Ένα μικρό πολιτιστικό χωριό με χρώματα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί μουσική, θέατρο, εικαστικά, βιβλίο και άλλες τέχνες, στήνεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη. Ο λόγος για τη θεσμοθετημένη πια “Βαλκανική πλατεία” του δήμου Νεάπολης.
Της Κυριακής Τσολάκη
ktsolaki@makthes.gr
Παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, το επταήμερο των εκδηλώσεων (30 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ δεν φαίνεται να έχει συρρικνωθεί, σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως συμβαίνει φέτος με τις περισσότερες διοργανώσεις. “Προσπαθήσαμε να συμπιέσουμε όσο περισσότερο γίνεται το κόστος της Βαλκανικής πλατείας χωρίς να διαπραγματευτούμε και χωρίς να θέσουμε σε αμφισβήτηση το κύρος της. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός που περιλαμβάνει από έκθεση βιβλίου και προβολή του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και δράσεις για την αστρονομία. Προσπαθήσαμε όσο γίνεται να περιορίσουμε τα έξοδά μας χωρίς να διαφημιστούμε σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, διαθέτοντας τα χρήματα αυτά για τις πολιτιστικές δράσεις, ενώ φροντίσαμε οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διοργάνωση να μειώσουν κατά πολύ τις οικονομικές τους απαιτήσεις σε σχέση με τις προτάσεις που μας έκαναν αρχικά. Σε αυτό συνέβαλαν και κάποιες προσωπικές σχέσεις. Για παράδειγμα, το ΚΘΒΕ παρουσιάζεται έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, ενώ το συγκρότημα από την Αλβανία έρχεται σχεδόν δωρεάν”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος.
Μεγαλύτερη η σημασία ενόψει του “Καλλικράτη”
Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1997 και έπειτα από ένα ολιγοετές διάλειμμα ξανάρχισε το 2000. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο και ο χαρακτήρας της είναι βαλκανικός. “Επιθυμία μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα συναδέλφωσης των λαών των Βαλκανίων. Η έναρξη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια σηματοδοτεί αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά και να σχεδιάσουμε ένα κοινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας”, προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης.
Για εκείνον η “Βαλκανική πλατεία” αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει του “Καλλικράτη”. “Η διοργάνωση καταξιώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας ως ένα από τα σημαντικότερα πολύχρονα πολιτιστικά γεγονότα. Η εκτίμησή μου είναι ότι ενόψει του δήμου που δημιουργείται μεταξύ της Νεάπολης, των Συκεών, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων αυτές οι εκδηλώσεις θα αναδείξουν με ακόμη μεγαλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά την πολιτιστική δράση της Θεσσαλονίκης”, επισημαίνει ο κ. Λαδόπουλος.
Το κεντρικό πρόγραμμα
Η αυλαία ανοίγει αύριο 30 Αυγούστου στα Συμμαχικά Κοιμητήρια της οδού Λαγκαδά με μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιερά μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως και με προσκεκλημένους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες από όλα τα Βαλκάνια. Στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί το Σύνολο Σαξοφώνων του Μουσικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο “Ο γύρος του κόσμου με τρεις φωνές” με τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά και τη Σαββίνα Γιαννάτου.
Το κεντρικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, περιλαμβάνει:
Τρίτη 31 Αυγούστου
Από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. παραδοσιακό χορευτικό του δήμου Νεάπολης, χορούς από τον Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, Χάλκινα πνευστά “Karandila” από τη Βουλγαρία, νεανικό συγκρότημα “Iskaz” από το Πάντσεβο της Σερβίας.
Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου
9 μ.μ. θεατρική παράσταση “Δάφνες και πικροδάφνες” του ΚΘΒΕ
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου
8 μ.μ. συναυλία τζαζ και ροκ από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης
9 μ.μ. συναυλία με την Ντιλέκ Κοτς και το τούρκικο συγκρότημά της
10 μ.μ. αλβανικό μουσικό σχήμα των “Pristan Brothers” με τους Endi και Stefi
Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου
9 μ.μ. συναυλία με τα “Κόκκινα Χαλιά” (νεανική βραδιά)
10.30 μ.μ. Συναυλία με τους “Εμιγκρέ”
Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
9.30 μ.μ. συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Στέφανο Κορκολή
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου
9.30 μ.μ. συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μάνο Αχαλινοτόπουλο
Βιβλίο, εικαστικά και παιδί
Παράλληλα στην περιοχή Στρεμπενιώτη σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα λειτουργούν εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων από βαλκανικές και ελληνικές χώρες. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ακόμη εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης. Στις 31 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Μαβίδη με τίτλο “Τριάντα χρόνια διάλογος με τη ζωγραφική”, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του αρμένιου φωτογράφου Tigran Saha Kyan με τίτλο “Η Λαογραφική κληρονομιά της Αρμενίας” (ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στον παιδότοπο της περιοχής Στρεμπενιώτη, που θα περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, παραμύθι, Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, χορό κ.ά. Όλες τις ημέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. η εικαστική ομάδα “Αχτένιστα πινέλα” θα ασχολείται με εικαστικές δημιουργίες με θέμα τη μυθολογία υπό τον τίτλο “Περιπλανήσεις σε χώρες μυθικές”.
- Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εκτός από τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή (10 ευρώ) και της νεανικής βραδιάς (5 ευρώ).
ΠΗΓΗ:
http://www.makthes.gr/news/arts/60297/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.