Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Περί πυροτεχνήματος «αντίστροφης όσμωσης». Του Παντελή Πορφυριάδη

Ιδιαίτερα δαπανηρή μέθοδος μ.ο. λειτουργικών τελών 0,50 ευρώ ανά κυβικό. Χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για να υπάρχει αποτέλεσμα, κυρίως χρησιμοποιείτε σαν μέθοδος για αφαλάτωση θαλασσινού νερού. Το παραγόμενο νερό είναι αποσταγμένο. Που θα καταλήξουν τα απόβλητα ; Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο της διέλευσης περισσότερων μορίων διαλύτη, μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από το διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία (πυκνότερο). 
Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία κατά την οποία μόνο τα μόρια του διαλύτη διαπερνούν την μεμβράνη, ενώ τα μόρια της διαλυμένης ουσίας όχι. Χωρίς την ύπαρξη της μεμβράνης θα συνέβαινε απλή ανάμιξη των δύο διαλυμάτων ή του διαλύτη και του διαλύματος. Αν από την ημιπερατή μεμβράνη περνά και διαλυμένη ουσία, τότε η διαδικασία παύει να είναι ώσμωση και γίνεται μεταξύ των δύο διαλυμάτων. Η ώσμωση πραγματοποιείται με σκοπό να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις των διαλυμάτων από τις δύο πλευρές της ημιπερατής μεμβράνης. 
Το φαινόμενο της ώσμωσης είναι πολύ σημαντικό στα διάφορα βιολογικά συστήματα, καθώς πολλές βιολογικές μεμβράνες είναι ημιπερατές.

 Αντίστροφη ώσμωση.
 Όταν στο διάλυμα που έρχεται σε επαφή μέσω της ημιπερατής μεμβράνης με τον καθαρό διαλύτη ασκηθεί πίεση μικρότερη από την ωσμωτική πίεση του διαλύματος , τότε στο διάλυμα θα συνεχίσει να εισέρχεται διαλύτης, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όταν στο διάλυμα ασκηθεί εξωτερική πίεση μεγαλύτερη από την ωσμωτική πίεση του διαλύματος, τότε το φαινόμενο αντιστρέφεται και μόρια διαλύτη θα εξέρχονται από το διάλυμα προς τον καθαρό διαλύτη (ή από το πυκνότερο προς το αραιότερο διάλυμα).
 Το φαινόμενο αυτό λέγεται αντίστροφη ώσμωση. Το φαινόμενο της αντίστροφης ώσμωσης βρίσκει εφαρμογή στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. http://www.chemist.gr/2011/03/4923/ 
Με απλά λόγια δηλαδή έχουμε ένα διάλυμα νερού με 10% αλάτων και ένα διάλυμα νερού με 2% αλάτων , τα χωρίζουμε με μια ημιπερατή μεμβράνη που αφήνει να περάσουν μόνο τα μικρά μόρια του νερού και όχι τα μεγαλύτερα μόρια όλων των άλλων ουσιών προς μια κατεύθυνση, τότε το διάλυμα με την μικρότερη περιεκτικότητα σε άλατα θα προχωρήσει προς το διάλυμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπία 6%, για την αντίστροφη ώσμωση χρειάζονται να κατασκευαστεί ένα μικρό εργοστάσιο με μηχανήματα και τέσσερα στάδια λειτουργίας 1. κατεργασία νερού τροφοδοσίας 
2. συμπίεση του προκατεργασμένου νερού τροφοδοσίας σε αντλία υψηλής πίεσης 
3. αφαλάτωση του νερού σ μια μονάδα που έχει τα στοιχεία ανάστροφης ώσμωσης (φίλτρα μεμβράνες κλπ) 
4. τεχνική κατεργασία αφαλατωμένου για αυτούς τους λόγους μόνο το 19,5 % παγκοσμίως για μονάδες άνω των 4000κιβικών /μέρα χρησιμοποιούν αυτήν την μέθοδο και γιατί το κόστος επένδυσης τεράστιο ενδεικτικά για 500 κυβικά ανά ημέρα 490000ευρώ. (τα 500 κυβικά για ένα οικισμό είναι πολύ λίγα) . Επίσης το λειτουργικό κόστος είναι περίπου στα 0.50 ευρώ / κυβικό διότι πρέπει να γίνεται αλλαγή στις μεμβράνες και στα φίλτρα. Χωρίς φυσικά να συνυπολογίζουμε το κόστος άντλησης και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης , που τελικά θα κάνουν την τιμή ανά κυβικό δυσβάσταχτη !!
 Το σημαντικότερο γεγονός είναι όμως ότι το νερό που παράγεται δεν είναι το κανονικό νερό που πίνουμε γιατί λόγω της μεθόδου είναι μόνο H2O δηλαδή κάτι σαν το βρόχινο νερό ή το αποσταγμένο (διαβάζοντας τις χρήσεις του νερού από μια εταιρία οικιακών τέτοιων μονάδων είδα στις χρήσεις …πίνετε, κατάλληλο για μπαταρίες !!! κλπ) καθώς έχει μεγάλο ΡΗ και είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό !!! http://ikaros.teipir.gr/phyche/Talks/Reverse_Osmosisfountoukidis.pdf http://www.eydap.gr/media/external_news_files/Hmerida_2012_parousiaseis/papadakis.pdf 
Τελειώνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι στις συνηθισμένες αφαλατικές μονάδες κοντά σε θάλασσα το νερό που περισσεύει (περίπου όσο καθαρό παράγεται) με την πολύ μεγάλη τώρα περιεκτικότητα σε άλατα επιστρέφει στον βυθό της θάλασσας με αντλίες και σωληνώσεις , στη δική μας περίπτωση που μιλάμε για δηλητηριώδη Νιτρικά άλατα πού θα τα ρίξουμε μήπως σε κάποιο ρέμα , στον δικό μας βιολογικό καθαρισμό ή μήπως θα τα εξάγουμε σε άλλο Δήμο !!! 
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν κάθε έναν υποψήφιο Δήμαρχο όπως ο κ Παπακωνσταντίνου κάθε φορά που θέλει να ρίξει ένα προεκλογικό πυροτέχνημα ας διαβάσει λιγάκι μια εργασία ..ευτυχώς υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο .
Με εκτίμηση 
Πορφυριάδης Παντελής 
πτ. Ηλεκτρολόγος Μηχ Τ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.