Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Γαβότσης Αστέριος: Η διοίκηση του δήμου, κατάρτισε τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα με ξεπερασμένες αντιλήψεις και «μπακαλίστικα» κριτήρια, επικίνδυνα για το μέλλον του νέου δήμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  18.4.2011


Προϋπολογισμός και  Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ωραιοκάστρου, δυναμιτίζουν τα θεμέλια του διευρυμένου δήμου.  

Έναν προϋπολογισμό και ένα Τεχνικό πρόγραμμα, με την νοοτροπία του παλιού κοινοτάρχη, παρουσίασε ο δήμαρχος Δ. Σαραμάντος, αποδεικνύοντας ότι δυσκολεύεται  να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα του νέου του ρόλου, στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου.  
Τόσο στον προϋπολογισμό, όσο κυρίως στο Τεχνικό πρόγραμμα, είναι έκδηλη η αδυναμία να αντιμετωπίσει δίκαια  και αναλογικά τις τρεις δημοτικές ενότητες, δυναμιτίζοντας έτσι από την αρχή τις βάσεις του διευρυμένου δήμου.
Με τον προϋπολογισμό, δεν μειώνει αναλογικά και ποσοστιαία τα δημοτικά τέλη, στο σύνολο του δήμου, όπως προτείναμε,  αλλά επιλέγει τη μονομερή εξίσωση  κυρίως στη δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου και αυτό υπέρ των ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων. Στο Τεχνικό πρόγραμμα, στην προσπάθειά του, να «μπαλώσει» τα πράγματα, κόβει προγραμματισμένα  έργα στο Ωραιόκαστρο και μειώνει το ποσό των νέων έργων στο 1 εκατ., δίνοντας παράλληλα στην Καλλιθέα τα τριπλάσια,  3εκατ. Η κίνηση επανόρθωσης, όπως συμβαίνει πολλές φορές απλά χειροτέρεψε την κατάσταση, εντείνοντας την άνιση αντιμετώπιση των δημοτικών ενοτήτων και έβαλε τον δυναμίτη στα αδύνατα ακόμα θεμέλια του Καλλικράτη.
Η διοίκηση του δήμου, με λίγα λόγια κατάρτισε τον  προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα με ξεπερασμένες αντιλήψεις και  «μπακαλίστικα»  κριτήρια, επικίνδυνα για το μέλλον του νέου δήμου.    
Στον  προϋπολογισμό του δήμου, μαζί με τον τρόπο κατάρτισής του,  καθρεφτίζονται οι  πολιτικές  επιλογές,  οι  κοινωνικές  αξίες  καθώς και  οι αντιλήψεις της  δημοτικής αρχής.  
Στον  προϋπολογισμό πρέπει να διασφαλίζεται  η διαφάνεια των οικονομικών θεμάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος και η δυνατότητα να γνωρίζει ο πολίτης πώς αξιοποιούνται τα χρήματά του.
Μιλάμε δηλαδή για έναν  δημοκρατικό προϋπολογισμό, δίκαιο στην κατάρτισή του και  διαφανή στην εκτέλεσή του, ανοικτό στον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας.
Ο προϋπολογισμός της διοίκησης του δήμου Ωραιοκάστρου,  ούτε δημοκρατικός, ούτε δίκαιος, ούτε διαφανής, ούτε ανοιχτός στον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας είναι.  
Η διοίκηση του δήμου επέλεξε την αδιαφάνεια και τα ελλιπή στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, με την επιτροπή Απογραφής.  
Η  φιλοσοφία του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος    παραπέμπει επικίνδυνα σε έναν κακώς εννοούμενο τοπικισμό   και   περιορίζεται  στην πεπατημένη μιας διαχειριστικής και όχι αναπτυξιακής λογικής, αφού δεν δημιουργεί δομές για την ανάπτυξη,  δεν μεριμνά και για νέες πηγές εσόδων.
Ο  προϋπολογισμός πέραν των άλλων είναι και   πλασματικός αφού συμπεριλαμβάνει έσοδα και έξοδα που είναι βέβαιον ότι δεν θα εισπραχθούν και δεν θα δαπανηθούν. Επίσης στερείται πρότασης για την αύξηση της απορροφητικότητας και της αύξησης των εσόδων από οφειλές τρίτων στο δήμο.
Τέλος δεν αντιμετωπίζει δίκαια  τους  συνενούμενους  δήμους και είναι  μη-περιβαλλοντικός προϋπολογισμός, αφού οι δαπάνες/επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων, την αποκατάσταση των χωματερών, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι από μηδαμινές έως σχεδόν ανύπαρκτες.
 

Αστέριος Γαβότσης, επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.