Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλλιθέας • 08.04.2010

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλλιθέας • 08.04.2010


Προεκλογική «κόντρα» διοίκησης- αντιπολίτευσης
Του Γ. Κατσιάνη          (Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" Ωραιοκάστρου)



Προεκλογικό «άρωμα» είχε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας, καθώς διοίκηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν φραστικά «πυρά» για ζητήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Η αρχή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον ορισμό αντιπροέδρου στη σχολική επιτροπή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου της Νέας Φιλαδέλφειας, στη θέση του παραιτηθέντος δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Γιώργου Ταβλαρίδη.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Σπυρόπουλος πρότεινε τον εαυτό του για τη συγκεκριμένη θέση, με το σκεπτικό ότι η διαδικασία κινείται από τη μειοψηφία και όχι από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

«Η πρόταση έρχεται προς ψήφιση στο σώμα (του δημοτικού συμβουλίου)», απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Δούμπαλας και παρέπεμψε τον κ. Σπυρόπουλο στο άρθρο 240 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων σύμφωνα με το οποίο «...μετά τον ορισμό μελών (της σχολικής επιτροπής), το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάντος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ολιγωρία. «Έπρεπε ήδη να είχατε κάνει τη διαδικασία. Το να προτείνει κάποιος τον εαυτό του, σημαίνει άλλα πράγματα. Σημαίνει ότι αποφασίζω και διατάζω μόνος μου», τόνισε και έβαλε κατά του κ. Σπυρόπουλου, λέγοντας πως «αν θέλει να κάνει μαθήματα δημοκρατίας, ας κάνει τα πρώτα στην παράταξη του και μετά να έρθει και σ’ εμάς».

«Πάρτε τη χαρά των καταγγελιών, διότι τη χαρά της ψήφου δεν πρόκειται να τη γευτείτε», υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

«Για να κερδίσουμε χρόνο το είπα...», απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου.

«Να έρχεστε διαβασμένος για να κάνετε σωστές παρατηρήσεις κ. Σπυρόπουλε», δήλωσε σε αυστηρό ύφος.

Ωστόσο, σύγχυση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων για το θέμα προκάλεσε ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαϊλατζόγλου, όταν διαχώρισε τη θέση του από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και υποστήριξε πως «ο αντιπρόεδρος (της σχολικής επιτροπής) ορίζεται από την αντιπολίτευση».

«Στο δικό μας το σχολείο (λύκειο), ο αντιπρόεδρος (της σχολικής επιτροπής) είναι από την αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θωμάς Δίγκαλης, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να προτείνει δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας για τη θέση του αντιπροέδρου.

Τελικά, η διοίκηση πρότεινε τον Νίκο Παπαχρήστο για αντιπρόεδρο της σχολικής επιτροπής και μέλος τον Δ. Σπυρόπουλο.

Ο... Καραγκιόζης και η «Μπέρμπα»

Λίγα λεπτά αργότερα, το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης χτύπησε και πάλι «κόκκινο», με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Αφορμή, στάθηκε η παρατήρηση του κ. Σπυρόπουλου προς τον κ. Δούμπαλα σχετικά με την μη αναγραφή της λέξης «σταθμός»(;) για έργο που αφορούσε την κατασκευή πεζοδρομίου.

«Επί χούντας ίσχυαν αυτά, κ. Σπυρόπουλε...», σχολίασε ο κ. Δούμπαλας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Θα πρέπει να ντρέπεστε...» δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Σπυρόπουλος ενώ οι δύο άνδρες δεν δίστασαν να ανταλλάξουν και βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των οποίων και η αναφορά στο όνομα του δημοφιλούς πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών (Καραγκιόζης).

Ακολούθησε, νέο «θερμό» επεισόδιο όταν ο δήμαρχος επιχείρησε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με την κατασκευή διαβάσεων στο οδικό τμήμα Νεοχωρούδας-Πενταλόφου και στην περιοχή «Μπέρμπα» του Πενταλόφου.

«Ας πούμε πρώτα την άποψη μας, δεν χρειάζεται να μας προλαμβάνετε...», αντέδρασε η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σταυρούλα Μπάρη, με αποτέλεσμα να παρέμβει και πάλι ο κ. Σαραμάντος.

«Σας προλαμβάνω γιατί ξέρω τι πρόκειται να πείτε...» σημείωσε και παρά την απόπειρα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να κατευνάσει τα πνεύματα, ο κ. Σαραμάντος συνέχισε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για έλλειψη ενδιαφέροντος.

«Δεν γνωρίζετε την πορεία του συγκεκριμένου έργου, διότι δεν σας ενδιέφερε όσες φορές πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε με έμφαση.

Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε «θύελλα» αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να αναγκαστεί να διακόψει για λίγα λεπτά της ώρας την συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαραμάντος τόνισε πως το έργο της κατασκευής διαβάσεων χρηματοδοτήθηκε από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (Γ’ ΚΠΣ) και ολοκληρώθηκε το 2007.

«Αυτό σημαίνει πως η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας το έκανε κόσκινο, καθώς ελέγχθηκε τόσο ο τομέας των δημοπρασιών, όσο και ο τομέας των κατασκευών», τόνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας.



«Πρόσω ολοταχώς» για έργα υποδομής

Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την τεχνική μελέτη για την κατασκευή γέφυρας στο Γαλλικό ποταμό, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ. Αν και ο κ. Σαραμάντος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στον τομέα των εγκρίσεων, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου. «Εκτιμώ πως μέχρι τέλη Απριλίου, θα έχει δημοπρατηθεί το έργο ενώ η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες», τόνισε. Όσον αφορά την χρηματοδότηση του, ο δήμαρχος Καλλιθέας επισήμανε πως από την σύναψη του δανείου με την τράπεζα Πειραιώς, «έχουμε εξασφαλίσει το ποσό των 150.000 ευρώ» και σημείωσε πως η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη δεσμεύτηκε μέρος του έργου να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε από τον χειμώνα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πλημμύρας του ποταμού», υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών διαπλάτυνσης της οδού Πενταλόφου-Νεοχωρούδας, προϋπολογισμού 1.185 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για αναγκαίο έργο που περιλαμβάνει κατασκευή κρασπέδων, πεζοδρομίων και την εγκατάσταση φωτισμού ενώ έχει προβλεφθεί και η κατασκευή φρεατίων και όμβριων υδάτων», τόνισε ο κ. Σαραμάντος και πρόσθεσε πως σε συνδυασμό με την κατασκευή γέφυρας στον Πεντάλοφο, «θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος δρόμος που θα έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο».

Πνεύμα σύμπνοιας επικράτησε και κατά την διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου που αφορά στην διαμόρφωση της εισόδου της Ν. Φιλαδέλφειας. Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν την διαμόρφωση πεζοδρομίων, την κατασκευή κρασπέδων, επιφάνειας 1800 τ. μ. και την αποκατάσταση πλακοστρώσεων, επιφάνειας 2789 τ. μ.

«Δηλώνω παρών, διότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 που έγινε η περαίωση των εργασιών, δεν συμμετείχα στο δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δ. Σπυρόπουλος ενώ η κ. Μπάρη άφησε αιχμές σε βάρος της διοίκησης για καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση του έργου. «Είναι εμφανής η αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει εντός των πλαισίων του νόμου», υπογράμμισε.

«Είναι λογικό κάθε έργο να έχει περίοδο εγγύησης μετά την κατασκευή του. Δηλαδή, να γίνει ανακατασκευή των όσων τμημάτων δεν έγιναν σωστά», απάντησε με την σειρά του ο δήμαρχος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί με δόλο να υποβαθμίσει την αξία του έργου.

«Φαίνεται ότι έχετε μάθει στην καταγγελία, γι’ αυτό συνεχίστε τον δρόμο της διαστρέβλωσης και οι εκλογές είναι κοντά», είπε με νόημα ο κ. Σαραμάντος.

Στο ίδιο κλίμα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού, με το ποσό των 15.891, ευρώ για εργασίες συντήρησης και επισκευής ακινήτων του δήμου (891,7 ευρώ) και για την προμήθεια υλικών συντήρησης κτιρίων (15.000 ευρώ).

«Αισθάνομαι ντροπή κάθε μήνα να συζητάμε για τροποποίηση του προϋπολογισμού. Για άλλη μια φορά, φαίνεται η επιπολαιότητα που επέδειξε η διοίκηση στην σύνταξή του», υποστήριξε ο κ. Σπυρόπουλος, άποψη που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δούμπαλα. «Σε ένα προϋπολογισμό, πάντα θα υπάρχουν αναμορφώσεις. Αν δεν υπάρξουν, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του δήμου δεν λειτουργεί», δήλωσε με νόημα.



Ήξεις αφίξεις

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για ζητήματα εκδηλώσεων του δήμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ψήφισης πίστωσης, ύψους 3.000 ευρώ για την διοργάνωση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου που εγκρίθηκε και από μέλη της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ουδέποτε ενέκρινα πιστώσεις για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε κρίση και εμείς να ξοδεύουμε χιλιάδες ευρώ για δεκάδες στεφάνια και γλυκά», υποστήριξε ο κ. Σπυρόπουλος.

«Όλοι έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν καλούνται να καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι συλλόγων και δεν εμφανίζεται κανείς», δήλωσε με την σειρά της η κ. Μπάρη, άποψη με την οποία συμφώνησε ο νέος δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Χρήστος Τερζής. «Θα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως οι φορείς, ώστε να υπάρχει συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Για παράδειγμα, μου έτυχε να καταθέσω τέσσερα(!) στεφάνια σε ημέρα εορτασμού εθνικής επετείου», δήλωσε.

Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο ήταν η θέση του κ. Τζίκα, ο οποίος χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» το ύψος της πίστωσης των 3.000 ευρώ για μια εθνική επέτειο. «Είναι κρίμα να διαφωνούμε για τα ποσά που θα δαπανηθούν, με αφορμή τον εορτασμό μιας εθνικής επετείου», συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σωκράτης Τούσκας.

Εξάλλου, κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο τη δαπάνη, ύψους 6.500 ευρώ για τη διοργάνωση πασχαλινών εκδηλώσεων στο δήμο Καλλιθέας. «Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ζητά τη συνδρομή όλων των φορέων. Αντί για περικοπές, εσείς αποφασίζετε αυξήσεις», σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος ενώ η κ. Μπάρη πρότεινε η συγκεκριμένη εκδήλωση (της ρίψης πυροτεχνημάτων, το βράδυ της Ανάστασης) να γίνεται στην αλλαγή του χρόνου και όχι το βράδυ της Ανάστασης, «γιατί η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι πανηγύρι».

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον καθορισμό δέκα θέσεων πρακτικής άσκησης στο δήμο για σπουδαστές των ΤΕΙ. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα είναι έξι μήνες και το κόστος που καλείται να καταβάλει ο δήμος για την τρέχουσα χρονιά είναι 14.720 ευρώ.

«Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους και νέες να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στον δήμο», τόνισε ο κ. Δούμπαλας ενώ ο δήμαρχος Καλλιθέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, «δικαίωμα φιλοξενίας να έχουν και σπουδαστές που δεν είναι δημότες Καλλιθέας».

Μετά το «πράσινο φως» του δημοτικού συμβουλίου, η απόφαση εστάλη προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας για να γίνει νόμος του κράτους.


Στο παρασκήνιο

Ολιγόλεπτη διακοπή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκάλεσε το... κομπολόϊ δημότη που βρισκόταν στην αίθουσα. Αφορμή, στάθηκε η παρατήρηση της δημοτικής συμβούλου της αντιπολίτευσης, Λ. Ντότση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Δούμπαλα ότι την ενοχλούσε ο ήχος του κομπολογιού.

«Ποιος έχει κομπολόι;», ρώτησε ο κ. Δούμπαλας, χωρίς ωστόσο να πάρει κάποια απάντηση. Τελικά, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με την απόσυρση του «θορυβώδους» κομπολογιού από τον κάτοχο του...

Στο στόχαστρο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Δούμπαλα βρέθηκε το νέο μέλος της αντιπολίτευσης, Χρήστος Τερζής, όταν ο τελευταίος δήλωσε «παρών» στο θέμα της έγκρισης του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου διαμόρφωσης της εισόδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Να έχετε το θάρρος της γνώμης να εκφράζετε την άποψη σας και να μην παρασύρεστε από τους υπόλοιπους» σημείωσε και διευκρίνισε πως, δηλώνοντας κάποιος δημοτικός σύμβουλος «παρών, έχει έλλειψη θάρρους και γνώμης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.