Επιτακτική ανάγκη η άμεση λειτουργία του
Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η άμεση λειτουργία του Βυρσοδεψικού Πάρκου Θεσσαλονίκης το οποίο είχε στόχο να καταστεί το πρώτο... πιλοτικό Πάρκο Ειδικού Τύπου στη χώρα μας. Πλέον όμως κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απλό οικοδομικό τετράγωνο της ΒΙ.ΠΕ.Θ., παρά το ότι επενδύθηκαν σημαντικά ποσά από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρέπει οι αρμόδιοι κρατικού φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση του ανεξάρτητου Πάρκου, να παραδώσουν τη διαχείριση στον Φορέα των εγκατεστημένων και να παράσχουν κάθε βοήθεια για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών» ανέφερε ο Εύδοξος Πετρίδης, πολιτικός μηχανικός, πρώην στέλεχος ΕΤΒΑ, αρμόδιος σε θέματα ΒΙ.ΠΕ., μιλώντας στο 1ο φόρουμ «Βιώσιμης διαχείρισης Βιομηχανικών Περιοχών και Βιοτεχνικών Πάρκων» που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Το πρώτο και μοναδικό Βιομηχανικό Πάρκο ειδικού τύπου στη χώρα μας, είναι το Βυρσοδεψικό Πάρκο της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Η δημιουργία του είχε ως σκοπό την μετεγκατάσταση σ’ αυτό των βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσαν από το 1950 πλάι στο λιμάνι. Παρά το ότι από νωρίς η πολιτεία αποφάσισε την μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων από την περιοχή του λιμανιού, η υλοποίηση της απόφασης αυτής έγινε μετά από 30 χρόνια.
Τελικά το 1994 παραδόθηκε μελέτη που ανέθεσε η ΕΤΒΑ για την δημιουργία Βυρσοδεψικού Πάρκου στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. σύμφωνα με τη οποία προτείνεται η δημιουργία του πάρκου, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων. Το 1995 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της βιομηχανίας του Β’ Κ.Π.Σ. με συνολική χρηματοδότηση 4 δις δραχμές εκ των οποίων 2,4 δις δραχμές κοινοτική συμμετοχή και 1,6 δις δραχμές εθνικοί πόροι και το έργο ολοκληρώθηκε το 2000.
«Για την ίδρυση του ανεξάρτητου Βυρσοδεψικού Πάρκου, οι κύριες προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο ανάπτυξης, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, είναι η ίδρυση του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης Βυρσοδεψικού Πάρκου από τις εγκατεστημένες σε αυτό επιχειρήσεις, ο καθορισμός των ορίων του Βυρσοδεψικού Πάρκου και η σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας» εξήγησε ο κ.Πετρίδης.
«Όμως, η μη υλοποίηση του «πιλοτικού» Πάρκου βυρσοδεψείων και υδροβόρων μονάδων, με συνέπεια τη μη αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων για υποστηρικτικές υποδομές προς τις επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτό», προσθέτει ο κ.Πετρίδης, «τις οδηγεί στη συρρίκνωση και τελικά στο κλείσιμο ενώ ταυτόχρονα, είναι καταδικασμένες να λειτουργούν χωρίς άδειες διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων».
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.