Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ποια ονόματα παίζουν για τους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υποψήφιοι σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές



Της Χρύσας Κυριακού

 (Απο την οικονομική e-φημερίδα της Βόρειας Ελλάδας VORIA.gr)


Στους ρυθμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Θεσσαλονίκης. Αν και απομένουν περισσότερο από δύο μήνες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστικοποιήσει την κάθοδό τους και προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτιά τους ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με στελέχη των περιοχών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται στην αναμονή για τα «πράσινα» ή «γαλάζια» χρίσματα, τα οποία αναμένονται μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δήμος Θέρμης

Στο νέο δήμο Θέρμης, ο νυν δήμαρχος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη διοίκηση του νέου καλλικράτειου δήμου Θέρμης, που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Θέρμης, Μίκρας, και Βασιλικών. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο πέρα από κομματικά χρίσματα. Ο δήμαρχος Μίκρας Θ. Γκουστίλης και ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών Α. Τσολάκης, οι οποίοι προέρχονται και αυτοί από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκονται στο πλευρό του δημάρχου Θέρμης. Από την πλευρά της η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωσή της δίνει το χρίσμα στον επιχειρηματία Νίκο Βεζυρτζή. Ενώ, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Ιγνατιάδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2002 και το 2006.

Δήμος Θερμαϊκού

Ο νυν δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά το δημαρχιακό θώκο του νέου δήμου, ο οποίος έχει προκύψει από τη συνένωση των δήμων Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας. Στο νέο δήμο ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην υποψηφίου δημάρχου Δ. Καπλάνη. Ο νυν δήμαρχος Επανομής, Απόστολος Οικονομίδης έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των κατοίκων του νέου δήμου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του. Ο κ. Οικονομίδης τις τελευταίες ημέρες είχε διαδοχικές επαφές και συσκέψεις με στελέχη της δημοτικής του παράταξης και αφού «ζύγισε» τα δεδομένα είπε το «ναι» στις προτροπές των τοπικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνδυασμός του θα είναι υπερκομματικός και θα αποτελείται από πρόσωπα με εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, των επιστημών και του συνδικαλισμού. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ακούγονται επίσης ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κίρκος, ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μαντζάρης και ο Κώστας Κούτουκας, πρώην δήμαρχος Ν. Μηχανιώνας.
Δήμος ΧαλκηδόναςΤον σημερινό δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Αριστείδη Αραμπατζή, στηρίζει και με τη… βούλα η ΝΔ στο νέο δήμο Χαλκηδόνας. Ενώ στο πράσινο στρατόπεδο έχει ακουστεί το όνομα του αντιπροέδρου της HELEXPO Γ. Μαραντέλο. Ο αντιπρόεδρος της HELEXPO και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει επανειλημμένα την επιθυμία του να διεκδικήσει τον νέο καλλικράτειο δήμο Χαλκηδόνας, που έχει προκύψει από τη συνένωση των δήμων Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Αγίου Αθανασίου. Ο ίδιος μάλιστα ως κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έχει υποστηρίξει ότι επιθυμεί τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, μετά και την επιλογή του ως αντιπρόεδρο στο διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO.

Δήμος Λαγκαδά

Στο δήμο Λαγκαδά ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Στην κατηγορία των «επίσημων» υποψηφίων ανήκει και ο Δημήτρης Ράβναλης ο οποίος «κατεβαίνει» με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Ασσήρου έλαβε το χρίσμα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσία του γραμματέα της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Παντελή Κουκουλεκίδη. Την τριάδα κλείνει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης ο οποίος είναι υποψήφιος με τη σημαία του ΚΚΕ. 

Στους λεγόμενους «ανεξάρτητους» ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Γιώργου Ρόκου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει ευρεία διεισδυτικότητα στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και θεωρείται πρόσωπο κοινής κοινωνικής αποδοχής.

Ανεξάρτητος «κατεβαίνει» και ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Αναστασιάδης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται και ο επίσης «γαλάζιος» δήμαρχος Καλλινδοίων, Σταύρος Καμαρούδης.

Δήμος Βόλβης


Στο νέο δήμο Βόλβης, ο οποίος προέρχεται από τη συνένωση των δήμων Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου, Αρεθούσας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Εγνατίας, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Γαλαμάτης έχει ήδη ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του. Μάλιστα, ο κ. Γαλαμάτης κατάφερε και ένωσε και τις τρεις παρατάξεις του δήμου Αρέθουσας, με στήριξη στο πρόσωπό του ως υποψήφιου δημάρχου Βόλβης αν και το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αφού επρόκειτο για τρεις «γαλάζιους» που είχαν εμφύλιο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Άγγελος Φραντζής, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει το νέο δήμο. Στο πλευρό του βρίσκονται μάλιστα και τρεις εν ενεργεία δήμαρχοι, Απολλωνίας Ιωάννης Αλμαλόγλου, Εγνατίας Αστέριος Ρετζέπης και Μαδύτου Βλαδίμηρος Ονούχος.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Η αποχώρηση του γαλάζιου Π. Τσακίρη και η φημολογούμενη αποχώρηση του επίσης γαλάζιου Δ. Σαραμάντου (αν και ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά) αλλάζουν το σκηνικό στο νέο δήμο. Ο νυν δήμαρχος, Ν. Μπάτος, που φέρεται από πολλούς να είναι ο επικρατέστερος και για νέος δήμαρχος της περιοχής, ζητά το χρίσμα της ΝΔ, ενώ οι γαλάζιοι Αστ. Γαβότσης, δήμαρχος Μυγδονίας και Δ. Καρασαββίδης (πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης του νυν δημάρχου Ωραιοκάστρου και με πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του ΛΑΟΣ), έχουν ήδη ανακοινώσει την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές του Νοέμβρη, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον κ. Γαβότση. Η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Αλίρη φαίνεται πως παίζει μόνη της στο “πράσινο” στρατόπεδο. Η νεαρή υποψήφια δήμαρχος έχει ήδη έτοιμο το ψηφοδέλτιό της, κατά 90%, το οποίο στελεχώνεται από πρόσωπα όλων των πολιτικών χώρων, ευελπιστώντας να πάρει ψήφους και από τον δεξιό χώρο.

Δήμος Δέλτα

Ο νέος δήμος Δέλτα, που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Εχεδώρου, Αξιού και Χαλάστρας προκαλεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ αν και όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός του κόμματος θα είναι τελικά ο νυν δήμαρχος Εχεδώρου, Σ. Σταματάκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γ. Αρβανιτίδη, όταν ο τελευταίος εγκατέλειψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Βουλή. Αλλά και ο νυν δήμαρχος Αξιού, Ν. Γιουτίκας, είναι αποφασισμένος να κατέβει στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη ενώ η στήριξη από τη ΝΔ είναι δεδομένη.


 Πηγή: VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.