Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» στο Ωραιόκαστρο


«Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Τα εγκαίνια του διατροφικού θεματικού πάρκου «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Ψυχαγωγίας «Διάπλαση», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Η δημιουργία του πάρκου είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικής προσπάθειας που διήρκεσε ένα περίπου έτος, σε ιδιωτικό χώρο έκτασης επτά στρεμμάτων, στο 6ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου και το σχετικό πρόγραμμα «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» που θα λειτουργήσει στους χώρους του, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι συντελεστές του, έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» περιλαμβάνει «δωμάτια» με εκθέματα που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του τυριού, του ελαιόλαδου, του κρασιού, τις συνταγές με σησάμι, ξηρούς καρπούς, μέλι και ταχίνι και τις καθημερινές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα κτίσματα που περιέβαλαν το αρχαίο αγρόκτημα, που είναι χτισμένα όπως και τότε, με πηλό και άχυρο και να δει γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν σκηνές από την αρχαία ζωή, καθώς και τα προϊόντα, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας για τη διατροφή τους. Επίσης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει συνταγές ποιοτικής μεσογειακής κουζίνας στο σύγχρονο εστιατόριο που λειτουργεί στον Πολυχώρο.

Μέσα στο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» έχει δημιουργηθεί παράλληλα και ένα σύγχρονο θερμοκήπιο στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα, που ο Ιπποκράτης αναδεικνύει για τη θεραπευτική τους δυνατότητα και να πάρουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο θερμοκήπιο υπάρχει και φυτώριο σπόρων των βοτάνων τα οποία μπορούν οι μικροί επισκέπτες του πάρκου να φυτέψουν και να φροντίσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο αγρόκτημα.

Σε συνέντευξη τύπου, οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν ότι στόχος του «Αρχαιοελληνικού Αγροκτήματος» είναι «να βοηθήσει τους επισκέπτες μικρούς και μεγάλους να διαμορφώσουν σωστή νοοτροπία διατροφής», βασισμένης στα πλούσια σε διατροφική αξία προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας, πολλά από τα οποία κατανάλωναν, όπως δείχνουν και οι ανάγλυφες παραστάσεις, τα ομοιώματα και τα εκθέματα του πάρκου, οι Έλληνες από την αρχαιότητα.

Το «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» είναι η πιο πρόσφατη θεματική δουλειά του Πολυχώρου, δίπλα στο παλαιότερο «Πάρκο Δεινοσαύρων» και στο «Μουσείο Παραδοσιακών Παιχνιδιών», που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στον ίδιο χώρο επιμόρφωσης και αναψυχής.

«Το πάρκο πέρα από την ψυχαγωγία έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι κατάλληλο για την δημιουργική απασχόληση και την επιμόρφωση των μαθητών σχολείων, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία που θέλουν να συνδυάσουν την έξοδο τους με μια πιο ποιοτική μορφή αναψυχής» τόνισε ο υπεύθυνος προωθητικών ενεργειών του πάρκου, καθηγητής φυσικής αγωγής, Γιώργος Σερταρίδης.

Μέρος των εσόδων από τις επισκέψεις του κοινού στο πάρκο θα διατεθεί στους Γιατρούς του Κόσμου. Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της οργάνωσης ήδη υπάρχει συμφωνία με τον Πολυχώρο για έξι μήνες με προοπτική συνέχισης της συνεργασίας και μετά τη λήξη αυτού του διαστήματος, κατά το οποίο αφενός κάποιοι πόροι θα κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της οργάνωσης και αφετέρου θα γίνεται και ενημέρωση στους επισκέπτες για τη δράση τους.

«Είναι μια σημαντική προσπάθεια γιατί οι ανάγκες των Γιατρών του Κόσμου είναι ιδιαίτερα μεγάλες αυτή την περίοδο. Στο ιατρείο της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 2012, είχαμε πάνω 11.500 επισκέψεις, εκ των οποίων το 65% έλληνες, άνεργοι και ανασφάλιστοι, ενώ μόνο για το πρόγραμμα εμβολιασμών στο τρίμηνο χρειάζονται πάνω από 10.000 ευρώ, οπότε κάθε πρωτοβουλία που βοηθάει είναι θετική» τόνισε η εθελόντρια των Γιατρών του Κόσμου, Αργυρώ Πασιαλή.

Την ημέρα των εγκαινίων η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό. Τα εισιτήρια για τα σχολεία διαμορφώνονται στα τέσσερα ευρώ το άτομο και λίγο περισσότερο (5 ή 6 ευρώ) για τους μεμονωμένους επισκέπτες, ενώ υπάρχουν οικογενειακές προσφορές και δωρεάν είσοδος για τα ΑΜΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.