Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

METΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Άρθρο του Ηλία Καραγκουνίδη

METΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Μια αίσθηση αδιεξόδου πλανάται στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Μια αίσθηση ότι το «πράγμα έμπλεξε, ότι κάτι «στράβωσε», και ο φόβος πως «δεν μαζεύεται, δεν τραβάει». Ο Δήμος πορεύεται προς το άγνωστο, σε μια δύσκολη εποχή, και είναι γνωστό ότι η φύση απεχθάνεται το κενό.

Στα δημοτικά συμβούλια υπάρχει πρόβλημα αισθητικής, και ενώ ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αναζήτηση, ο διάλογος και κυρίως η παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις για τα όσα σήμερα συμβαίνουν και απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να  αντιμετωπισθούν, θυμίζουν μια παρέα που περνά καλά…

Πολιτικός κυνισμός ;  ΄Οποιος έχει στοιχειώδη γνώση της συμπεριφοράς του Δημάρχου και του Προέδρου, καταλαβαίνει πολύ καλά. Και όταν η υποκρισία αρχίζει να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα, τότε αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Ο Δήμος βυθίζεται μέρα με τη μέρα, μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αναποτελεσματικότητα, θεσμική δυσλειτουργία, και αυτοί που ΄χουν το μαχαίρι και το καρπούζι της εξουσίας, απολαμβάνουν τη γεύση του, αργά και ηδονικά.

Η εκκωφαντική σιωπή ανθρώπων της περασμένης αντιπολίτευσης, που τώρα διοικούν το δήμο, που συνήθως ήταν λαλίστατοι, προκαλεί την ανησυχητική υπόνοια ότι ο επιδιωκόμενος στόχος επετεύχθη. Σιωπούν αντί να κατακεραυνώνουν, λες και φοβούνται να μιλήσουν μην τυχόν και βρεθούν και αυτοί στο στόχαστρο για κάτι που έχουν να κρύψουν. Αυτό όμως δηλώνει ομηρία και τους καθιστά επικίνδυνα «υπάκουους» και «πειθαρχικούς».

Οι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα παντού, και φυσικά να έχουν πρόσβαση στα στεγανά του δήμου. Δυστυχώς, αυτό που η κοινωνία θεωρεί ως κεκτημένο, η σημερινή δημοτική αρχή το αντιμετωπίζει ως αναγκαίο κακό, μια δυσάρεστη υποχρέωση και κάνει ότι μπορεί για να το παρακάμψει. Δεν μπόρεσαν ακόμα να αντιληφθούν ότι η κριτική είναι το ουσιαστικότερο στοιχείο της πνευματικής και της πολιτικής δημιουργίας και  με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν να  αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα από τους πολίτες, μέσα στα δημοτικά συμβούλια, γιατί ενεργούν με υστεροβουλία, σκεπτόμενοι την υστεροφημία τους. Δεν μπόρεσαν ακόμα να αντιληφθούν, ότι η κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να  αγωνίζεται και να είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο και την αντιπαράθεση, απαλλαγμένη από μονόπλευρες κατευθύνσεις και έξω από «παρέες».

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.