Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Δριμύ κατηγορώ» αντιπολίτευσης κατά διοίκησης του Δ. Καλλιθέας • 19.08.2010

Απο την Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" Ωραιοκάστρου


«Όχι» σε μελέτες έργων και «έργα βιτρίνας»
Του Γ. Κατσιάνη

Σε «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση μετατράπηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση των ανακεφαλαιωτικών πινάκων που αφορούν έργα στο δήμο Καλλιθέας. Αφορμή στάθηκε η αναπροσαρμογή του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) από 21% σε 23%, γεγονός που σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του δήμου. «Αν ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξηθεί τους επόμενους μήνες από 23% σε 25%, θα προχωρήσουμε σε νέο ανακεφαλαιωτικό πίνακα του έργου εγκατάστασης ανελκυστήρα στο δημοτικό κτίριο του Μονολόφου;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Σπυρόπουλος και κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του έργου.
«Από τη στιγμή που αποπερατώθηκε το έργο και δεν έχουμε πληρώσει τον εργολάβο, η οικονομική επιβάρυνση είναι του δήμου. Συνεπώς, υπάρχει πίστωση χρημάτων για να πραγματοποιηθεί ένα έργο;», επέμεινε ο κ. Σπυρόπουλος. «Μπορεί για την όποια καθυστέρηση να ευθύνεται ο δήμος, ωστόσο ο λογαριασμός για την αποπληρωμή ενός έργου υπάρχει. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που εκδίδεται ένας ανακεφαλαιωτικός πίνακας, όπως είναι τα απρόβλεπτα και η αύξηση του ΦΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Δούμπαλας.


«Μήλον της έριδος» η αντικατάσταση... ανελκυστήρα

Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν τα μέλη της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν το έργο της αντικατάστασης του ανελκυστήρα στο δημαρχείο. «Αντικατάσταση σημαίνει ότι έχουμε αφαιρέσει τον παλιό ανελκυστήρα και στην θέση του τοποθετήσαμε έναν καινούργιο. Εκτιμώ πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια διαδικασία και γι’ άλλη μια φορά ο δήμος επιβαρύνεται από τις αναπροσαρμογές του συντελεστή ΦΠΑ. Επιφυλάσσομαι και θα κάνω και προσφυγή», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Χαράλαμπος Μαρμαρίδης.
«Θεωρώ ότι κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο, εδώ μέσα. Είτε έγινε αντικατάσταση, είτε πείτε μας τα λεφτά που αλλού θα πάνε... Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε δύο φορές και μας στοίχησε μέχρι τώρα 90.000 ευρώ», υπογράμμισε. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, ο κ. Δούμπαλας τους κάλεσε να σκεφτούν αν στο παρελθόν είχε έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της μελέτης αντικατάστασης του ανελκυστήρα. «Το ζήτημα είναι ένα και αφορά την αντικατάσταση του ανελκυστήρα στο δημαρχείο ενώ ο μόνος που δεν ψήφισε την μελέτη είναι ο Μπάμπης ο Μαρμαρίδης», δήλωσε με έμφαση, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Άρα, παράνομα το φτιάξατε. Φτιάχνουμε τον ανελκυστήρα και μετά από 3-4 χρόνια που δεν λειτούργησε για δυο ημέρες, τον κλείνουμε και λέμε ότι πρώτα θα ψηφιστεί (η αντικατάσταση του) και μετά θα τον κάνουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρμαρίδης. «Μία μελέτη είναι. Ψάξτε να βρείτε αν υπάρχει άλλη μελέτη...», επέμεινε ο κ. Δούμπαλας. «Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα αντικατασταθεί, διότι είναι ακατάλληλος. Συνεπώς, ψήφισα την αντικατάσταση (του ανελκυστήρα), διότι αποδείχτηκε ότι είναι προβληματικός», υποστήριξε ο κ. Σπυρόπουλος.


 «Βολές» Μπάρη κατά διοίκησης

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» πήρε η δημοτική σύμβουλος Σταυρούλα Μπάρη, η οποία κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ότι εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. «Η κατάσταση των αγροτικών δρόμων στη Νεοχωρούδα είναι άθλια, αν και αρχικά είχα ψηφίσει το έργο, διότι θεωρούσα αναγκαίες τις όποιες παρεμβάσεις επρόκειτο να γίνουν. Η μελέτη αναλώθηκε σε δρόμους που εξυπηρετούν κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους», σημείωσε. Εξάλλου, επανέλαβε την αντίθεση της στην παραχώρηση 500 στρεμμάτων για τη δημιουργία Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη Νεοχωρούδα. «Δεν ψηφίζω την οριζοντιογραφική και υψομετρική αποτύπωση 500 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο του δήμου, διότι είχαμε τοποθετηθεί κατά της παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης για την δημιουργία πυροσβεστικής ακαδημίας», υποστήριξε η κ. Μπάρη, άποψη που προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Δούμπαλα. «Στη δημαρχιακή επιτροπή όμως, κ. Μπάρη, είχατε ταχτεί υπέρ της συγκεκριμένης μελέτης...», σημείωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. «Ήμουν παρούσα και ήταν ομόφωνη η απόφαση. Τί σημασία έχει; Έχω ένσταση για τη σκοπιμότητα του έργου...», απάντησε η κ. Μπάρη. «Στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ψηφίζετε για το έργο. Απλά, επισημαίνω ότι για το ίδιο θέμα, ήσασταν θετική στη δημαρχιακή επιτροπή και αρνητική, στο δημοτικό συμβούλιο», επέμεινε ο κ. Δούμπαλας, με τη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει ως «προσωπικό θέμα» την αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού»

Βέβαια, από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έλειψαν και οι φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων σχετικά με δράσεις και παρεμβάσεις, στις οποίες η αντιπολίτευση προσέδωσε προεκλογικό χαρακτήρα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η μελέτη του έργου συντήρησης-ανακατασκευής αγροτικής οδοποιίας στα οδικά τμήματα από τα κοιμητήρια Πενταλόφου ως την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, το πτηνοτροφικό πάρκο Πενταλόφου μέχρι την δεξαμενή και το δημοτικό σχολείο Πενταλόφου ως την Νεοχωρούδα, προϋπολογισμού 393.600 ευρώ. «Πρόκειται για προεκλογικό έργο, πληρώσατε τους εργολάβους για να μην αυτοκτονήσουν(!)», δήλωσε ο κ. Μαρμαρίδης, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Δούμπαλα. «Δεν είσαι ο ταμίας του δήμου για να μας συμβουλεύσεις τι θα κάνουμε. Το αν πληρώνουμε τους εργολάβους, το ξέρει η οικονομική υπηρεσία του δήμου, εκτός από εσάς», υποστήριξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. «Είμαι δημοτικός σύμβουλος και έχω το δικαίωμα να λέω ό,τι θέλω», απάντησε ο κ. Μαρμαρίδης. «Ντρέπομαι να βλέπω τα δήθεν έργα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του δήμου, όπως είναι η περίφημη γέφυρα και η διευθέτηση του δρόμου της Ν. Φιλαδέλφειας. Αυτά δεν είναι έργα, μόνο αστειότητες μπορούν να χαρακτηριστούν», δήλωσε με τη σειρά της η κ. Μπάρη ενώ ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης του έργου. «Από ιδίους πόρους...», απάντησε ο κ. Δούμπαλας, άποψη η οποία όμως δεν ικανοποίησε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Έπρεπε να υπάρχει συνοδευτική έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας που θα αναφέρει την πηγή άντλησης των πόρων για το έργο. Επιπλέον, θεωρώ ότι πρόκειται για έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος. «Πρώτη φορά βλέπω δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για μια μελέτη. Περίμενα να πείτε ότι οι μελέτες αυτές άργησαν, ότι έπρεπε να γίνουν νωρίτερα αλλά όχι να μην ψηφίζετε μελέτες έργων», παρατήρησε ο κ. Δούμπαλας και σημείωσε πως η μελέτη της γέφυρας της Ν. Φιλαδέλφειας, έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου.

Παραπολιτικά

- Δύο στα δύο έχει ο δήμαρχος Καλλιθέας και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος. Τι εννοώ; Το ποσοστό αφορά την απουσία του κ. Σαραμάντου από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Να υποθέσω ότι... εκπαιδεύεται εντατικά ενόψει της ανανέωσης της θητείας του στο διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου; 
-Δύσκολο έργο είχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Δούμπαλας, ο οποίος χρειάστηκε πολλές φορές να διακόψει τη συνεδρίαση για να ζητήσει από τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν ησυχία. «Αν κάνω κάθε πέντε λεπτά διάλειμμα, θα στενοχωρήσω κάποιους συναδέλφους που θέλουν να δούνε τον ΠΑΟΚ (σ.σ. αγωνίζονταν με τον Άγιαξ για το Γιουρόπα λιγκ)», δήλωσε ο κ. Δούμπαλας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ανήσυχους δημοτικούς συμβούλους. «Αν ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη αξία από το δημοτικό συμβούλιο, ας πάμε όλοι να δούμε το παιχνίδι», παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος, Μπ. Μαρμαρίδης. Τελικά, η έκκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου εισακούστηκε και η συνεδρίαση διεξήχθη σε ήπιους τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.