Σάββατο 1 Αυγούστου 2009


Συμβολικός αποκλεισμός λατομείου στην Καλλιθέα Θεσσαλονίκης . 16-07-2009
Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, που οδηγεί στο λατομείο του Μεσαίου στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν σήμερα περίπου 150 κάτοικοι του δήμου Καλλιθέας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του, καθώς -όπως υποστηρίζουν- ο κοντινός οικισμός αντιμετωπίζει προβλήματα ηχορρύπανσης και μικρών -ακίνδυνων- ρωγμών στα κτίρια από τις εκρήξεις εξόρυξης, ενώ η παραγόμενη σκόνη επικάθεται σε σπίτια και αυλές. Κατά τον δίωρο αποκλεισμό (9-11 το πρωί), το λατομείο παρέμεινε εκτός λειτουργίας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Σαραμάντος, ο οποίος προανήγγειλε το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από Σεπτέμβριο, με κλείσιμο και της παλαιάς εθνικής οδού.
Σύμφωνα με τον κ.Σαραμάντο, οι κάτοικοι δεν διεκδικούν στην παρούσα φάση το κλείσιμο του λατομείου, αφού οι συμβάσεις ανανέωσης της ενοικίασης του χώρου και λειτουργίας του, που υπεγράφησαν το 1997, λήγουν το 2012 και το 2017 αντίστοιχα. Αυτό που ζητούν είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων για την καλή λειτουργία του, όπως η συχνή χρήση του σαρώθρου για τη σκόνη, αλλά και του βυτίου που καταβρέχει τον δρόμο, ώστε να μη «σηκώνεται» κονιορτός.
«Υπάρχουν ημέρες, όπως η χτεσινή, που η σκόνη μοιάζει περισσότερο με ομίχλη, ενώ οι εκρήξεις -οι οποίες ευτυχώς δεν είναι τόσο συχνές όσο παλιά- προκαλούν δονήσεις σαν μικρούς σεισμούς, ανησυχώντας τους κατοίκους», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαραμάντος και πρόσθεσε ότι ο κύριος όγκος του λατομείου-συνολικής έκτασης 256 στρεμμάτων- απέχει από το παλαιό οικισμό περίπου 1.200 μέτρα, αλλά μια επέκτασή του, που έγινε το 1994, κινείται στα όρια της επιτρεπόμενης απόστασης από το νόμο (1.000 μέτρα).
Πρόταση των κατοίκων και του δήμου είναι η μεταφορά του λατομείου -που λειτουργεί από το 1972- σε έναν από τους δύο λατομικούς χώρους, που λειτουργούν μακριά από το χωριό, εντός χρονοδιαγράμματος τριών έως τεσσάρων ετών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά τους. Κατά τον κ.Σαραμάντο, κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η εξαγγελθείσα λειτουργία άλλων δύο λατομείων.
ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Hμερομηνία : 16-07-09
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.