Πόσο υπολογίζουν τη δημοσιονομική «τρύπα» του 2016 οι πιστωτές. Η πίεση για πρόσθετα μέτρα και ο ρόλος-κλειδί του προσδιορισμού της ύφεσης τη φετινή χρονιά. «Κλείνουν το μάτι» σε προσωρινή αύξηση εισφορών οι δανειστές. Τι βγάζει η περιοδεία Τσακαλώτου.
Το ασφαλιστικό μπορεί να είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της επερχόμενης αξιολόγησης από τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι τοποθετείται στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δύσκολων θεμάτων της διαπραγμάτευσης.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με πηγή της πλευράς των δανειστών, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016, η οποία σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις κυμαίνεται στα 900 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και στο 1% του ΑΕΠ (εκτίμηση κυρίως του ΔΝΤ), ή στο εφιαλτικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό μάλιστα οι δανειστές δεν συμπεριλαμβάνουν τυχόν πρόσθετες δημοσιονομικές τρύπες που εκτιμάται πως είναι παραπάνω από πιθανό να προκύψουν εξαιτίας των -σχετικά με τις απαιτήσεις- περιορισμένων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, φέτος.
Το παζλ γίνεται σαφώς πιο σύνθετο, αν προστεθεί η παράμετρος της «εύπλαστης» ύφεσης. Αν δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η σύνταξη του προϋπολογισμού φέτος για ύφεση υπό του 1% (στο 0,7% του ΑΕΠ), αλλά έρθουν πιο κοντά οι εκτιμήσεις οικονομολόγων όπως αποτυπώθηκαν σε έρευνα του Bloomberg για ύφεση 1,8%, τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος απομακρύνεται, ή τουλάχιστον δυσκολεύει δραστικά, προμηνύοντας διαπραγμάτευσημεγάλης διάρκειας και καθυστερήσεις στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (σήμερα βλέπει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αύριο τον Β. Σόιμπλε), προκειμένου να επικοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις μεταξύ των ομολόγων του, ενόψει της αξιολόγησης, σημείωσε πως ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πηγές των δανειστών δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας εφικτή -υπό προϋποθέσεις- την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ακόμα όμως δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης των επαφών στην Αθήνα (πιθανή ημερομηνία η 18η Ιανουαρίου, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί), πόσο μάλλον να διαφαίνεται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, οι αρχικές ελπίδες για καταρχήν αποδοχή του περιγράμματος από τους δανειστές (από την πλευρά της Κομισιόν, για την ακρίβεια), όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, «κόπηκαν» διακριτικά αλλά σχετικά απότομα από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Χθες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό «είναι αβάσιμη εικασία», κρατώντας εμφανώς αποστάσεις από δημοσιεύματα και δηλώσεις των προηγούμενων ημερών περί αρχικής θετικής αξιολόγησης της πρότασης από την Κομισιόν. «Η Επιτροπή δεν έχει δώσει σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε εκτίμηση. Αυτό θα γίνει σε επόμενο στάδιο, έπειτα από συζήτηση σε βάθος με τις Ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους θεσμούς», δήλωσε.
Την ίδια ώρα πάντως είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα η θέση η οποία διατυπώνεται από πηγή των δανειστών, σύμφωνα με την οποία μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούσε να συζητηθεί,εφόσον είναι προσωρινού χαρακτήρα.
Πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.