. Πήγε να γίνει μια προσπάθεια για το τελευταίο αλλά η ανικανότητα της διοίκησης είχε ως αποτέλεσμα τρόφιμα που δόθηκαν από τους πολίτες και από επιχειρήσεις να πεταχτούν. Θα δημιουργήσουμε κοινωνικό ιατρείο. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι εάν η παράταξή μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε την πρόταση στο ΙΚΑ, να παραχωρηθεί χώρος, θα το χάναμε και αυτό από το δήμο μας. Προτείναμε η δημοτική αρχή να παραχωρήσει υποκατάστημα. Η δημοτική αρχή κατάφερε παρόλα αυτά να… διώξει από το δήμο Μυγδονίας το κτηνιατρείο. Πρόσφατα επίσης διαπίστωσα ότι είναι πιθανό η τροχαία και οι συνοριοφύλακες που έχουν έδρα τη Μυγδονία να μεταφερθούν στο Λαγκαδά. Η δική μας δημοτική αρχή δεν έκανε πρόταση λόγω αδιαφορίας.
Στο κομμάτι των υποδομών τι σκοπεύετε να κάνετε;
Σε μια συνάντηση μας ένας παλιός αυτοδιοικητικός μου είχε τονίσει ότι «εάν δεν προσφέρεις στην νεολαία αθλητισμό να ξέρεις ότι θα έχεις πολλά κέντρα αποτοξίνωσης». Για μένα ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι πρώτιστο μέλημα. Άρα προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο θα πρέπει οι υπάρχουσες δομές να συντηρηθούν αλλά και να αυξηθούν. Υπάρχουν μελέτες για κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο. Αναρωτιέμαι γιατί η υπάρχουσα διοίκηση δεν τις έχει αξιοποιήσει τρία χρόνια τώρα και περιμένει ένα μήνα πριν τις εκλογές για να κάνει εξαγγελίες;
Το περιβάλλον τι θέση έχει στην προεκλογική σας ατζέντα;
Αρχικά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη βιομάζα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο εκμετάλλευσης της βιομάζας. Με τη δημιουργία του εργοστασίου ενισχύονται οι παραγωγοί μας, καθώς μειώνονται τα λύματα από το χώρο της εργασίας τους, παράγεται ηλεκτρισμός που θα δοθεί στις μονάδες και δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας. Συνάμα ο δήμος κερδίζει 325.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία σήμερα δίνονται για να μεταφερθούν τα λύματα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.