Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

«Όχι» της Μυγδονίας στη συνένωση με Ωραιόκαστρο

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ)

Μόλις ένας στους δέκα δημότες εγκρίνει την πρόταση Ραγκούση • 13.05.2010


«Όχι» της Μυγδονίας στη συνένωση με Ωραιόκαστρο
«Χαστούκι» στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θεωρείται το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στο δήμο Μυγδονίας, όπου εννιά στους δέκα δημότες αποδοκιμάζουν την επικείμενη ένταξη τους στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».

Του Γ. Κατσιάνη
Ειδικότερα, 1340 δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης του δήμου Μυγδονίας και έσπευσαν στις κάλπες που στήθηκαν σε Λητή, Δρυμό και Μελισσοχώρι, προκειμένου να απαντήσουν στο δίλλημα της συνένωσης, ή με τους όμορους δήμους Ασσήρου και Λαχανά ή με το δήμο Ωραιοκάστρου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συνολικά 1213 δημότες (ποσοστό 90,5%) του δήμου Μυγδονίας τάχτηκαν υπέρ της συνένωσης με τους δήμους Ασσήρου και Λαχανά ενώ μόλις 123 δημότες (ποσοστό 9,1%) τάχτηκαν υπέρ της συνένωσης με το δήμο Ωραιοκάστρου.

Παρά το γεγονός ότι και στα τρία δημοτικά διαμερίσματα η τάση είναι υπέρ του άξονα Μυγδονία-Άσσηρος-Λαχανάς, τα ποσοστά ποικίλλουν. Έτσι στη Λητή, σε σύνολο 935 ατόμων, 900 δημότες (96,3%) τάχτηκαν υπέρ της συνένωσης με τους όμορους δήμους Ασσήρου και Λαχανά και μόλις 35 (3,7%) υπέρ του Ωραιοκάστρου.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Δρυμού, 262 δημότες (78%) τάχτηκαν υπέρ του άξονα Μυγδονίας-Ασσήρου-Λαχανά και 68 (20%) υπέρ του δήμου Ωραιοκάστρου ενώ καταγράφηκαν και πέντε λευκά.

Όσον αφορά το δημοτικό διαμέρισμα Μελισσοχωρίου, ψήφισαν συνολικά 51 άτομα, από τους οποίους οι 31(60,7%) υπέρ του άξονα Μυγδονίας-Ασσήρου-Λαχανά και 20 (39,3%) υπέρ του Ωραιοκάστρου.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιδόθηκαν στην υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που είχα μαζί της», δήλωσε ο δήμαρχος Μυγδονίας, Αστέριος Γαβότσης.
Παρέμβαση Τζάκρη

Είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Τζάκρη με τον κ. Γαβότση και τους ομολόγους του, κ. κ. Δημήτρη Ράβναλη (Ασσήρος) και Παντελή Πάσχο (Λαχανάς) στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Παραδώσαμε στην υπουργό τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των όμορων δήμων που τάσσονται υπέρ της τριπλής συνένωσης και δεσμεύτηκε να της μεταβιβάσει στον πολιτικό της προϊστάμενο, Γιάννη Ραγκούση», τόνισε ο κ. Γαβότσης.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως η κ. Τζάκρη ήταν ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι τρεις δήμαρχοι θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν πρώτα τον ομόλογο της, Γιώργο Ντόλιο και όχι την ίδια.

«Επιχειρήσαμε να ενημερώσουμε εγκαίρως το γραφείο της κ. Τζάκρη, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό», σημείωσε ο κ. Γαβότσης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.



«Πολιτικές σκοπιμότητες στην πλάτη της Μυγδονίας»

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους δημότες για τις αλλαγές που επέρχονται στη διοικητική δομή του δήμου Μυγδονίας, με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», η δημοτική αρχή διοργάνωσε στον Δρυμό ενημερωτική εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γαβότσης έκανε μια σύντομη αναφορά στις τρεις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, με βάση τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

«Η πρώτη ομόφωνη απόφαση που είχαμε λάβει το 2008, στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2», ήταν να παραμείνει μόνος ο δήμος Μυγδονίας, με το σκεπτικό να ενταχθεί στον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που υλοποιούνταν η συνένωση των δύο (Α’,Β’) εκλογικών περιφερειών του νομού. Η δεύτερη απόφαση που λάβαμε κατά πλειοψηφία πρότεινε την συνύπαρξη των δήμων Μυγδονίας, Ασσήρου και Λαχανά, με το σκεπτικό ότι οι τρεις περιοχές έχουν κοινά γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την τρίτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχαμε αρνηθεί τη συνένωση μας με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά», τόνισε ο κ. Γαβότσης και πρόσθεσε πως «το Ωραιόκαστρο, ανήκει σε άλλη συνθήκη απ’ ότι εμείς, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου, θα πρέπει να λαμβάνει διαφορετικές αποφάσεις που θα ισχύουν ξεχωριστά για κάθε περιοχή».

Επίσης ο κ. Γαβότσης σημείωσε πως στο πλαίσιο της καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας μεταξύ των τριών όμορων δήμων, εντάσσεται και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δεχθεί τα λύματα του δήμου Ασσήρου, με το σκεπτικό ότι η Μυγδονία διαθέτει βιολογικό καθαρισμό.

«Επιπλέον και οι τρεις δήμοι ανήκουμε στην Γ’ ζώνη της συνθήκης Ramsar (αφορά την προστασία βιοτόπων), η οποία έχει πολλούς αρνητικούς περιβαλλοντικούς όρους», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία» την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη της Μυγδονίας στο νέο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου, κάνοντας ωστόσο λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες που παίχτηκαν στην πλάτη του δήμου».

Ο κ. Γαβότσης υποστήριξε πως το αίτημα του Μελισσοχωρίου για ένταξη στον δήμο Ωραιοκάστρου είναι δίκαιο (σύμφωνα με παλαιότερο δημοψήφισμα), «καθώς ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα σε δημοτικά διαμερίσματα να ενταχθούν σε δήμο της θέλησης τους, όπως και ένας δήμος να ενσωματωθεί σε άλλο νομό» ενώ κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση που οι δημότες ψηφίσουν υπέρ της συνένωσης με το Ωραιόκαστρο, «θα γίνει σεβαστή η απόφαση τους».

«Όμως, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό (σε σχέση με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό), τότε θα το αποστείλουμε στην κεντρική ένωση δήμων και κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αποφανθεί ανάλογα», υπογράμμισε.



«Μας περνούν για ιθαγενείς»

Εξάλλου, βολές σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών εξαπέλυσε και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μυγδονίας Γιώργος Χατζηπαραδείσης.

«Στις 10 Ιανουαρίου του 2010, το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε το κείμενο διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», σύμφωνα με το οποίο, «...οι συνενώσεις των δήμων θα γίνουν με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». Με βάση λοιπόν, το συγκεκριμένο κείμενο ο δήμος Μυγδονίας δεν έχει κανένα κοινό σημείο με το δήμο Ωραιοκάστρου», τόνισε και επεσήμανε πως το Ωραιόκαστρο «έχει σήμερα 40.000 κατοίκους ενώ ο δήμος μας αποτελείται από μόλις 10.000 κατοίκους».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηπαραδείσης υποστήριξε πως η συνένωση με το δήμο Ωραιοκάστρου, εξυπηρετεί «εργολαβικά συμφέροντα» ενώ έβαλλε και κατά του δημάρχου Νίκου Μπάτου.

«Το Ωραιόκαστρο είναι μικρός δήμος, χωροταξικά, καθώς αποτελείται από 20.000 στρέμματα, τα οποία έχουν χτιστεί σπιθαμή προς σπιθαμή. Ο κ. Μπάτος και ορισμένοι συγγενείς του είναι εργολάβοι. Κάθε χρόνο, κάνουν επεκτάσεις για να μπορούν να χτίζουν... Μας θέλουν για αυλή, γι’ αυτό και μας περνούν για ιθαγενείς!», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπαραδείσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.