Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Παντελής Τσακίρης: Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια απλή διαχείριση, αλλά από καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μα πάνω απ΄ όλα από αξιοποίηση του εκπληκτικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει







Συνέντευξη του Παντελή Τσακίρη Υποψήφιου Δημάρχου του νέου διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου στον Κ@λλιθιώτη





Στην εποχή μας, είναι λίγες οι περιπτώσεις των νέων ανθρώπων που παρουσιάζουν πραγματικά ενδιαφέρον. Ο Παντελής Τσακίρης, είναι ένας νέος που μέσα σε 28 χρόνια ζωής έχει καταφέρει πολλά. 2 πανεπιστημιακά πτυχία, άριστος γνώστης 3 ξένων γλωσσών, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, έντονη κοινωνική δράση, παρεμβατική αρθρογραφία, πλούσιο έργο γενικά. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός νέου που προσπαθεί να εκφράσει την γενιά του και να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό της περιοχής.





Η συνέντευξη

Κ@λλιθιώτης:Κύριε Τσακίρη,
Σύμφωνα με δήλωσή σας θα είσθε υποψήφιος Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου. Ποιο είναι το όραμα σας για το νέο Δήμο και ποιες οι δικές σας προτάσεις για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης?

Παντελής Τσακίρης: Πριν σας καταθέσω την δικές μου σκέψεις για τον νέο Δήμο, μια παραίνεση προς τους πολίτες θα ήθελα να καταθέσω: να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του τοπικισμού. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σ’ αυτήν τη νέα πρόκληση που λέγεται Καλλικράτης. Διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλους μας. Αναλογιστείτε απλά που μπορεί να οδηγήσει ο διχαστικός τοπικισμός, τον όποιο κάποιοι σήμερα καλλιεργούν. Ενωμένοι μόνο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Η φυσιογνωμία του νέου Δήμου είναι πλουραλιστική. Από τη μια το αστικό Ωραιόκαστρο πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με την αγροτική Καλλιθέα και την ημιαστική Μυγδονία. Πρέπει να καταθέσουμε στους πολίτες μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το καινούργιο μόρφωμα. Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και πως σκεπτόμαστε της αυτοδιοίκηση σήμερα. Εγώ δεν σας κρύβω ότι σίγουρα την φαντάζομαι πολύ διαφορετική από το πώς είναι σήμερα. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια απλή διαχείριση, αλλά από καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μα πάνω απ΄ όλα από αξιοποίηση του εκπληκτικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Πρέπει να τελειώνουμε με τα κατεστημένα και όλους αυτούς που αποτελούν μέρος ενός συστήματος που απλά απέτυχε και μιας γενιάς πολιτικών που το μόνο που κατάφερε ήταν να υποθηκεύσει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιά μου.


Κ@λλιθιώτης:Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών μέσα στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου σε σχέση με τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες που φέρνει η μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;


Παντελής Τσακίρης: Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποτελέσουν το ζωντανά κύτταρα του νέου οργανισμού που δημιουργείται. Πρέπει όλοι να συνεργαστούν με όλους και όπως σας είπα να αφήσουν πίσω όλους αυτούς που καλλιεργούν τοπικιστικά αισθήματα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα και να το φωνάξουν όλοι όσοι επιθυμούν να εμπλακούν με τα κοινά σ’ αυτήν τη νέα εποχή: Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Κ@λλιθιώτης: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονος σημασίας προβλήματα του νέου διευρυμένου Δήμου μας?

Παντελής Τσακίρης: Τα προβλήματα είναι πολλά και χρόνο με το χρόνο διογκώνονται. Σκεφτείτε απλά ότι σήμερα στο Ωραιόκαστρο, πολλοί μαθητές κάνουν μάθημα σε λυόμενα σχολεία, το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντάθηκε, οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν χαράτσι για την σύνδεσή τους με την ΕΥΑΘ, η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου ακυρώθηκε, ο κεντρικός δρόμος παραμένει ημιτελής στην περιοχή της Γαλήνης, ο Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Γαλήνη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα μπορούσα να σας πω και άλλα πολλά αλλά για οικονομία χρόνου και χώρου σταματώ εδώ.


Απ’ όλα αυτά ένα συμπέρασμα νομίζω ότι εξάγεται: η λογική του βλέποντας και κάνοντας είναι βαθιά αναχρονιστική. Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί σοβαρότητα, γνώση, εμπειρία μα πάνω απ’ όλα στρατηγικό σχεδιασμό. Από πριν πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να κάνεις. Να το καταθέσεις στους πολίτες και να μην παρεκκλίνεις ούτε στο ελάχιστο. Δεν μπορεί να υπόσχεσαι στους πολίτες άλλα και να μην υλοποιείς ούτε τα μισά, επικαλούμενος διαρκώς προφάσεις.


Κ@λλιθιώτης: Πώς βλέπετε γενικώς την μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και στις τρείς περιφέρειες (Καλλιθέα,Μυγδονία,Ωραιόκαστρο) που συναποτελούν το νέο διευρυμένο Δήμο μας;


Παντελής Τσακίρης: Μηδενιστής δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε πρόκειται να γίνω. Το έργο που έγινε ή δεν έγινε το γνωρίζουν και το βιώνουν οι πολίτες σήμερα. Απλά ως νέος, οραματιστής, κοσμοπολίτης και πολυταξιδεμένος, οι απαιτήσεις μου είναι πολλές και μεγάλες. Θέλω τον τόπο μου πρωτοπόρο, διεκδικητικό. Τον θέλω πρότυπο ανάπτυξης, δυναμικό με ισχυρό λόγο απέναντι σε κάθε εξουσία.

 
Κ@λλιθιώτης:Είστε νέος σε ηλικία.Είναι γνωστό πως η Νεολαία κρατά αποστάσεις από τους πολιτικούς και την πολιτική.Πώς σκέφτεστε να την προσεγγίσετε και τι έχετε να πείτε γιαυτήν και τα προβλήματά της.?


Παντελής Τσακίρης: Κάποιοι ψάχνουν ειδικούς τρόπους επικοινωνίας με τους νέους. Κάποιοι αγωνιούν να αποσπάσουν τις ψήφους των νέων ανθρώπων και να τους πείσουν για αυτά που δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και να υποσχεθούν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Είναι οι πολιτικοί της προηγούμενης γενιάς. Αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον τους. Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς. Εγώ συνομιλώ με τους νέους στην δική τους γλώσσα, αφουγκράζομαι τις αγωνίες τους, οραματίζομαι μαζί τους, γιατί πολύ απλά είμαι ένας από όλους αυτούς.



ΦΩΤΟ..ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

 

1.Φιλική σηζήτηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη



2.Σε εκδήλωση της Ενεργούς Δημοκρατικής Ομάδας Νέων ( ΕΝΔΟΝ ) με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Μαργαρίτη Τζήμα



3.Με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Δημήτριο στα πλαίσια του εορτασμού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη


4.Με τον Γιώργο Λεβέντη της SONY - BMG στη Νέα Υόρκη

1 σχόλιο:

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.