Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη:Που...χάθηκαν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών;

Από την Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ


Τινάζουν στον... αέρα κάθε προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων οι ίδιοι οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, που υπονομεύουν ουσιαστικά τη λειτουργία του κατά τα άλλα «πλέον σύγχρονου ΧΥΤΑ της Ευρώπης».

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς στο νομό συνέβη το «μαγικό φαινόμενο» της δραματικής μείωσης παραγωγής σκουπιδιών. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η μείωση κατά περίπου 150% των ποσοτήτων που έφτασαν πέρσι στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τους δήμους του νομού, σε σχέση με τα 526 εκατομμύρια τόνων που διοχετεύονταν στη χωματερή των Ταγαράδων όσο λειτουργούσε.

Αν δεν έχει γίνει δεύτερη... φύση μας η ανακύκλωση (που και να θέλαμε δε θα μπορούσε), τότε συνέβη το ανεξήγητο της... εξαφάνισης τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών. Κι επειδή τα θαύματα δεν είναι συχνή υπόθεση και σ' αυτήν την περίπτωση όλοι γνωρίζουν πως τα σκουπίδια και παράγονται και διοχετεύονται αλλά όχι στο ΧΥΤΑ, που κοστίζει... Υπάρχουν ρέματα, χείμαρροι, πρανή δρόμων, δάση και δασικές εκτάσεις, χωράφια, προστατευόμενες περιοχές και τεράστιες εκτάσεις της υπαίθρου όπου δημιουργούνται κάθε τόσο καινούργιοι σκουπιδότοποι, δυστυχώς από τους ίδιους τους δήμους.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει στο παρελθόν όσους ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλεπάλληλες καταγγελίες του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζουρνά, πολιτών, οικολογικών οργανώσεων, αλλά και των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ακόμη και εισαγγελικές παρεμβάσεις έχουν πέσει στο κενό. Τόνοι από σκουπίδια και μπάζα πετιούνται ανεξέλεγκτα από δήμους αλλά και ιδιώτες σε περιοχές, όπως το Cedefop, η Γέφυρα, η Κορώνεια, ο Μπογδάνας, η κοίτη του Γαλλικού, το δέλτα του Αξιού, ο Πεντάλοφος, η Νεοχωρούδα, τα Πεύκα, το Σέιχ Σου, το Πανόραμα και η Επανομή.

Δικαιολογίες

Κανένας δήμαρχος δεν παραδέχεται πως τα σκουπίδια που συλλέγει πετιούνται ανεξέλεγκτα και ρυπαίνουν την ύπαιθρο. Ακόμη και όσων τα απορριμματοφόρα αποδεδειγμένα εντοπίζονται να αδειάζουν στα χωράφια, αυτοί βρίσκουν δικαιολογία είτε στο γεγονός ότι χάλασε το απορριμματοφόρο, είτε ότι δεν υπήρχαν κονδύλια για καύσιμα, είτε τα οικονομικά του δήμου είναι χάλια και απαιτούνται μεγάλα ποσά για να πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ και πολλά άλλα... Ορισμένα πιθανώς να ευσταθούν, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ζουρνάς, «το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης είναι πολύ φτηνότερο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Λιγότερες ποσότητες

Η ανακύκλωση δικαιολογεί μείωση της τάξης το πολύ του 15%. Η σύγκριση των ποσοτήτων σκουπιδιών που πήγαιναν, όμως, στους Ταγαράδες το 2006 με τις ποσότητες που οδηγήθηκαν στο ΧΥΤΑ το 2009 είναι αποκαλυπτική. Για παράδειγμα, ο δήμος Καλαμαριάς οδηγεί πλέον 44% λιγότερες ποσότητες, ο δήμος Βασιλικών 39,8%, ο δήμος Μίκρας 36,9%, ο δήμος Αγίου Παύλου 23% και ο δήμος Πανοράματος 19,8%. Οι δε ιδιώτες που είχαν οδηγήσει 80.000 τόνους απορριμμάτων στους Ταγαράδες το 2006, πέρσι οδήγησαν στη Μαυροράχη 66% λιγότερες ποσότητες.

Πάντως, τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δείχνουν μια τάση εξισορρόπησης. Σημαντικές μειώσεις εμφανίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Κουφαλίων, ενώ σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι δήμοι Πανοράματος, Αρέθουσας, Σοχού και Βερτίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.