Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Χ. ΑΛΙΡΗ-«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Τις προγραμματικές της θέσεις για τον νέο καλλικράτειο Δήμο Ωραιοκάστρου παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» Χριστίνα Αλίρη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της  δημοτικής της ομάδας έχουν όρεξη και είναι έτοιμοι να στρωθούν στη δουλειά προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ωραιόκαστρο και να κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο ανθρώπινη. Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η περιοχή και κάλεσε τους δημότες του Ωραιοκάστρου να κάνουν μαζί μια νέα αρχή.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Αλίρη αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φετινές δημοτικές εκλογές, καθώς από τη μια έχουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες και από την άλλη έχουμε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που επιφέρει αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. 

Αλλαγή νοοτροπιών και περιορισμός της σπατάλης
Αναφορικά με την οικονομική κρίση, υποστήριξε ότι δημιουργεί νέες συνθήκες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της. Θέτει σε αμφισβήτηση παλιές διαχειριστικές λογικές, μοντέλα διοίκησης, χαλαρές και σπάταλες συνήθειες δεκαετιών. «Οι δεδομένες δυσκολίες χρηματοδότησης πρέπει να μας οδηγήσουν σε αναθεώρηση των τρόπων, των μέσων και των στόχων που εξυπηρετεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες ετών, πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε πολιτικές που θα ανακουφίζουν τον πολίτη, πρέπει να παραμεριστούν μικροπολιτικές αντιλήψεις, πελατειακά δίκτυα και οι άνθρωποι που τα εκφράζουν. Επιβάλλεται αξιολόγηση και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου και συμπλήρωσε: «Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπιών. Επιβάλλεται περιορισμός σπατάλης. Επιβάλλεται πλήρης αξιοποίηση των χρημάτων. Σήμερα, είναι αναγκαίες όσο ποτέ νέες αντιλήψεις. Προτάσεις που θα βασίζονται στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες. Προτάσεις που θα κομίζουν κάτι νέο. Άνθρωποι που θα πιστεύουν σε αξίες, στις δυνατότητες του τόπου. Άνθρωποι με ευρύ βλέμμα».

Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «επαναστατική μεταρρύθμιση που αναδιατάσσει τον διοικητικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας», διευκρίνισε ωστόσο πως από μόνος του ο Καλλικράτης δεν αποτελεί πανάκεια. «Η μεταρρύθμιση θα κριθεί στο σύνολό της από το ήθος, την διαχειριστική ικανότητα και την πολιτική προσέγγιση των ανθρώπων που θα την υπηρετήσουν από κομβικές θέσεις. Μόνη της, αυτή η θεσμική αλλαγή, αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάπτυξης και ευημερίας. Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν πάλι τα άτομα. Βέβαια οι συνενώσεις είναι μια ισχυρή ώθηση, καθώς οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες που προκύπτουν έχουν το αναγκαίο εύρος, τις δυνατότητες αλλά και, θα τολμούσα να πω, αρκετές προϋποθέσεις να πετύχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση διαμορφώνουν το γενικότερο πολιτικό και αυτοδιοικητικό τοπίο», υποστήριξε.

Απουσία υποδομών
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Αλίρη τόνισε ότι ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου -που προκύπτει από την συνένωση των δήμων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας- είναι ένας δήμος με προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ πίσω σε ανάλογες υποδομές.

Οι βασικότερες ελλείψεις συνοψίζονται στον τομέα της σχολικής στέγης, οπού είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου δήμου, στην έλλειψη αξιόπιστου οδικού δικτύου και αγροτικού οδικού δικτύου, την έλλειψη υδρευτικού, αρδευτικού και αποχετευτικού δικτύου, την έλλειψη χώρων πρασίνου, χώρων πάρκινγκ – για το Ωραιοκάστρου, στην έλλειψη φωτισμού  και ενός  σωρού άλλων ελλείψεων που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Δυσανάλογα δημοτικά τέλη
Την ίδια ώρα, παρά τις δραματικές ελλείψεις που παρουσιάζει το Ωραιόκαστρο σε έργα υποδομών, το ύψος των δημοτικών τελών που επιβαρύνει τα νοικοκυριά της περιοχής είναι δυσανάλογα μεγάλο. «Η αρχή της ανταποδοτικότητας φαντάζει σύντομο αστείο», σημείωσε η κ. Αλίρη προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα θα περίμενε κανείς ότι ο δήμος δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα υπερχρέωσης.

Στα 10 εκατ. ευρώ το χρέος του Δήμου
Κι όμως. Όπως αποκάλυψε η ίδια στους δημοσιογράφους το χρέος του δήμου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, γεγονός που προβληματίζει για τις διαχειριστικές ικανότητες των δημάρχων. «Η εξίσωση : Έλλειψη έργων υποδομής - συν υψηλά δημοτικά τέλη – ίσον χρέος πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ είναι σίγουρα λανθασμένη και προβληματική», τόνισε με νόημα η κ. Αλίρη και κατηγόρησε τη δημοτική διοίκηση για τη σημερινή πραγματικότητα.

«Οι διοικούντες έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ήταν στο τιμόνι των δήμων επί σειρά ετών, ευθύνονται για το χρέος και τις ελλείψεις και πέραν αυτών εμφανίζονται διεκδικητές χωρίς να δώσουν πρώτα κάποιες εξηγήσεις», ανέφερε και ζήτησε να οριστούν άμεσα ορκωτοί λογιστές που θα αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου.

Στην τελική ευθεία το ψηφοδέλτιο
Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής της παράταξης, σημείωσε πως η συγκρότησή του βρίσκεται στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια αλλαγής του Δήμου.

«Η παράταξη “Κοινωνία Πολιτών” έρχεται στο Ωραιοκάστρου με αξίες και αρχές. Με προγραμματική πληρότητα, συμμετοχική διάθεση και όρεξη για ανατροπές. Δημιουργικές ανατροπές βασισμένες σε μια πολιτική συμμαχία των δημοτών που βαρέθηκαν τόσα χρόνια υποσχέσεις, βαρέθηκαν την καθημερινότητα ελλείψεων που υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο ζωής τους, βαρέθηκαν τα ίδια πρόσωπα – φορείς ξεπερασμένων αντιλήψεων, πελατειακών δικτύων και διαχειριστικής ανικανότητας», τόνισε η κ. Αλίρη δηλώνοντας ανοιχτή στα αιτήματα και τις προτάσεις που θα διατυπώσουν οι ίδιοι οι πολίτες.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν δήμο όπου οι πολίτες θα ζουν όπως φαντάζονται και δεν θα φαντάζονται ότι ζουν. Νέος δήμος, νέοι άνθρωποι είναι το σύνθημά μας. Νέες αντιλήψεις, νέες προτάσεις για μια νέα αρχή», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.