Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Επεκτάσεις 22.737 στρεμμάτων σε… ποιοτικούς οικισμούς

(Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)




Ψηλά τον πήχη για την αγορά πρώτης κατοικίας βάζουν επτά δήμοι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Προωθώντας την ένταξη συνολικά 22.737 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, φιλοδοξούν να υπερκεράσουν τα εμπόδια που δημιουργεί η οικονομική κρίση.







Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες των προς ένταξη εκτάσεων σε Ωραιόκαστρο και Φίλυρο (δήμος Χορτιάτη), καθώς και στον Άγιο Αθανάσιο, όπου είναι ήδη έτοιμη η προκήρυξη για τη μελέτη πολεοδόμησης.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης αρκετών από τους επτά δήμους χαρακτηρίζονται ποιοτικοί οικισμοί, καθώς διασφαλίζεται για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ακινήτων ο χαμηλός συντελεστής δόμησης και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς οχλήσεις από βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Από τις προωθούμενες επεκτάσεις στο σχέδιο πόλης θα προκύψουν νέα οικόπεδα-“φιλέτα”, τα οποία υπολογίζεται να παραδοθούν, με τις καθορισμένες χρήσεις γης, τα επόμενα δυόμισι έως τέσσερα χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μελετητικού γραφείου “ΓΑΙΑ ΑΕ”, ο δήμος Ωραιοκάστρου προωθεί ήδη στο σχέδιο πόλεως 4.217 στρέμματα, ενώ σχεδιάζει να εντάξει και άλλα 2.500 στρέμματα, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης τα επόμενα χρόνια, οπότε εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 30.000-40.000 νέοι κάτοικοι.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες περιοχές στη δυτική Θεσσαλονίκη, η περιοχή επέκτασης του δήμου Ωραιοκάστρου έχει μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον, καθώς χαρακτηρίζεται από τους πολεοδόμους πρότυπος και ποιοτικός οικισμός λόγω της πρόσβασης από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο αλλά και εξαιτίας άλλων υποδομών που σχεδιάζονται για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών. Η προτεινόμενη επέκταση των 4.217 στρεμμάτων περιλαμβάνει τις περιοχές Νεοχωρούδας και Γαλήνης και τις περιοχές νοτιοανατολικά του παραδοσιακού οικισμού. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος, η περιοχή των 4.217 στρεμμάτων αναμένεται να καταστεί προνομιακή για όσους την επιλέξουν για πρώτη κατοικία, καθώς ο συντελεστής δόμησης έχει οριστεί σε 0,40, προκειμένου η δόμηση να σέβεται το περιβάλλον.
Στον Χορτιάτη

Στην επέκταση 6.000 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα του Φιλύρου, που είναι και το πλέον πολυπληθές, προχωρά ο δήμος Χορτιάτη. Επίσης θα επεκταθούν οικιστικά κατά 5.500 στρέμματα οι περιοχές του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη. Σύμφωνα με τη “ΓΑΙΑ ΑΕ”, η μελέτη κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής προχωρά κανονικά και σήμερα βρίσκεται στη Β2 φάση τής πολεοδομικής μελέτης. Κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν γεωλογικές μελέτες έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι οι περιοχές θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης σε περίπου δυόμισι χρόνια.

Το μείζον ζήτημα της επέκτασης ενέκρινε και το δημοτικό συμβούλιο του Χορτιάτη, το οποίο αρχικά συμφώνησε για την ανάθεση της μελέτης, αποτύπωσης, κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής περιοχών των δημοτικών διαμερισμάτων Χορτιάτη, Φιλύρου, Ασβεστοχωρίου και Εξοχής. Η μελέτη, το κόστος της οποίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ, θα υποδείξει τις ζώνες οικοπεδοποίησης, κοινόχρηστων χώρων, πλατείες πάρκα κ.ά., καθώς και τα σημεία στα οποία απαιτείται να γίνει χάραξη του οδικού δικτύου που συνδέεται με την περιφερειακή οδό.

Άγιος Αθανάσιος και Μυγδονία

Στον δήμο Αγίου Αθανασίου, ο οποίος προχωρά στην ένταξη 3.500 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, είναι ήδη έτοιμη η προκήρυξη για την ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστείδη Αραμπατζή, μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστεί ανάδοχος, προκειμένου να αρχίσει τον Σεπτέμβριο η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης, το κόστος της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Η επέκταση σχεδιάζεται να γίνει και στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα: τη Γέφυρα, τον Βαθύλακο, την Αγχίαλο και τη Νέα Μεσήμβρια. Στόχος του δήμου είναι η επέκταση να γίνει ισότιμα και να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες περιοχών όπως ο Βαθύλακος που είναι κορεσμένες. “Σχεδιάζουμε επέκταση, δεδομένης της ζήτησης που υπάρχει, καθώς και για να αποφύγουμε την άναρχη δόμηση”, σημείωσε ο δήμαρχος κ. Αραμπατζής και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξουν ενστάσεις οι περιοχές αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Στον δήμο Μυγδονίας, μετά την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), το οποίο πέρασε και από το ΣΧΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος είναι έτοιμος για την κτηματογράφηση 2.020 στρεμμάτων. Η επέκταση προγραμματίζεται και για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα: τη Λητή, τον Δρυμό και το Μελισσοχώρι. “Σκοπεύουμε να κατανείμουμε την επέκταση στο 1/3 του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Σήμερα, παρά τα προβλήματα με την οικονομική κρίση, προχωρούμε στη φάση της πολεοδόμησης”, ανέφερε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Στον δήμο Κουφαλίων, η δημοτική αρχή προγραμματίζει την επέκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς: Κουφάλια, Πρόχωμα, Καστανάς και Ακροπόταμος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Μπελίδη, “από τη στιγμή που υπάρχει μελετητικό γραφείο, προχωρούμε στη διαδικασία της καταγραφής της επέκταση, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης στο υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο”. Πάντως, ήδη στην περιοχή υπάρχει ανοικοδόμηση και μεγάλη ζήτηση, καθώς οι τιμές των ακινήτων -κυρίως οικοπέδων- είναι πολύ χαμηλές.

Πράσινο φως στους δήμους Λαγκαδά και Εχεδώρου

Στον δήμο Λαγκαδά, προβλέπεται η ένταξη 2.500 στρεμμάτων, καθώς ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής. Το πράσινο φως σε 17 δήμους της απομονωμένης επαρχίας Λαγκαδά, ώστε να προχωρήσουν σε επεκτάσεις σχεδίου πόλης, δόθηκε μετά την άρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 2004), η οποία περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα επεκτάσεων. Πρόκειται για χωριά και οικισμούς που ερημώνουν πέριξ της λίμνης Κορώνειας.

Στον δήμο Εχεδώρου, η επέκταση 1.000 στρεμμάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί και η ανοικοδόμηση στα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.