Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η παιδεία στο απόσπασμα. Τού Ι.Κελεσίδη

Άρθρο, 22-9-2013. Του Ι.Κελεσίδη στον "ΤΡΟΧΟ"

Το τελευταίο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα και η παιδεία συνολικότερα δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την κυβέρνηση των τροικανών, με στόχο ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας δωρεάν παιδείας να περάσει στα χέρια ιδιωτών, οι εκπαιδευτικοί να περάσουν στο περιθώριο ή στην ανεργία και χιλιάδες μαθητές να εξοβελιστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία με αποτέλεσμα στο μέλλον να γίνουν φτηνά εργατικά χέρια στο βωμό του κέρδους.
Η αρχή έγινε με την κατάργηση των ειδικοτήτων από το τεχνικό λύκειο, στέλνοντας εκατοντάδες χρήσιμους εκπαιδευτικούς στον καιάδα της διαθεσιμότητας – απόλυσης και χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο σχολείο και μελλοντικά στην ανεργία. 
Στη συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος για το ενιαίο λύκειο που μας γυρίζει στη δεκαετία του 50 και του 60 και στην ουσία πριμοδοτεί τα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση με την εξετασιοκεντρική λογική της. 
Ακόμα, ενώ πέρυσι απορροφήθηκαν 12.000 αναπληρωτές φέτος θα απορροφηθούν μόλις 2.000.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά δεν έγινε κανένας διορισμός, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες  και ότι οι αποσπάσεις που έγιναν ήταν λιγοστές και πέρα από κάθε ηθική και λογική, καταλαβαίνουμε που οδηγείται η κατάσταση στα σχολεία.
Για να εμφανιστεί πλεόνασμα εκπαιδευτικών συγχωνεύουν σχολεία, συγχωνεύουν τάξεις και στο τέλος συγχωνεύουν και τους ίδιους τους μαθητές . 28, 30 και παραπάνω παιδιά στοιβάζονται σε αίθουσες αχούρια και αυτό το ονομάζουν εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ΚΙΜΠΟ ή σε αποθήκες ή σε αίθουσες ακατάλληλες, γιατί η δοσίλογη κυβέρνηση αφαιρεί συνέχεια πόρους από την παιδεία και οι δήμοι στους οποίους έχουν ανατεθεί τα σχολεία έχουν βρει το άλλοθι ότι το κράτος τους υποχρηματοδοτεί.
Αφήνουμε στο τέλος τα ολοήμερα που αναμένεται να καταργηθούν στην πράξη, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στα τόσα προβλήματά τους να μη ξέρουν που ν’ αφήσουν τα παιδιά τους.
Απάντηση σ’ όλο αυτό το άθλιο τοπίο και στην άθλια ζωή που μας ετοιμάζουν είναι η δημιουργία κοινού μετώπου εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σχολείο και ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Είμαστε πολλοί και μπορούμε να τους νικήσουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε και να παλαίψουμε ενωμένοι.

Ιωάννης Κελεσίδης, εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.