Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ: Ας μην πάει χαμένη η ευκαιρία…..


ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ
Ας μην πάει χαμένη η ευκαιρία…..


Τις μέρες αυτές τα Σχολεία ξαναπλημμυρίζουν από τη μαθητική ανθρωποθάλασσα, από φωνές και παιχνίδια, από ζωντάνια και αγωνία, από ανταμώματα φίλων και συμμαθητών, από αγκαλιάσματα και ασπασμούς, από αισθήματα φιλίας και χαράς.
Ο σημερινός εκπαιδευτικός μπροστά στην οικονομική περιδίνηση που μαστίζει τον ίδιο και τη χώρα, μπροστά στην ενσυνείδητη επιλογή του μονόδρομου της οικονομικής και πολύπλευρης κρίσης που επέβαλλε το Διεθνές Παγκοσμιοποιημένο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, είναι “υποχρεωμένος” να απαλλαγεί από την επαγγελματική θεώρηση της αποστολής του και την πιθανή αδιαφορία για τη δημιουργική ευθύνη του λειτουργήματός του, ως προς το γνωσιολογικό και παιδαγωγικό του έργο. Ο εκπαιδευτικός αφουγκράζεται τον πόνο του σημερινού ανθρώπου και δίνει στους νέους όραμα ζωής. Με καλύτερη παιδεία θα έχουμε καλλιεργημένους εκπαιδευτικούς και καλύτερους πολιτικούς.

Αξίζει και επιβάλλεται το επίπονο έργο των εκπαιδευτικών και ο αγώνας της σπουδής των νέων, να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, από πλευράς πολιτείας.
Ολοκληρωμένες κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις, σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, εξειδίκευση του διδακτικού προσωπικού, καλύτεροι μισθοί για τους εκπαιδευτικούς, περισσότερα κονδύλια για την εκπαίδευση μπορούν να αποτελέσουν δικλείδες ασφαλείας για ολοκληρωμένη πνευματική και ψυχοσωματική καλλιέργεια των μαθητών. Έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να διαλέγουν το σωστό γι αυτούς δρόμο, είτε σαν αυριανοί υποψήφιοι των Πανεπιστημίων να φθάσουν στις εισιτήριες εξετάσεις με λιγότερη αγωνία και με τα απαραίτητα εφόδια, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, είτε σαν αυριανοί τεχνικοί-επαγγελματίες που θα στελεχώσουν σωστά την παραγωγική διαδικασία της χώρας.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να γίνεται με περισσότερη ευθύνη και τέχνη, με περισσότερη πειθώ και προσγείωση, ώστε οι απόφοιτοι Γυμνασίων-Σχολών και Λυκείων να μην αυξάνουν το πνευματικό προλετάριο και τις στρατιές των μορφωμένων ανέργων και αργόσχολων αλλά ζυγίζοντας τις ικανότητες και την κλίση τους να προσανατολίζονται στις ανάλογες Σχολές, απαλλαγμένοι από την πανεπιστημιακή παγίδα, που συχνά επιφυλάσσει απογοητεύσεις και αδιέξοδο, απαλλαγμένοι από το σύνδρομο της σύγχρονης νοοτροπίας των γονιών που κατευθύνουν πολλές φορές λανθασμένα τα παιδιά τους από υπεροψία ή και φιλοχρηματία ή και για λόγους γοήτρου ή μιμήσεως. Γιατί μην ξεχνούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος από τη φύση με ορισμένες ικανότητες, έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία στη ζωή του, όσο πιο σύντομα ανακαλύψει και αξιοποιήσει τις ικανότητές του.
Είναι όμως ανάγκη, για να βαδίσει ο σπουδαστής της Β/θμιας Εκπαίδευσης πλησίστιος προς Ανώτερες και Ανώτατες σπουδές και την υπεύθυνη επαγγελματική κατάρτιση, να προστατευθεί από τους υπεύθυνους φορείς (Σχολείο, οικογένεια, πολιτεία και εκκλησία) από τους επικίνδυνους εχθρούς της νεότητας που είναι:
Ο κομματικός φανατισμός που δηλητηριάζει τις ψυχές των παιδιών προτού συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν σαν ελεύθεροι άνθρωποι, προτού μάθουν ότι για να είναι ελεύθεροι πρέπει πρώτα να γίνουν υπεύθυνοι άνθρωποι, χωρίς να ξέρουν ότι ο φανατισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προτού μάθουν ότι ο δημοκρατικός διάλογος σημαίνει σεβασμό της γνώμης και της προσωπικότητας του άλλου, γενικά προτού αποκτήσουν σωστή Δημοκρατική αγωγή.
Το σχολείο είναι θεσμός άχρωμος. Οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα σχολεία, δεν τα στέλνουν για να πάρουν μαθήματα κομματικά. Τα στέλνουν να μορφωθούν, όχι να χρωματισθούν. Τα στέλνουν να μάθουν ότι στην κοινωνία υπάρχουν και θεσμοί σαν το Σχολείο που δεν σηκώνουν αφίσες κομματικές, γιατί όταν του σχολείου του κολλήσεις μια τέτοια αφίσα τότε έχασε αυτό πια το γόητρό του, έχασε την αίγλη του και έγινε κάτι άλλο.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, να καταργηθεί και να απαγορευθεί η κομματική προπαγάνδα στα σχολεία και να γίνει μεθοδική διδασκαλία περί των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σωστούς Δημοκρατικούς πολίτες και σωστή Δημοκρατία. Διαφορετικά αν επιμείνουμε στη σημερινή τακτική, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να υπονομεύουμε το μέλλον του έθνους και της Δημοκρατίας.
Ένας άλλος εχθρός της νεότητας είναι τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά που κοντεύουν να πάρουν οριστικά τη θέση του πασατέμπο, της καραμέλας και του πρωινού ροφήματος. Ένα μικρό πάθος για ικανοποίηση κάποιας περιέργειας, αρκεί να γίνει το πρώτο λανθασμένο βήμα, το οποίο μετατρέπεται σε έμμονη ιδέα και γίνεται συνήθεια. Κι αυτό γίνεται κυρίως σε νεαρή ηλικία, όπου τις περισσότερες φορές το παιδί γίνεται ο καλύτερος αποδέκτης των χειρότερων πληροφοριών. Το τίμημα είναι πολύ ακριβό.
Καθημερινά διαβάζουμε στις εφημερίδες όσοι πληρώνουν με τη ζωή τους το παράφρον αυτό πάθος της χρήσης των ναρκωτικών. Και όλα αυτά προέρχονται κυρίως από την προβολή και διείσδυση στην καθημερινή ζωή της νεολαίας, ξένων προτύπων που απειλούν να τους οδηγήσουν γρήγορα στο ξέκομμα από τον ελληνικό πολιτισμό τα ήθη, έθιμα, τη μουσική μας και γενικά την παράδοσή μας, που σαν αποτέλεσμα θα έχει την τελική καταστροφή του πολιτισμού μας.
Η πολλή ελευθερία στα σχολεία, η εύκολη δικαιολογία αδικαιολόγητων απουσιών, η αισιοδοξία των κομματικών νεολαιών ως προς τη ρύπανση των σχολικών κτιρίων, όχι μόνο δεν βοηθούν τη σωστή λειτουργία του σχολείου αλλά αντίθετα χαλαρώνουν τη σχολική πειθαρχία και αποπροσανατολίζουν τους νέους από τον προορισμό τους, προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δυσκολεύοντας αφάνταστα το έργο της μόρφωσης και της αγωγής. Έργο των μαθητών είναι να περιφρουρήσουν τη σωστή διακίνηση των ιδεών που συμβάλλουν στη μόρφωση και αγωγή, σε συνεργασία με τους καθηγητές.
Τώρα με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές και καθηγητές ξαναπαίρνουν στα χέρια τους την ελπίδα όλου του ελληνικού λαού για μια καλύτερη και δημιουργικότερη σχολική χρονιά. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Σίγουρα και το θέλουμε και το μπορούμε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. 


                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
                                                                 Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
                                                                        Δήμου  Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.