Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Όταν όμως ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στην υπερθέρμανση laptop, που μπορεί να οδηγήσει από τον υπερβολικό θόρυβο και το να σβήνει ο υπολογιστής χωρίς καμία προειδοποίηση, μέχρι την απώλεια δεδομένων και την ολοκληρωτική καταστροφή του…
Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση laptop?
Πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση laptop?
Η αλήθεια είναι πως τα laptop είναι πολύ πιο ευαίσθητα όσον αφορά την υπερθέρμανση από τους σταθερούς υπολογιστές, για μια σειρά λόγων.
Κατ” αρχάς, το laptop λόγω του περιορισμένου του όγκου δεν έχει τον κατάλληλο χώρο στο εσωτερικό του για να δημιουργείται ροή αέρα και να ψύχει τα υποσυστήματα.
Οι ψύκτρες των κατασκευαστών προσπαθούν να καλύψουν όλα τα υποσυστήματα που θερμαίνονται, αλλά η μεγαλύτερη βαρύτητα πέφτει στον επεξεργαστή, και λιγότερη στην motherboard, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη, ενώ σπάνια η ψύκτρα φτάνει μέχρι το σκληρό δίσκο..
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το αν χρησιμοποιούμε το laptop σε διαφορετικά περιβάλλοντα πχ στο σπίτι, στη δουλειά, στην καφετέρια, στη βεράντα, στην παραλία κλπ.
Η αλλαγή στις περιβαντολλογικές συνθήκες συμβάλλει στο να συγκεντρώνεται περισσότερη σκόνη στο εσωτερικό του, που είναι ο Νο 1 παράγοντας υπερθέρμανσης.
Τέλος, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες οι γρίλιες εξαερισμού των laptop βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια που το ακουμπάμε (το γραφείο ή τα πόδια μας). Έτσι, είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστούν, είτε αναφερόμαστε στις κάτω γρίλιες, από τις οποίες εισέρχεται ο αέρας, είτε στις πίσω/πλαϊνές απ” όπου εξέρχεται.
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να έχει χαλάσει και ο ίδιος ο ανεμιστήρας, αν δεν ακούγεται καθόλου.
Τι επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση
Η πιο άμεση επίπτωση της υπερθέρμανσης laptop είναι η δυσαρέσκεια στη χρήση, για όσους ακουμπάμε το laptop στα πόδια μας ή επάνω μας, αν είμαστε ξαπλωμένοι.
Σε περιπτώσεις συχνής επαφής με την ζεστή επιφάνεια του υπολογιστή, ακόμα και πάνω από τα ρούχα, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός στο δέρμα ή και άλλα δερματικά προβλήματα.
Έχω διαβάσει πως η θερμοκρασία του laptop μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άντρες που ακουμπούν τον υπολογιστή στα πόδια τους, αλλα ομολογώ πως δεν είμαι γιατρός για να το επιβεβαιώσω ή να το διαψεύσω.
Αυτό που σίγουρα προξενεί επιπλέον δυσαρέσκεια είναι ο αυξημένος θόρυβος. Τα laptop είναι σημαντικό να είναι αθόρυβα, και για αυτό ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή λειτουργεί σε χαμηλές στροφές όσο η θερμοκρασία είναι σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνει η ταχύτητα του ανεμιστήρα και το επίπεδο θορύβου.
Όταν το laptop μας βρίσκεται σε καθεστώς υπερθέρμανσης, ο ανεμιστήρας λειτουργεί διαρκώς, το οποίο είναι και ενοχλητικό ηχητικά (καθώς πρόκειται για μικρό ανεμιστήρα, ο θόρυβος είναι υψηλής συχνότητας) αλλά και μειώνει τη διάρκεια ζωής του.
Η υπερθέρμανση αυξάνει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστεί τεχνικό πρόβλημα σε κάποιο από τα υποσυστήματα. Ο επεξεργαστής είναι ασφαλής – προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ για επεξεργαστή να χαλάει, χωρίς να έχει προσπαθήσει κάποιος να τον χαλάσει επίτηδες, για πειραματικούς λόγους.
Όμως η μητρική κάρτα και η κάρτα γραφικών περιέχουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά, και ο σκληρός δίσκος θερμαίνεται έτσι κι αλλιώς από τις τριβές. Είναι πολύ πιθανό η χρόνια υπερθέρμανση να οδηγήσει στην αποτυχία τους και σε μια ακριβή επισκευή, ή και σε απώλεια δεδομένων.
Τέλος, αν η υπερθέρμανση φτάσει σε υπερβολικό βαθμό, ο επεξεργαστής αυτόματα διακόπτει τη λειτουργία του για να προστατευτεί, και το laptop σβήνει εντελώς, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Το αποτέλεσμα είναι να χάσουμε τη δουλειά που κάναμε εκείνη την ώρα αν δεν την είχαμε αποθηκεύσει, ή ακόμα και να καταστραφούν αρχεία τα οποία γράφονταν εκείνη τη στιγμή στο σκληρό δίσκο.
5 απλά βήματα για να αποφύγετε την υπερθέρμανση
Το «Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαµβάνειν» ισχύει για την υγεία του υπολογιστή μας όσο ισχύει και για τη δική μας υγεία.
Βήμα 1ο: Φροντίστε να παραμένουν πάντοτε ακάλυπτες οι γρίλιες εξαερισμού στο κάτω και το πλαϊνό μέρος του υπολογιστή.
Βήμα 2ο: Τοποθετείτε πάντοτε το laptop σας σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο λειτουργεί. Μην το ακουμπάτε πχ πάνω στο κρεβάτι ή στον καναπέ, καθώς το σκέπασμα ή τα μαξιλάρια θα βουλώσουν τις γρίλιες εξαερισμού, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Βήμα 3ο: Μην ξεχαστείτε και βάλετε το laptop αναμμένο μέσα στην τσάντα μεταφοράς του. Εκτός από τον ελλειπή εξαερισμό, οι κραδασμοί μπορεί να προξενήσουν ζημιά στο σκληρό δίσκο.
Βήμα 4ο: Για να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία και να χρησιμοποιείτε το laptop στο κρεβάτι ή στα πόδια σας, μπορείτε να επενδύσετε σε μια βάση laptop.
Εκτός του ότι παρέχουν την επίπεδη επιφάνεια που χρειάζεστε, οι βάσεις λάπτοπ ενσωματώνουν και επιπλέον ανεμιστήρες για καλύτερη ψύξη, οι οποίοι συνήθως είναι σημαντικά πιο αθόρυβοι από τον ανεμιστήρα του ίδιου του laptop.
Οι τιμές τους ξεκινούν μόλις από τα 5 ευρώ για τα απλά μοντέλα και φτάνουν μέχρι και τα 70-80 ευρώ για τις κορυφαίες βάσεις στην αγορά.
Αν πάντως δεν θέλετε να πληρώσετε για βάση, ακόμα και ένα απλό ξύλο κοπής μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
Βήμα 5ο: Σε κάθε περίπτωση, με βάση ή χωρίς, απαγορεύεται το κάπνισμα δια ροπάλου!
Προφανώς, δεν πρόκειται να πιάσει βήχας τον υπολογιστή σας, ή να αυξηθεί η πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο. Όμως ο καπνός περιέχει έλαια τα οποία αναμειγνύονται με τη σκόνη. Το αποτέλεσμα είναι τα μόρια της σκόνης να κολλάνε μεταξύ τους, και να δημιουργούν ένα πυκνό «μαλλί», το οποίο μπλοκάρει εντελώς τη ροή του αέρα.
Σε ακραίες περιπτώσεις καπνιστών, έχω παρατηρήσει πως η ίδια η σκόνη κολλάει περισσότερο στα ηλεκτρονικά, σε βαθμό που ακόμα και τρίβοντάς τη με το χέρι να φεύγει με δυσκολία. Αυτή η σκόνη είναι η χειρότερη όσον αφορά την υπερθέρμανση.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπερθέρμανση
Όσο και να προσέχουμε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να συγκεντρωθεί αρκετή σκόνη ώστε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, ή να χαλάσει το ανεμιστηράκι.
Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξουσιοδοτημένο service για τη μάρκα του υπολογιστή σας, και να τους ζητήσετε να σας το καθαρίσουν ή να αντικαταστήσουν τον ανεμιστήρα.
Αν έχετε εμπειρία στους υπολογιστές, μπορείτε να επιχειρήσετε να τον καθαρίσετε και μόνοι σας, για να αποφύγετε τα έξοδα του τεχνικού, αναλαμβάνοντας όμως και όλη την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αναζητήσετε στο internet τη μάρκα και το μοντέλο του υπολογιστή σας, μαζί με τις λέξεις service manual, για παράδειγμα «Panasonic CF-W2 Service manual».
Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε το ειδικό manual της εταιρείας για τεχνικούς υπολογιστών, το οποίο περιγράφει αναλυτικά, βήμα προς βήμα, πώς μπορείτε να ανοίξετε το laptop ώστε να μπορέσετε να το καθαρίσετε.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ψάξετε στο youtube με τη μάρκα και το μοντέλο του υπολογιστή σας. Αν είναι ένα σχετικά δημοφιλές μοντέλο, μπορεί να βρείτε δεκάδες κατάλληλα βίντεο, με οδηγίες βήμα προς βήμα.
Υπ” όψιν πως, για να φτάσετε στην ψύκτρα του επεξεργαστή, θα χρειαστεί ενδεχομένως να λύσετε ολόκληρο το laptop.
Εφόσον είστε προσεκτικοί – και δεν ζορίσετε κάποιο υποσύστημα ή δεν τραβήξετε καταλάθος κάποιο καλώδιο – το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχετε πρόβλημα, ούτε στην αποσυναρμολόγηση ούτε στην επανασυναρμολόγηση. Πάντα όμως αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.
Συνήθως για την αποσυναρμολόγηση αρκούν κατσαβίδια τύπου phillips (σταυροκατσάβιδα, που λέμε) σε 2-3 διαφορετικά μεγέθη, σχετικά μικρά. Αν έχετε βρει το service manual, συνήθως αναφέρει ακριβώς τι είδους κατσαβίδια χρειάζεστε, και σε τι μεγέθη.
Βέβαια, κάποιοι υπολογιστές μπορεί να περιέχουν και πιο εξωτικές βίδες. Προσωπικά, την πρώτη φορά που χρειάστηκε να καθαρίσω ένα laptop μου, ήταν αδύνατον να τον ανοίξω χωρίς ένα κατσαβίδι torx 8, το οποίο μπόρεσα να βρω μόνο σε μια ιδιαίτερα ακριβή κασετίνα με μύτες – αλλά τουλάχιστον έμαθα πώς να καθαρίζω το laptop μόνος μου, οπότε κάτι είναι κι αυτό
Για τον καθαρισμό αυτό καθαυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα spray πεπιεσμένου αέρα που κυκλοφορούν γι” αυτή ακριβώς τη δουλειά στην αγορά (θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υπολογιστών).
Τα spray αυτά μπορεί να τα αποκαλούμε σαν «αέρας», αλλά συνήθως περιέχουν βουτάνιο, οπότε άλλος ένας λόγος να αποφύγετε το κάπνισμα και όποια άλλη εστία φωτιάς.
Μια άλλη καλή λύση είναι αν κάποιος γνωστός σας έχει ένα μικρό φυσερό. Με τιμές που ξεκινούν από 16-17 ευρώ, είναι μια ιδανική λύση για τον καθαρισμό laptop και σταθερού υπολογιστή.
Μην επιχειρήσετε να φυσήξετε τη σκόνη με σεσουάρ, ούτε στο κρύο και σε καμία περίπτωση στο ζεστό. Η ταχύτητα του αέρα ενός σεσουάρ δεν είναι αρκετή για τον καθαρισμό.
Η ηλεκτρική σκούπα είναι ελαφρώς καλύτερη από το σεσουάρ, αλλά το φυσερό εξακολουθεί να είναι η κορυφαία λύση.
Την ψύκτρα του επεξεργαστή μπορείτε να αφαιρέσετε και να την πλύνετε με νερό και σαπούνι, αφού βεβαίως έχετε βγάλει από πάνω της το ανεμιστηράκι. Σιγουρευτείτε φυσικά να έχει στεγνώσει 100% πριν την τοποθετήσετε ξανά στον υπολογιστή.
Θα πρέπει επίσης να έχετε αγοράσει ένα σωληνάριο με θερμική πάστα για να αντικαταστήσετε αυτή που υπήρχε μεταξύ της ψύκτρας και του επεξεργαστή.
Σκουπίστε καλά με χαρτί ή νωπό και καλά στυμμένο βετέξ τα υπολείμματα της παλιάς αλοιφής, και βάλτε μια μικρή ποσότητα, μεγάλη όσο ένα ρεβύθι, την οποία μπορείτε να απλώσετε με την ίδια την ψύκτρα.
Ένα τελευταίο σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι, κατά την επανασυναρμολόγηση, να μην σφίξετε πολύ τις βίδες. Οι παρασφιγμένες βίδες μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή να μην ξεκινάει καν, ξεσφίγγοντάς τες όμως λίγο όλα λειτουργούν κανονικά. Φροντίστε λοιπόν, με το που θα συναντήσετε αντίσταση κατά το βίδωμα, να σταματήσετε.
Μια συνεχής μάχη
Δυστυχώς, όσο ζούμε σε ένα κόσμο που υπάρχει σκόνη, και όσο η σκόνη αυτή θα έλκεται ηλεκτροστατικά από τη λειτουργία του υπολογιστή, η υπερθέρμανση θα είναι πάντοτε πρόβλημα.
Πάντως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα ο υπολογιστής σας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε τεχνικό ή να επιχειρήσετε να τον ανοίξετε μόνοι σας.
Πηγή:pcsteps
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.