Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τα ΜΩΜΟΕΡΕΑ για έκτη χρονιά "αναστάτωσαν" το Ωραιόκαστρο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ αναβίωσε στο Ωραιόκαστρο το δρώμενο ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ή ΜΩΜΟΕΡΕΑ όπως το λέμε στα ποντιακά.
Προσκεκλημένο σωματείο φέτος ο ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ με επικεφαλής τον Κώστα Αλεξανδρίδη. Στα αξιοσημείωτα ανήκει το γεγονός ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν στο θίασο τρία άτομα και από το σύλλογό μας.
Από τις 12 το μεσημέρι ο θίασος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους του Ωραιοκάστρου και υπό τους ήχους του αγγείου (τουλούμ) του Βασίλη Φωλίνα και του νταουλιού του αειθαλούς Κώστα Ψαθά σκόρπισε άφθονο γέλιο στους συμπολίτες μας. Παρ’ ότι η αγορά ήταν κλειστή, πολύς κόσμος συνόδευε καθ’ όλη τη διαδρομή τους Μωμόγερους.
Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) δέχθηκαν την επίσκεψή τους και ανταπέδωσαν με πλούσια κεράσματα. Επίσης σε αρκετές αυλές σπιτιών δεν παρέλειψαν οι Μωμόγεροι να αναπαραστήσουν το δρώμενο. 
Να υπενθυμίσουμε ότι στο φετινό δρώμενο σατιρίστηκε έντονα η σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
Τον Φίλην πα ερώτεσαν για τη Γενοκτονίαν, Κι ατός εκλώστεν κι είπεν ατς, κι εγέντονε καμίαν, το οποίο ( για τους μη γνωρίζοντες την ποντιακή διάλεκτο ) έχει ως εξής:
Ρώτησαν και τον Φίλη για τη Γενοκτονία,
Κι αυτός γύρισε και τους είπε ότι αυτή δεν έγινε ποτέ.

Στο τέλος η ΕΠΩΦ παρέθεσε τιμητικό γεύμα προς όλα τα μέλη των Μωμόγερων σε ταβέρνα της πόλης μας ενώ – κατά τη διάρκεια του γεύματος – απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Κώστα Αλεξανδρίδη.
Σε όλη τη διαδρομή ήταν μαζί μας και η πρόεδρος του ΣΠOΣ Θεσαλονίκης της ΠΟΕ, κ. Λίτσα Παπαδοπούλου.
Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΩΦ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καταστηματάρχες αλλά και τους πολίτες που δέχθηκαν την επίσκεψη των Μωμόγερων, προσφέροντας εκλεκτά ποτά και εδέσματα.


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ                                   ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.